Robert Pelikán uvažuje, že skončí v politice

07.04.2018 11:51

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) uvažuje o svém konci v politice. Poté, co totiž vydal ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA, nepočítá s tím, že by jej prezident Miloš Zeman jmenoval znovu do ministerského křesla. Řekl to v rozhovoru pro Lidové noviny.

Robert Pelikán uvažuje, že skončí v politice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Pelikán

V případě, že by Pelikán skutečně již neseděl na postu ministra spravedlnosti, skončil by v politice zcela. Složil by zřejmě i mandát poslance. Za svým vydáním Jevgenije Nikulina si ale stojí. „Myslím, že jsem dodržel i literu zákona,“ sdělil Pelikán. Tlaku kvůli vydání však ministr spravedlnosti čelí nejen ze strany prezidenta Miloše Zemana, ale i komunistů.

Nikulin byl podle Pelikánových slov velice podezíravý a opatrný. „V tomto ohledu s ním byly problémy,“ řekl Pelikán s tím, že Nikulin se bál podstoupit lékařskou péči, aby nebyl něčím otráven. Pelikán sám se dle svých slov s Nikulinem v české vazbě nesetkal. 

„Když pominu veškerý mediální balast, který okolo toho případu vznikl, patřilo to k velmi jednoduchým kauzám,“ poznamenal také k případu šéf resortu spravedlnosti. On sám dle svých slov řešil, že ten člověk je v USA viněn ze závažných trestných činů. „Spojené státy o něj žádaly proto, aby mohlo proběhnout trestní stíhání v těchto věcech. Neviděl jsem celkem důvody, proč se zabývat dalšími aktivitami tohoto pána a řešit věci, které s tím nesouvisí,“ zmínil Pelikán.

O jeho rozhodnutí věděli dopředu v Česku jen ti lidé, kteří o tom potřebovali vědět. „Americkou stranu jsem informoval s předstihem, aby nedošlo ke zbytečným průtahům. Věděli o tom lidé, kteří o tom potřebovali vědět,“ dodal Pelikán, jemuž podle jeho slov pak následně zlepšily náladu i pochvalné reakce, kterých se mu dostalo. 

Závěrem sdělil i to, že prezident Miloš Zeman mu vysvětloval a popisoval motiv svého přání, proč by měl být Jevgenij Nikulin vydán do Ruska. „Necítím se oprávněn to zveřejňovat. Měl by to říci on, pokud to chce říci,“ sdělil Pelikán s tím, že šlo o zahraničněpolitickou argumentaci. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…