Smutný Vondra: Magor pomohl porazit bolševika. Bojovník beze zbraně

10.11.2011 21:13

Zemřel disident a básník Ivan Martin Jirous. Jeho skonu lituje ministr obrany Alexandr Vondra, Václav Havel, i Karel Schwarzenberg.

Smutný Vondra: Magor pomohl porazit bolševika. Bojovník beze zbraně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Alexandr Vondra

V Praze zemřel básník a legenda českého undergroundu Ivan Martin Jirous, známý pod přezdívkou Magor. Bylo mu 67 let. Hudebník kapely The Plastic People of the Universe Josef Janíček ČTK řekl, že podle jeho informací zemřel zřejmě už v noci na dnešek.

Vondra: Měli bychom to daleko težší

Jeho úmrtí zasáhlo i ministra obrany a disidenta Alexandru Vondru. "Jsem z toho smutný, padl bojovník. Magor zemřel v předvečer Dne veteránů. Jako jeho kamarád i jako ministr obrany se hluboce klním před památkou veterána undergroundu, který beze zbraně a na hranici sebeobětování pomohl porazit bolševika. Kdyby nebylo Magora, měli bychom to všichni daleko těžší," prohlásil pro ParlamentníListy.cz Vondra.

Havel: Magor se dožil lepších časů

Smutní také exdisidenti Václav Havel a František Stárek. "Zpráva o smrti Ivana Jirouse mne hluboce zasáhla a cítím se všemi, kteří mu byli blízko. Byl po dlouhá léta můj dobrý kamarád, který významně ovlivnil společenský pohyb v naší zemi. Jsem rád, že se Magor dožil lepších časů, o které se sám nemálo zasloužil," řekl Havel podle své kanceláře.

Stárek s velkým pohnutím v hlase ČTK řekl, že i když se musí počítat vždy se vším, skon kamaráda ho zaskočil a nyní hýbe jeho emocemi. "Underground přišel o svoji včelí královnu a země o nejskvělejšího básníka," podotkl.

Kníže: Velký český básník

"Byl to velký český básník. Byl to hrdina, dlouholetý vězeň, který se nikdy neshrbil," reagoval na úmrtí ministr zahraničí a Jirousův přítel Karel Schwarzenberg. "Je to tragédie, že nám zemřel," dodal.

Básník a publicista Ivan Martin Jirous se narodil 23. září 1944 v Humpolci. Je držitelem literární ceny Jaroslava Seiferta za celoživotní básnické dílo a ceny Toma Stopparda za sbírku Magorovy labutí písně.

Do povědomí lidí se dostal zejména prostřednictvím legendárních The Plastic People of the Universe, od roku 1967 byl umělecký vedoucí skupiny. Uspořádal řadu ilegálních či pololegálních koncertů, výstav a dva festivaly. Podepsal Chartu 77. Za svou činnost byl v 70. a 80. letech minulého století opakovaně vězněn, dohromady to bylo osm let, pět měsíců a tři dny.

Psali jsme:
Recepce na Hradě. Pan Havel s Dášou i veselý a milý Kalousek
Seděl jako Havel. Nemůže ho ani cítit. Parta kolem Havla byly hyeny
Měl jsem zůstat v Rakousku. Je to tu zlodějskej kotel, láteří Landovský
Havlova známá Šiklová: Češi se stydí, že drželi hubu. A odnáší to Václav
Pokusili jsme se o rozhovor s miliardářem Bakalou. A takhle to dopadlo
Vládnou tu jen zkorumpované strany. Havel měl pravdu, říká Pehe

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tom

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…