Rampulův úder Pospíšilovi: Zneužil informace, ke kterým nemá mít přístup

03.06.2012 22:06

Už více než rok se ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) snaží odvolat vrchního státního zástupce v Praze Vlastimila Rampulu. Už za týden budeme znát výsledek Pospíšilova posledního snažení, kdy rozhodne Nejvyšší správní soud o ministrově stížnosti. Pokud to ale neklapne, má Pospíšil další plán, zrušit „Rampulův“ úřad.

Rampulův úder Pospíšilovi: Zneužil informace, ke kterým nemá mít přístup
Foto: hns
Popisek: Vrchní zástupce Vlastimil Rampula

Už na jaře loňského roku dal nejvyšší státní zástupce a Rampulův nadřízený Pavel Zeman ministru Pospíšilovi návrh na odvolání pražského vrchního státního zástupce. A Pospíšil po půlroční prodlevě skutečně Rampulu odvolal.

Já tě dostanu!

Jenže ouha, Rampula podal proti odvolání žalobu a Městský soud v Praze mu posléze dal zapravdu, neshledal v ministrově návrhu pádné důvody k Rampulovu odvolání a vrchní státní zástupce se tak mohl do svého úřadu vrátit.

Já tě stejně dostanu, daly by se shrnout vzkazy ministra Pospíšila směrem k Rampulovi. Následovala tak kasační stížnost proti rozhodnutí pražského městského soudu. A stejně jako tehdy, zní i teď ze strany ministerstva ty samé argumenty. Závažná pochybení v některých korupčních kauzách, protahování vyšetřování kauzy údajné korupce při plánovaném nákupu stíhaček gripen či zasahování do případu údajného tunelování Investiční a poštovní banky a kauzy České pivo.

Uvařím tě na gripenech

A právě gripeny se mají stát údajně silnou Pospíšilovou zbraní pro odvolání Rampuly. Tvrdí to Hospodářské noviny. „Rampula měl podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) na dva roky zabrzdit vyšetřování jedné z nejzávažnějších korupčních kauz – dvacetimiliardového pronájmu stíhaček gripen,“ napsal deník v týdnu.

A jak Rampula vyšetřování brzdil? „Jednoduše tak, že nedokázal požádat o pomoc vyšetřovatele ve Švédsku, kteří měli lepší informace než místní detektivové. Čeští policisté se k nim dostali teprve před měsícem,“ dodává deník.

Na vysvětlenou pak dodává: „Pospíšil, který se chce Rampuly dlouhodobě zbavit, poslal zprávu o jeho roli v případu před několika dny k Nejvyššímu správnímu soudu.“ A Hospodářské noviny toto vyjádření získaly.

Odmlouval Vesecké?

V praxi jde o to, že podle Pospíšila nařídila v březnu 2010 tehdejší nejvyšší žalobkyně Renata Vesecká, aby se Rampulův úřad na Švédy obrátil. Vrchní státní zástupce to prý neudělal a zdůvodnil to tím, že o zajímavých důkazech ve Švédsku nic nevědí.

„Informace jsou zavádějící, účelové a nezakládají se na pravdě," tlumočila ParlamentnímListům.cz mluvčí vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová stanovisko Vlastimila Rampuly.

Ministře, zneužíváte informace z vyšetřování

„Jde o zneužití informací z probíhajícího trestního řízení a jde o kombinaci informací z původního řízení, které bylo zahájeno před dvěma roky a z informací nových, které jsou zkombinovány tak, že vytvářejí naprosto nepravdivý zmanipulovaný obraz,“ dodala.

Tím, že ministerstvo spravedlnosti pustilo některé informace z vyšetřování, vzalo v praxi Rampulovi možnost se nařčení veřejně bránit. K tomu by totiž musel využít informace z probíhajícího vyšetřování, a to by skutečně bylo hrubé porušení Rampulových povinností. Zdůvodňuje zdánlivou vágnost vyjádření Rampuly mluvčí jeho úřadu.

K Pospíšilovým informacím pak Rampula prostřednictvím mluvčí dodává: „Pospíšil zneužil aktuální informace z vyšetřování, k nimž jako politik a ministr nemá mít přístup,“ konstatovala Válová.

Jestli tě neodvolají, rozeberu ti úřad

Ale ať už kasační stížnost ministra Pospíšila dopadne jakkoliv, po dvou pokusech Rampulu odvolat má Pospíšil v záloze plán C. „Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil chce zrušit vrchní státní zastupitelství – a teď jen čeká, až mu k tomu vláda dá zelenou,“ napsal totiž server Aktuálně.cz.

Jako zdůvodnění podle serveru Pospíšilovo ministerstvo uvádí, že čtyřstupňová soustava státních zastupitelství, „která vznikla spíše nahodile, a ne na základě zevrubné analýzy potřeb fungování soustavy, vytváří velice komplikovanou strukturu, vede k těžkopádnosti a také určité vzájemné izolovanosti jednotlivých stupňů této soustavy".

Zákon je v plenkách, dorůst by měl od ledna

Jak server informuje, vládní protikorupční výbor Karolíny Peake sice tento týden projednával teprve věcný záměr zákona, ale Pospíšil by prý rád, aby zákon začal platit už od 1. ledna příštího roku.

„Zákon by tak prakticky škrtl celý úřad kontroverzního vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly, se kterým – zatím neúspěšně – bojuje jak ministr Pospíšil, tak nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman,“ dodává Aktuálně.cz.

V té souvislosti se sluší připomenout, že po návratu Rampuly do úřadu Pospíšil prohlásil, že buď on, nebo Rampula. Zdá se, že případným zrušením vrchního státního zastupitelství šalamounsky vyřeší dilema, zda má kvůli případnému neúspěšnému odvolávání Rampuly opustit post ministra.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…