Průzkum pro Moravce: Nejvíc lidí vnímá vládu jako spolek Zemanových přátel

04.08.2013 15:32

Jen 15 procent obyvatel vnímá kabinet Jiřího Rusnoka jako vládu odborníků, jak ji při jmenování nazval prezident Miloš Zeman. Největší část veřejnosti, 37 procent, kabinet považuje za vládu Zemanových přátel. Vyplývá to z průzkumu společnosti STEM/MARK, jehož výsledky dnes v pořadu Otázky Václava Moravce zveřejnila Česká televize.

Průzkum pro Moravce: Nejvíc lidí vnímá vládu jako spolek Zemanových přátel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Jiří Rusnok

Podle ředitele STEM/MARK Jana Tučka považují Rusnokův kabinet za vládu odborníků převážně senioři a příznivci levicových stran. "Miloš Zeman získal na svou stranu hlavně důchodce a seniory. Ti si myslí, že vláda je vládou odborníků a že by měla dělat personální změny, ČSSD i Poslanecká sněmovna by ji měly podpořit," upřesnil pro Českou televizi.

Celý průzkum ZDE.

Téměř čtvrtina Čechů, 23 procent, by vládu označilo za překlenovací. Osmnáct procent by jí přisoudilo přívlastek úřednická a sedm procent ji vnímá jako vládu Strany práv občanů - zemanovci.

Drtivá většina dotázaných, konkrétně 95 procent, kritizuje personální otřesy, kterých se ministři Rusnokovy vlády již dopustili, přestože zatím nezískali důvěru Poslanecké sněmovny - ministr dopravy Zdeněk Žák odvolal šéfa Českých drah Petra Žaludu, šéf kultury Jiří Balvín sesadil a po kritice navrátil do funkce ředitele Národního divadla Jana Buriana.

"Není překvapením, že více proti rychlým a dramatickým personálním změnám vystupují voliči pravice. Překvapením ale možná je, že s nimi dokonce nesouhlasí ani část levicových voličů, a to jak voličů ČSSD, tak voličů komunistické strany - i když tam je souhlas největší," podotkl ředitel STEM/MARKu Tuček. Proti personální čistce se ohradil každý třetí volič sociální demokracie.

Téměř polovina lidí chce předčasné volby

Mírná podpora Rusnokovy vlády převažuje u společnosti jako celku. Sněmovna by kabinetu měla vyslovit důvěru podle 65 procent lidí. Jedná se zejména o voliče KSČM a ČSSD nebo občany, kteří v prezidentské volbě hlasovali pro trojici Miloš Zeman, Jiří Dienstbier a Jan Fischer.

45 procent dotázaných by uvítalo vypsání předčasných voleb. Jan Tuček to vysvětluje především tím, že společnost je se stávající politickou situací nespokojená. Možnost sestavit vládu přiznává Bohuslavu Sobotkovi, předsedovi ČSSD, pouze devět procent lidí, pro pravicovou kandidátku Miroslavu Němcovou je každý čtvrtý Čech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…