Robert Pelikán uvažuje, že skončí v politice

07.04.2018 11:51

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) uvažuje o svém konci v politice. Poté, co totiž vydal ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA, nepočítá s tím, že by jej prezident Miloš Zeman jmenoval znovu do ministerského křesla. Řekl to v rozhovoru pro Lidové noviny.

Robert Pelikán uvažuje, že skončí v politice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Pelikán

V případě, že by Pelikán skutečně již neseděl na postu ministra spravedlnosti, skončil by v politice zcela. Složil by zřejmě i mandát poslance. Za svým vydáním Jevgenije Nikulina si ale stojí. „Myslím, že jsem dodržel i literu zákona,“ sdělil Pelikán. Tlaku kvůli vydání však ministr spravedlnosti čelí nejen ze strany prezidenta Miloše Zemana, ale i komunistů.

Nikulin byl podle Pelikánových slov velice podezíravý a opatrný. „V tomto ohledu s ním byly problémy,“ řekl Pelikán s tím, že Nikulin se bál podstoupit lékařskou péči, aby nebyl něčím otráven. Pelikán sám se dle svých slov s Nikulinem v české vazbě nesetkal. 

„Když pominu veškerý mediální balast, který okolo toho případu vznikl, patřilo to k velmi jednoduchým kauzám,“ poznamenal také k případu šéf resortu spravedlnosti. On sám dle svých slov řešil, že ten člověk je v USA viněn ze závažných trestných činů. „Spojené státy o něj žádaly proto, aby mohlo proběhnout trestní stíhání v těchto věcech. Neviděl jsem celkem důvody, proč se zabývat dalšími aktivitami tohoto pána a řešit věci, které s tím nesouvisí,“ zmínil Pelikán.

O jeho rozhodnutí věděli dopředu v Česku jen ti lidé, kteří o tom potřebovali vědět. „Americkou stranu jsem informoval s předstihem, aby nedošlo ke zbytečným průtahům. Věděli o tom lidé, kteří o tom potřebovali vědět,“ dodal Pelikán, jemuž podle jeho slov pak následně zlepšily náladu i pochvalné reakce, kterých se mu dostalo. 

Závěrem sdělil i to, že prezident Miloš Zeman mu vysvětloval a popisoval motiv svého přání, proč by měl být Jevgenij Nikulin vydán do Ruska. „Necítím se oprávněn to zveřejňovat. Měl by to říci on, pokud to chce říci,“ sdělil Pelikán s tím, že šlo o zahraničněpolitickou argumentaci. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…