Rozčílený Zavadil: Tahle vláda je buď zkorumpovaná, nebo blbá

29.05.2011 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil nechce domýšlet, zda se vláda řídí sama, nebo je „někým" řízena. Karlu Schwarzenbergovi pak vzkazuje, aby prospal celou zimu a neříkal odborům, že by měly "držet hubu".

Rozčílený Zavadil: Tahle vláda je buď zkorumpovaná, nebo blbá




Co děláte obvykle o půlnoci?

Tak o půlnoci se snažím spát. Neříkám, že se mi to vždy povede, ale jsem odkojený fabrikou, takže se snažím jít spát brzo, abych alespoň těch pět hodin spánku měl.

A co volný čas?

Každé pondělí chodím hrát na Julisku fotbal s partičkou mladších spoluhráčů. Před zimní sezonou pak chodím na hokej a pomáhám trénovat malinký kluky v Poděbradech. No a pak si chodím občas zaběhat takovou tou indiánskou chůzí - běh a chůze, abych měl trošku fyzičku na neustálé boje s vládou. A samozřejmě to proložím četbou a vracím se dost často ke starým publikacím. .

Kolik vám zbývá volného času v posledních vypjatých týdnech?

Na to je těžká odpověď. Ten problém je v tom, že máte sice jednání, máte schůzky, ale v tom volném čase s tím neustále pracujete a neustále vás to, ať v dobrém nebo ve zlém, zatěžuje. Neustále na to musíte myslet a hledat východiska a pokoušíte se hledat východiska, jak přesvědčit druhou nebo třetí stranu o tom, že jejich návrhy jsou prostě špatné.

Přinesl týden po demonstraci nějaké plody, návrhy k jednání, reakce...

Zatím se nic takového neobjevilo. My to samozřejmě budeme rozvíjet dál, takže budu chtít mít schůzku s premiérem a se zaměstnavateli. Tam už jsme na nějakých termínech domluveni a budeme hledat další postupy, protože na některých věcech se začínáme se zaměstnavateli shodovat. Takže tam, kde ta shoda je, bychom měli postupovat společně a nečekat na vládu, aby už konečně pochopila, že když už jsou tihle dva sociální partneři se schopni dohodnout, je to signál, že by s tím také měla začít.


Jaké poznání pro vás přinesla sobotní demonstrace?

To poznání je pro mě velmi potěšující. Procitla veřejnost. Jsem přesvědčen, že na té demonstraci, na které se podle našich posledních údajů účastnilo pětapadesát tisíc lidí, tak tam byla hodně velká část veřejnosti. A to samozřejmě signalizuje i to, co se objevuje ve všech velkých průzkumech, že například v téhle republice jenom dvacet procent lidí věří parlamentu, o tom se ani nebavím. Osm lidí z deseti se tenhle typ reforem, jak je přináší vláda, nelíbí. A to se projevilo i na tom Václavském náměstí.

Pravice svorně demonstraci ostře zkritizovala, prý situaci až fašizujete.

Když někdo někoho nazve lůzou, tak by se měl bát vyjít na ulici. Když někdo mluví o fašizaci, tak by se měl zamyslet sám nad sebou, kdo tu fašizaci způsobil. Protože dneska, a to se vracím k naštvání národa, jak národ vnímá navrhované reformy, a přitom je si vědom, že reformy jsou potřeba, tak si myslím, že by si soudruzi měli uvědomit, že těmito výroky jenom přilévají olej do ohně. Já bych jim doporučoval, aby radši mlčeli a aby nevzkazovali národu například, že by měl držet hubu. Já si pana Schwarzenberga nesmírně vážím, ale to, na čem získal například popularitu, že říkal, že když se ve vládě nebo v parlamentu říkají blboviny, tak raději spí. Byl bych teď proto, aby prospal celou zimu, protože tam se teď říká takových pitomostí, že by se mu to hodilo. A to že by měli demonstrující držet hubu, ať si nechá pro své spolustraníky.

Související: Poslanci pravice o odborářích: Nenávistná lůza


Vláda nicméně vysílá signály, že hrajete na líbivou strunu negace.

To je asi tak, a tady nemůžu souhlasit s žádným z politiků, že odbory všechno jen negují. My jsme dali spoustu vlastních návrhů. Dali jsme svoji vlastní důchodovou reformu, o níž jsme přesvědčeni, že je lepší, daleko lepší než ta vládní. Že to je reforma, která nenabíhá a nepodbízí se kapitálovým fondům. Reforma, která je citlivější vůči lidem. A zatím nám nikdo nevyvrátil, že ta naše reforma nejlepší není. Já si kolikrát kladu otázku, proč tahle vláda nechce s námi o těchhle věcech jednat i bilaterárně. My už od srpna nabízíme, aby se s námi ve formě koaliční K9 sešli, aby s námi o tom nemluvili jen v politické rovině. Ale ta vláda není ochotna jednat s námi pragmaticky, jen ideologicky. A když ideologicky, tak se můžu domnívat, že je zatím i něco jiného, ale nerad bych naznačoval, že tu vládu řídí někdo úplně jiný, než ona sama.

Exposlanec ODS Vlastimil Tlustý v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz chválil vaše ekonomické analytiky a mimo jiné řekl, že máte šetřit síly, že bude hůř.

To bych rozdělil na dvě části. O těch analyticích se to ví už léta. Nakonec to nepopírá ani současný ministr financí Kalousek, ten je také chválí. A musím říct bohužel, že jejich předpovědi se skoro ze sta procent naplňují. A my jsme také přesvědčeni, že bude hůř. Jestliže se v daňové reformě nadále zhoršuje situace daňové kvóty, jestliže se nadále snižují příjmy pro fiskál, jestliže se nadále otevírají nůžky mezi platbou v sociálních pojištěních mezi osobami samostatně výdělečně činnými a zaměstnanci, tak to k ničemu jinému nepovede a nemůže vést, než k rozvratu veřejných financí. A jestli si tohle někdo neuvědomuje, tak jsou jenom dvě možnosti: Buď je ta vláda zkorumpovaná, nebo blbá. A já teď opravdu nevím, co mám k tomu dodat.

Kde jsou nějaké horizonty, do kdy budete jednat a kdy přistoupíte k tvrdším postupům?

Na příští týden máme sjednaná dvě nebo tři jednání. Ale tady spíš jde o to, co ještě vůbec je ta vláda schopna udělat. Já se přiznám, že nevím, že ze všech těch možných výstupů je nám naznačováno, že oni jdou správnou cestou, že oni se nemýlí, že reformy jsou správné... Teď nemluvím o potřebnosti, v tom jsme za jedno, ale my rozporujeme ten jejich typ reforem. Takže jestliže tohle oni tvrdí, tak jsou možné jen dvě varianty dalšího vývoje. Buď se plete vláda, ale pak jde o to, kdo je kde bude honit za deset let, až se naše teze potvrdí, protože oni už budou kdoví kde. Nebo se mýlíme my, což bych si hrozně přál. A pak bych se jim veřejně omluvil, ale já se obávám, že k této variantě opravdu nedojde.


Další exkluzivní Půlnoční rozhovory ČTĚTE ZDE


Čtěte také:


FotoKoláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…