Studenti útočí na Romy: Stát vám dotuje studium. A my nemáme nic

05.05.2012 19:01

Romové patří mezi minority, které nelze přehlédnout. Jejich začlenění do společnosti je proto pro ně o to obtížnější. Často jsou nuceni čelit diskriminaci. Kritici naopak zase tvrdí, že stejně tak využívají pozitivní diskriminaci. To je i případ dotovaného studia.

Studenti útočí na Romy: Stát vám dotuje studium. A my nemáme nic
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Romské děti na kolotoči

Některým studentům vadí, že Romové mohou využívat speciální dotační tituly, které jim finančně pomáhají při studiu vysoké školy: “Nejsem rasistka, ale mě nikdo peníze na studium vysoké školy nedal. Chápu, když mají studenti možnost využívat různá stipendia, ale omezit je barvou pleti mi přijde pro ostatní neromské studenty diskriminující,“ stěžuje si absolventka vysoké školy Karla, která si nepřála zveřejnit své plné jméno, ale ParlamentníListy.cz její plnou identitu znají.



Romský vzdělávací fond

Naráží tak na Romský vzdělávací fond (Roma Education Fund), který právě vyhlásil třináctý ročník pamětního stipendijního programu pro romské vysokoškolské studenty. Stipendijní program zahrnuje občany z Albánie, Bosny, Hercegoviny, Bulharska, Černé Hory, České republiky, Chorvatska, Kosova, Maďarska, Makedonie, Rumunska, Slovenské republiky, Turecka či Srbska. Studenti, kteří se chtějí hlásit na vysokou školu, podají přihlášku a mají šanci, že budou vybráni a na jejich studium velkou mírou přispějí finanční prostředky právě z tohoto fondu.

Podmínkou však je, že se musí jednat o Roma, který se ke své romské národnosti veřejně hlásí. Právě toto někteří studenti, kterých se nabídka netýká, považují za diskriminující: “Proč je ten fond určen jen Romům? Mohl by být třeba určen pro studenty ze sociálně znevýhodněných rodin. Omezit se na příjemce dotace pouze na základě barvy pleti, je diskriminující. Copak existuje například nějaké dotace, která vylučuje možnost, aby se přihlásil student Rom? To by to hned všichni řešili“ zdůraznila svůj postoj pro ParlamentníListy.cz Karla.

Univerzity pomáhají Romům získat vyšší vzdělání

Někteří studenti naopak tyto programy vítají. “Mně nevadí, že stipendium je určeno pouze pro Romy. Chápu, že jejich začlenění do společnosti je obtížnější než pro většinu z nás. A tak nevidím nic špatného na tom, když jsou z jedné strany jinak zvýhodněni. Vždyť existuje i spousta dotací, kde se můžou přihlásit všichni, není to tak, že by existoval jediný fond pro ně a víc už nic,“ obhajuje čerpání dotace student Karel.  Romský vzdělávací fond tradičně spravuje Romea, o.s. Ti ale o něm moc mluvit nechtějí: “Nebudeme ParlamentnímListům.cz podávat informace,“ uvedli v kanceláři Romea o.s., protože se podle svých slov bojí rasistických útoků.



Romský vzdělávací fond není jediný, který mohou Romové využít. “O finanční prostředky na podporu studia socio-ekonomicky znevýhodněných studentů mohou vysoké školy žádat v rámci Rozvojových programů MŠMT nebo Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Dále k takové podpoře školy využívají své prostředky např. ze stipendijních fondů,“ sdělilo ParlamentnímListům.cz tiskové oddělení ministerstva školství.

Podobné prostředky využila i Masarykova univerzita v Brně.Katedra sociální pedagogiky ve spolupráci s Katedrou pedagogiky od roku 1999 organizuje vzdělávací projekty určené převážně Romům. Tyto aktivity podporuje právě Ministerstvo školství. Díky nim vznikl na univerzitě Kabinet multikulturní výchovy. Zde získávají příležitost příslušníci minoritních skupin, z velké části právě Romové.



Martina Zuzaňáková, tisková mluvčí Muzea romské kultury v Brně, vzdělávání Romů plně podporuje. “Pokud existují stipendia zaměřená na romské studenty, jedná se o aktivity podporované z grantů. A pokud existují lidé, kteří se hodlají starat o průběh a plnění grantu, proč jej nevyužít? Mezi Romy se jistě najdou jedinci, kteří jsou s to dokončit studium na vysoké škole, ale jejich finanční situace jim to nemusí dovolit. Také nemusí mít podporu rodiny či dosavadní školy. Možná potřebují pomoc při přípravě na přijímací zkoušky apod. A zde mají stipendia určitě velký smysl.  Určitě je možné sledovat vzestupný trend, co do počtu středoškolsky nebo vysokoškolsky vzdělaných Romů,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Zuzaňáková.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…