Radek John v šoku z propuštění Dalíka: Vždyť už prodával majetek

10.10.2012 16:53

Zamítnutí vazby pro Marka Dalíka šokovalo bývalého ministra vnitra Radka Johna. Pokud by lobbista uprchl ze země, moc by ho zajímalo, kdo by nesl odpovědnost. Předseda Věcí veřejných nicméně v této kauze oceňuje práci vyšetřovatelů a právní konstrukci obvinění. Ta dostala Dalíka do patu, po němž přijde trest, ať už mohl schválení nákupu zařídit, nebo ne.

Radek John v šoku z propuštění Dalíka: Vždyť už prodával majetek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

Velkým překvapením je pro předsedu Věcí veřejných Radka Johna verdikt Obvodního soudu pro Prahu 4, který zamítl návrh žalobce na uvalení vazby pro lobbistu Marka Dalíka. Neshledal prý důvody, že by obviněný uprchl nebo ovlivňoval svědky. „Já jsem z toho šokován. Vzhledem k tomu, že prosákly zprávy, že prodával svůj majetek a chtěl opustit Českou republiku, tak pokud uprchne, bude moc zajímavé vědět, proč soud rozhodl právě tak, jak rozhodl,“ říká  pro ParlamentníListy.cz Radek John.

Nad rozhodnutími soudu občas zůstává, a to především v politických kauzách, rozum stát. „U soudu s Vítem Bártou byly hlavním důkazem nahrávky, zatímco u soudu s panem Knetigem nebyly nahrávky připuštěny. To se řeklo, že byly nahrány bez souhlasu toho nahrávaného korupčníka, takže máte mnoho různých spravedlností i nespravedlností v České republice,“ připomíná Radek John dvojí metr soudů.

Dalík by výpovědí mohl rozkrýt mafii, která ovládla politiku

Podle bývalého ministra vnitra je Marek Dalík jedním z důležitých svědků toho, jak to tady chodilo posledních patnáct let. „Kdyby začal Marek Dalík spolupracovat a vypovídat, tak by rozkryl celou tu mafii, která ovládla politiku. Ale pokud si Česká republika nechá utéct takového člověka, který by mohl říct opravdu hodně, tak to bude nenahraditelná ztráta,“ obává se Radek John, že by lobbista obviněný z pokusu o podvod v kauze Pandurů mohl v obavě z hrozícího až desetiletého trestu utéci.

Anketa

Překvapilo vás propuštění Marka Dalíka na svobodu?

hlasovalo: 5659 lidí

Předseda Věcí veřejných oceňuje právní konstrukci vyšetřovatelů. „Pokud jsou dvě svědecké výpovědi, že žádal úplatek, pak jsou jen dvě možnosti. Buď ho žádal za ovlivnění, které mohl zařídit, to znamená bylo by třeba došetřit, u koho to měl ovlivnit. Nebo to policie neumí došetřit a on tvrdí, že to nemohl ovlivnit, tak pak je to pokus o podvod a trest přichází stejně. V šachové partii to je pat, kdy král nemá kudy utéct. A Dalík byl jednu dobu králem v této republice,“ připomíná Radek John pozici bývalé pravé ruky expremiéra Mirka Topolánka.

Organizovaný zločin může pomoci rozkrýt jen člověk zevnitř

Exministru vnitra se nechce příliš spekulovat, zda za rozhodnutím soudu nemůže být něčí obava, aby Marek Dalík nezačal ve vazbě mluvit. „To je ta noční můra. My jsme vstupovali před dvěma lety do koalice s požadavkem, že obviněný dostane slevu na trestu, když bude vypovídat. V USA nikdy není mafie a organizovaný zločin rozkryt jinak, než že se najde korunní svědek, který většinou výměnou za beztrestnost odhalí celou síť. Kdyby se Marek Dalík rozhodl být korunním svědkem, tak by to bylo hodně cenné rozkrytí,“ nepochybuje Radek John.

Ovšem představa, že by svědčil kupříkladu proti Mirku Topolánkovi, vypadá hodně přitažená za vlasy. „Je strašné, že policie takhle nefungovala už patnáct let. Tyhle věci se dají odkrývat, dokud jsou čerstvé, dokud se dají dělat odposlechy. Dohledat zpětně to, co se tady přikrylo za těch patnáct let, je skutečně mravenčí práce. A já bych chtěl ocenit policii za tu kreativní právní konstrukci. Snaží se aspoň trochu zjednat spravedlnost,“ nešetří předseda VV chválou na adresu vyšetřovatelů.

Policie odvedla skvělou práci i v kauze Parkanová

Ti neodvedli skvělou práci poprvé. „Už v kauze Parkanová policie odhalila tu šílenost, kdy se ministr financí Kalousek přiznal, že umožnil systém, ve kterém ministr podle něj nemusel zjišťovat cenu obvyklou. Přece pokud by nemusel, tak to je právě ten systém, kdy lze předražit zakázku jakkoli. A policie přispěla k rozkrytí tohoto absurdního výkladu zákona, který se musí také změnit. Doufám, že už žádný ministr neopomene zjišťovat cenu obvyklou při jakékoli zakázce,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Radek John.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…