Spořte na stáří v soukromých fondech, vábí dál Drábek. Lidem se nechce

12.11.2011 4:40

Lidé prý nedůvěřují penzijní reformě, která prošla prvním čtením v Poslanecké sněmovně. Nedůvěra občanů se týká převádění prostředků do druhého pilíře penzijní reformy, kam mají přispívat občané i stát. Ukázal to průzkum společnosti Ipsos Tambor zveřejněný v České televizi. Možná příznačné ale je, že průzkum odhalil, že mnozí vůbec netuší třeba to, že pilíř už není povinný, jak byl původně konstruován.

Spořte na stáří v soukromých fondech, vábí dál Drábek. Lidem se nechce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

"Tři čtvrtiny v rámci populace mají s druhým pilířem problém, což znamená, že nesouhlasí s přispíváním do soukromého fondu, nebo do jakéhokoliv soukromého elementu. Znovu se na tom zračí pasivita, nedostatek informací, protože lidé si neuvědomují, že to může být i dobrovolná věc," komentoval výsledky spoluautor průzkumu Jakub Malý.

Potřebujeme kuratelu státu?

Podle něj je navíc patrné, že „jakmile za něčím nestojí stát, je přijetí u veřejnosti nižší, protože lidé se obávají absencí garancí a podobně", dodává Malý. Nedůvěra k reformě, kterou minulý týden přijala Poslanecká sněmovna, roste spolu s věkem respondentů. V praxi jsou tak lidé do 24 let méně pesimističtí než lidé nad 35 let.

Ovšem méně pesimističtí znamená, že v 73 procentech očekávají s penzijním věkem zhoršení své životní úrovně. Lidé nad 35 let se takto vyjadřují celkem v 82 procentech. A kolik že lidí tedy nedůvěřuje zmíněnému druhému pilíři? Je to plných pětaosmdesát procent.

Ovšem na druhou stranu v září vyšel v Lidových novinách průzkum společnosti Millward Brown, podle kterého má reforma důchodů podporu dnešní generace třicátníků. Dvě třetiny z nich pak prý hodlají využít možnost spořit si v soukromých penzijních fondech. Z celé populace však každý druhý Čech nechá výši své penze na státu.

Když ne povinný, tak alespoň automatický vstup

A jak to tedy je s chybějícími informacemi o důchodové reformě? „Jde o to, že lidé si budou moci z osmadvaceti procent své hrubé mzdy odváděné na sociální pojištění formou spoření u soukromého fondu odebrat tři procentní body," řekl už dříve ParlamentnímListům.cz ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Podmínkou ovšem bude, že k tomuto podílu z povinného odvodu přidají ještě sumu rovnající se dvěma procentním bodům.

Zkrátka na povinných odvodech odevzdají do státní kasy jen 25 procent, tři procenta tohoto příjmu strčí spořící do soukromého fondu a k nim přidá ještě dvě procenta ze svého. Navíc účast v tomto pilíři je zatím nepovinná.

To se sice ministru Drábkovi příliš nelíbí, dal by přednost povinné účasti, ale bude usilovat alespoň o kompromis. „Nebudu usilovat o povinný vstup do druhého pilíře. Ale budu se i nadále snažit o to, aby vstup do druhého pilíře byl automatický s možností z něj vystoupit," řekl Drábek ParlamentnímListům.cz.


Prostě ukrást se dá všechno

Jak Drábek, tak ministr financí Miroslav Kalousek přesvědčují veřejnost, že svěřené peníze budou ve fondech odděleny od majetku společnosti tak, aby lidé o své úspory nepřišly. Ovšem „zlé jazyky" tvrdí, že ukrást či zbankrotovat se dá všechno.

„Nikdo nemůže zaručit, že majetek nebude rozkraden, a to nejen fondem, ale třeba manažery podniku, do jehož akcií bude investováno. Záruka neexistuje a existovat nemůže," zdůraznila ParlamentníListy.cz ekonomka Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance. "Prostě i bez zlého úmyslu se investice nemusí povést a peníze z fondu zmizí," dodala s tím, že zkrachovat může i banka, do které by fond získané peníze třeba jen vložil.

"Zaplať pánbůh, že ten pilíř není povinný jako na Slovensku," poznamenala ekonomka. "Na Slovensku možná budou jednou nešťastní, protože tam byly do tohoto systému nahnáni všichni povinně, a to to riziko daného systému neskutečně zvyšuje," uzavřela Markéta Šichtařová.

Související: Ekonomka: Kalousek nemá pravdu. Peníze lidí ve fondech se dají ukrást


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…