Šéf odborů Dufek se raduje ze změn k lepšímu. Ale také varuje...

25.02.2014 12:47

Šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek vítá některé aktuální snahy - jak orgánů činných v trestním řízení, tak i politiků, co začínají hovořit o nutnosti přímé demokracie a referend. Změna k lepšímu sice prý asi hned tak nenastane, ale zdá se, že našlápnuto lepším směrem je.

Šéf odborů Dufek se raduje ze změn k lepšímu. Ale také varuje...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf ASO Bohumír Dufek

Předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek se přiklání k tomu, aby se v Česku celá řada věcí změnila. V několika bodech se na typu potřebných nastolených změn shoduje i s myšlenkami Úsvitu Tomio Okamury.

„Víte, letos oslavíme 25 let od událostí sametové revoluce. Myslím, že by bylo na místě, kdyby i občané tohoto výročí využili k jakémusi ohlédnutí za tím, co nám všichni ti politici naslibovali a jak pak na své sliby zapomínali. Je toho hodně, a tak by měla nastat doba, kdy by do dění ve státu měl opravdu podstatně více začít mluvit občan. Vždyť je to on, kdo platí daně, z kterých mohou ti politici fungovat, neměli by být tedy stranou, když se má rozhodovat o věcech, které se jich týkají,“ řekl ParlamentnímListům.cz Bohumír Dufek.

Politici si jen rozdělovali moc, občana od ní odřízli - to musí skončit

Podle šéfa odborů je totiž více než jasné, že si politici rozdělili moc pouze mezi sebe. „Čtyři roky si po zvolení pak vždy rozhodovali jen o tom, co se jim hodilo, občany k tomu nechtěli. Proto se domnívám, že je třeba, aby lidé mohli rozhodovat v referendech a daleko více se zapojovat do dění. Dle mého bylo obrovskou chybou to, že se k tomu politické špičky nerozhodly již v devadesátých letech – dnes jsme mohli být mnohem dál,“ konstatoval dál Dufek.

Jak dodal, přesto je vidět, že se ve společnosti začínají obracet mnohé záležitosti k lepšímu. „Je a byla tu spousta kauz, které vyšuměly, i když v nich šlo o miliardy. My, odboráři, jsme na ně upozorňovali při svých demonstracích a sklízeli jsme za to posměch. Je dobře, že se otevírá kauza Opencard, že orgány činné v trestním řízení konají a musíme doufat, že se jim podaří dotáhnout věci až k závěru, aby byli viníci potrestaní. I to by lidem pomohlo, aby znovu začali věřit v to, že existuje spravedlnost pro všechny – i ty mocné,“ pokračoval dál Bohumír Dufek.

Jak je možné, že ve veřejnoprávní televizi dostávají prostor lidé, o kterých si právem myslíme své?

Při té příležitosti však poukázal na to, co ho v poslední době přece jen poněkud nadzvedlo ze židle. „To, že ta změna asi nebude rychlá, dokazuje ale třeba situace, v které dostávají často více než půlhodiny prostor ve veřejnoprávní České televizi lidé typu Koláčka a spol., k tomu, aby například kritizovali právní systém třeba i jiného státu, přičemž všichni asi tušíme, jak to s tou jejich údajnou nevinou bude. To přece není normální,“ domníval se šéf odborů.

Závěrem dodal, že odbory samozřejmě zůstávají ve střehu a aktivní. Třeba jen v oblasti řešení nezaměstnanosti, která Česko svírá historicky v nejvyšších statistických číslech.

Kiosky práce s dvouletým zpožděním, ale přece. Již v řádu dnů

„Naše kiosky práce v nejbližších dnech začnou fungovat již v některých nákupních centrech. Trvalo to sice déle, než jsme očekávali, ale do konce února budou nainstalovány a od března by měly přejít do normálního provozu. Doufáme, že alespoň některým lidem pomůžeme, aby práci našli,“ prozradil ParlamentnímListům.cz Dufek.

Zde je na místě dodat, že informaci o kioscích práce sdělil naší redakci šéf odborů již na sklonku roku 2011, když plánoval, že od roku 2012 začnou fungovat. Legislativa tomu však zabránila.

A oč se jedná? „V každém českém krajském městě, vyjma Prahy, otevřeme v obchodních centrech kiosky nabízející práci,“ řekl tehdy Dufek. Vysvětlil též, že zmiňované kiosky budou fungovat jako terminály.

Vládní koalice je vždy křehká

„Budou vzájemně propojené, zájemci o práci v nich budou moci hledat nabídky práce ve svém oboru i regionu – i oni sami se zde budou moci nabízet jako pracovní síla. Bude to takový portál, v kterém lidé najdou všeobecné informace o zaměstnavatelských poměrech i informace sociálně právního charakteru. Navíc plánujeme, že oslovíme firmy všech velikostí s tím, aby nám případně dodávaly informace o tom, když budou aktuálně nějaké zaměstnance na nějaké pozice hledat. Osobně věřím, že to řadě lidí pomůže – přijedou nakoupit a ještě získají naději na to, že najdou novou práci,“ uvedl ještě blíže.

Bohumír Dufek pak své vyjádření uzavřel tím, že vzhledem k tomu, jak je každá vládní koalice vždy křehká, občané asi nebudou moci příliš spoléhat na to, že bude právě tato koaliční vláda schopná nastolit nějaké rychlé  a pozitivní změny, po kterých lidé volali i tím, že při volbách dali prostor i zcela novým politickým subjektům.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…