Psali jsme o milionech úředníka a začaly se dít věci

26.04.2013 9:15

AKTUALIZOVÁNO Může státní zaměstnanec s platem 40 tisíc měsíčně jezdit v luxusním jaguáru za miliony? Nic není nemožné. Podle zjištění ParlamentníchListů.cz alespoň ne pro regionálního šéfa Ředitelství silnic a dálnic v Královéhradeckém kraji Marka Novotného. Ten v takovém voze údajně jezdí, přestože jeho výplata činí zmíněných zhruba čtyřicet tisíc.

Psali jsme o milionech úředníka a začaly se dít věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kmotrovská značka, ilustrační foto

Několik na sobě nezávislých důvěryhodných zdrojů redakci ParlamentníchListů.cz potvrdilo informaci, že ředitel královéhradecké pobočky ŘSD Marek Novotný jezdí v luxusním zlatém voze značky jaguár v hodnotě několika milionů korun.

Ze 40 tisíc měsíčně našetřit miliony na jaguára?

Podstatné však je, že Novotného měsíční plat na jeho současném působišti v Hradci Králové činí zhruba 40 tisíc korun měsíčně. V minulosti působil na postu ředitele ŘSD a opět tedy pobíral plat z peněz daňových poplatníků a vzhledem k tomu, že Ředitelství silnic a dálnic je příspěvková organizace, také nemohl pobírat žádné závratné sumy. Otázkou proto zůstává, kde si na mnohamilionový luxusní automobil našetřil.

Tato otázka nicméně zůstává nezodpovězena, přestože se naše redakce snažila všemi dostupnými způsoby zdroj prostředků na koupi Novotného jaguáru zjistit. Sám Marek Novotný nezvedal mobilní telefon a nereagoval ani na SMS zprávu.

Mlčí všichni. Nebo přehazují dotaz jako horký brambor

Na krajské pobočce ŘSD v Hradci Králové otázku taktéž nezodpověděli s tím, že komunikace s médii je úkolem pražské centrály, respektive tiskové mluvčí celého ŘSD. Ta však již druhý den nebere telefon. Nijak nepomohlo ani Ministerstvo dopravy, které Ředitelství silnic a dálnic zřizuje. Generální ředitel ŘSD David Čermák pouze uvedl, že je na dovolené. Podivná fakta o svém podřízeném řešit odmítl.

Mluvčí Ministerstva dopravy sice na dotaz redakce reagoval, ale s tím, že to spadá do kompetence tiskového oddělení samotného ŘSD a otázku jim předá i s kontaktem na redakci.

"Pan ředitel žádný luxusní jaguár za několik milionů korun nikdy nevlastnil a nevlastní, vlastní 11 let staré auto značky Jaguár, které koupil jako auto poškozené za 120 000,- Kč (možno doložit kupní smlouvou), modré barvy," reagovala následně pro ParlamentníListy.cz šéfka oddělení komunikace ŘSD Martina Vápeníková.

Mlčení nebo zdráhání se všech stran, které by mohly byť obecně na tuto podivnou skutečnost reagovat, je zajímavá. Stejně tak nereakce samotného Marka Novotného. Pokud si luxusní vůz pořídil z poctivě vydělaných peněz, nemá co skrývat. Nadto je ve své současné funkci placen penězi z kapes daňových poplatníků. Přes všechno snažení tak otázka původu luxusního jaguáru zůstane, alespoň prozatím, nezodpovězena.

Luxusní výlety a státní zakázky…

Pikantní na tom je, že Novotný byl již v roce 2005 pranýřován časopisem Respekt pro plýtvání a nestandardní přístup k zakázkám. „Přišlo se totiž na to, že vysoce postavení státní úředníci jezdí na luxusní výlety do ciziny za peníze soukromých firem, které se pak u stejných úředníků ucházely - a vyhrávaly - v soutěži o státní zakázky. Když tahle 'úplně běžná praxe' státní firmy Ředitelství silnic a dálnic ČR vyšla letos v létě najevo, vzbudilo to v médiích a u veřejnosti rozruch," uvedl tehdy Respekt s tím, že jednou z černých ovcí je právě Marek Novotný. Ten byl na svůj dosavadní post jmenován dnes už bývalým ministrem dopravy Pavlem Dobešem (LIDEM).

Pokud jde o Ředitelství silnic a dálnic obecně, Stanislav Beránek z Transparency International před časem upozornil, že tento subjekt údajně patří mezi deset firem nejvíce podezřelých z korupce. ŘSD mohlo podle Beránka českému státu způsobit škodu téměř 300 miliard korun.

ParlamentníListy.cz byly během pátečního odpoledne detailně informovány dalšími zdroji z Novotného okolí, a proto se v následujících dnech budou věnovat například údajné automobilové flotile za mnoho milionů a jiným majetkovým poměrům tohoto regionální úředníka.

¨Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…