Šéf herců se rozlítil kvůli Rusnokovu výroku o kultuře. A od plic mu řekl své

05.08.2013 21:28

Herce a šéfa Herecké asociace Jiřího Hromadu naštval premiér. Naštval ho, jak uvedl, udělením pouhé žluté karty pro ministra kultury. „Mimořádně mne nadzvedl pohrdavým výrokem, že kultura není pupkem světa,“ přiznal Hromada ParlamentnímListům.cz.

Šéf herců se rozlítil kvůli Rusnokovu výroku o kultuře. A od plic mu řekl své
Foto: Archiv Suma sumárum
Popisek: Jiří Hromada

Naštvání a rozčarovaní způsobila situace v Národním divadle v souvislosti s novým ředitelem, který byl ihned po svém dosazení do funkce odvolán ministrem kultury Rusnokovy vlády Jiřím Balvínem, aby byl po intervenci premiéra Rusnoka do své pozice opět vrácen. K nedobrému vývoji ve vzájemně velmi napjatých vztazích pak přispěl i výrok předsedy současné vlády: „Kultura není pupkem světa.“

„Ano, pan premiér Rusnok má pravdu. Kultura vskutku není pupkem světa. Tím je KONZUM... Kultura je totiž SRDCEM světa,“ řekl pro ParlamentníListy.cz značně rozladěný Jiří Hromada. Jak dodal, důvody, které původně stály za odvoláním ředitele Jana Buriana, ho velmi nepříjemně překvapily. A jelikož k odvolání došlo jen pár hodin po nástupu ředitele do funkce, bylo podle Hromady evidentní, že nebyl ani zřejmě zájem, aby Burian dostal šanci o svých kvalitách či chybách vůbec někoho přesvědčit.

Chybějí peníze. Někteří ředitelé divadel propouštějí herce na prázdniny na "pracák"

„Problém divadel je u nás nesystematicky řešen již dlouhodobě, za účasti několika ministrů. Nevěřím, že by i ten současný, který ani nevíme, jak dlouho bude u moci, měl zájem problémy divadel nejen v Praze, ale po celém Česku, řešit. Přitom vše spočívá v takzvaném a stále jen slibovaném vícezdrojovém financování divadel. Nedochází k němu, a tak jsou divadla a jejich ředitelé často ve velmi nepříjemné a složité jak organizační, tak finanční situaci. Obrovský tlak je na privatizaci divadel. Kvůli nedostatku peněz je některým dokonce doporučováno, aby v době divadelních prázdnin herce propouštěli a nechávali je se registrovat na úřadech práce. To situaci nezlepšuje – a to již dlouhá léta. Není tedy divu, že dochází trpělivost,“ popsal ParlamentnímListům.cz herec a zástupce Herecké asociace Hromada.

Podle něj je třeba i v souvislosti s Národním divadlem brát na zřetel fakt, že vývoj situace ještě zdaleka není u konce, takže herci budou zvažovat své další kroky. Vzhledem k tomu, že v Národním divadle již dlouhodobě panují pochybnosti o tom, jakým směrem a s jakými záměry se budou ubírat jednotlivé soubory – například soubory Národního divadla a Státní opery, obavy mohou pokračovat. A to do doby, než bude jasné, jak chce nové vedení soubory zaměstnávat. To, že by však mohla být na podzim narušena programová skladba, zatím komentovat Jiří Hromada nechtěl – právě s odvoláním na to, že vývoj událostí není u konce.

Všichni ministři jen slibovali... A zapomínali...

A co si myslí Hromada o vládě Jiřího Rusnoka, která se teprve tuto středu dozví, zda jí bude udělena důvěra? „Většina bývalých ministrů vždy slibovala, že půjde na divadla a kulturu jedno procento. Jakmile dosedli na svůj post, skutečnost byla výrazně odlišná. Pravdou je, že jde na divadla pouhých 0,23 procent – a to dlouhodobě. Že by se to někdo teď pokusil zlomit? Uvidíme, ale po prohlášení premiéra, že kultura není pupek světa, tomu velké naděje nedávám,“ přiznal Jiří Hromada ParlamentnímListům.cz.

V souvislosti s Národním divadlem a odvolaným a pak znovu vráceným novým ředitelem se hovoří o zpolitizování této přední české scény.   

„Dlouhou dobu se dost lidí snažilo situaci odpolitizovat a dostat do nějaké roviny věcného řešení," zdůraznil například v médiích teatrolog Josef Herman s tím, že si myslí, že by soubory ND měly na situaci zareagovat a zaměstnanci se měli pokusit vyvolat stávkovou pohotovost.

Herci dávají výpovědi, dochází všem trpělivost?

Každopádně lavina protestů v Národním divadle poté, co ministr kultury Jiří Balvín odvolal jeho ředitele Jana Buriana, se od opery a baletu dostala až do činohry. Výpověď podali například herci David Prachař, Ondřej Pavelka, Richard Krajčo, Miroslav Donutil či Eva Salzmannová. Přidali se k nim však i příslušníci nejmladší herecké generace, například Jan Dolanský.

Proti odvolání Jana Buriana protestovala ale i expertní komise, která ho doporučila jako nejlepšího kandidáta na ředitele Národního divadla. V prohlášení uvedla, že krok ministra kultury Jiřího Balvína nemá svou neomaleností v dějinách světového divadla obdoby.

Komise prohlásila, že forma i průběh výběru ředitele ND byly zcela legitimní a odpovídají standardům výběru ředitelů do velkých divadelních institucí v Evropské unii. Členové komise zároveň vyzvali kulturní veřejnost Česka, aby se k protestu připojila.

Proti odvolání se postavily i výbor Jednoty hudebního divadla Praha a Herecká asociace. Někteří znalci poukazují na to, že ministr mohl být ovlivněn názory odborářů. Burian v ND navíc provedl v uplynulých měsících se skupinou ekonomů vnitřní hloubkový audit. Ten podle některých médií ukázal, že situace v divadle je problematická a nezákonné postupy údajně míří do řad orchestru Opery ND.

Rusnok Balvínovi: Vraťte ředitele zpět

Přestože ministr kultury Jiří Balvín vrátil nakonec šéfa Národního divadla Jana Buriana do funkce, herci na svých výpovědích trvají. Saša Rašilov, Richard Krajčo, Miroslav Donutil, David Prachař i Ondřej Pavelka už prohlásili, že se vrátit nechtějí.

Balvín odvolal Buriana z funkce ve čtvrtek, v den, kdy ředitel nastoupil. Jeho krok však vyvolal ostrou reakci napříč politickými stranami i odbornou veřejností. Vrátit ředitele zpět do funkce mu pak nařídil premiér Jiří Rusnok.

To, že spory budou nadále ještě pokračovat, dokazuje i aktuální vývoj událostí z pondělí. Jak uvedly Novinky.cz, umělečtí šéfové baletu a činohry Národního divadla (ND) Petr Zuska a Michal Dočekal v rezignaci požádali premiéra Jiřího Rusnoka, aby okamžitě odvolal ministra kultury Jiřího Balvína. Dočekal dokonce v rozhovoru pro Právo zmínil možnost zrušit kompletně Ministerstvo kultury.

Podle Zusky s Dočekalem měl prý Balvín svým ukvapeným rozhodnutím dostat Národní divadlo do složité situace. Nese za to podle nich plnou odpovědnost. Navíc tímto svým rozhodnutím uštědřil Národnímu divadlu další tvrdou a zbytečnou ránu pod pás, podobně jako někteří z jeho předchůdců v nedávné minulosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…