Tluchoř: Zatím chceme koalici udržet. Véčkům ultimáta dávat nebudem

07.04.2011 11:25

Ráno se sešlo zasedání grémia ODS, ovšem ze zasedání nic konkrétního prozatím neuniklo. Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř ale zmínil, že situace je kolem koaličního partnera, tedy Věcí veřejných, sice vážná, ovšem véčka se s ní budou muset vypořádat sama. „Nebudeme jim dávat žádná ultimáta,“ řekl k tomu Tluchoř.

Tluchoř: Zatím chceme koalici udržet. Véčkům ultimáta dávat nebudem

„Grémium zasedá dvakrát týdně. Nemáme nic nového ke sdělení," řekl po zasedání grémia ODS Tluchoř v rozhovoru pro Českou televizi.

Místopředseda senátu Přemysl Sobotka ještě před zasedáním ovšem sdělil, že grémium k celé nové úplatkové kauze VV zcela jistě zaujme nějaké stanovisko.

„Podle mého názoru 48 hodin je ten time, kdy by měly přijít Věci veřejné se svým závěrem a říci: ano, je to tak a tak a stojíme na té nebo oné názorové straně. Nechci být ale arbitrem," řekl Sobotka pro ČT24.

Související:

Tluchoř ale nějaká ultimáta pro VV popřel. „Nechceme dávat žádná ultimáta a časové limity a věřím, že náš koaliční partner má dostatek sil, aby to řešil," oponoval k tomu předseda poslanecké frakce Tluchoř.

„Situace není jednoduchá. Považujeme ji za závažnou, ale snad náš koaliční partner má dost rozumu a sil, aby se s ní sám vypořádal. Zároveň platí, že grémium je uzavřené jednání, tak nebudeme nic sdělovat přes média," uvedl dále Tluchoř na další otázky redaktorky televize, která chtěla vědět cokoliv k tomu, jak se ODS k celé záležitosti kauzy Škárka vs. Bárta a potažmo k dalšímu fungování koalice postaví.

SLEDUJEME téma peníze za mlčení ve VV

Čtěte také:
Respekt lže. Peníze jsem nedostal. Vše jsem si vymyslel, tvrdí Škárka 

OBRAZEM Emotivní Bárta
OBRAZEM Tajná schůzka u Bárty

Hospodářské noviny totiž v této souvislosti uvedly, že premiér Petr Nečas před jednáním grémia sondoval u šéfky poslanců Věcí veřejných Kristýny Kočí, kolik statečných kverulantů jsou VV schopny dát dohromady. Pokud se VV nezbaví Víta Bárty, má Kočí dát dohromady skupinu poslanců, která bude podporovat současnou vládu. A jestli se nepovede ani to, hrozí zemi předčasné volby.

Více:

„Tahle koalice má svůj velký smysl, a je potřeba dát důvěru, která byla narušena. Je tedy nutné, aby se obnovila. Cíl je, aby se ty kauzy vyřešily," dodal Tluchoř. Nechtěl se ale vůbec nijak vyjádřit k tomu, co Škárka dnes prozradil pro Mladou frontu Dnes. Tedy, že bezpečnostní agentura ABL, kterou vlastní rodina ministra dopravy Víta Bárty, sledovala v roce 2006 bývalé starosty Prahy 1 za ODS Petra Hejmu a Filipa Dvořáka.

„Nebudu se k uingování regionální politiky na Praze nijak vyjadřovat.  Platí to, co bylo řečeno předtím," uzavřel Tluchoř.

Lidové noviny dnes nastínily možnost, jak by vláda bez VV mohla vypadat. Celá konstrukce je postavena na tom, že by z této strany mohlo na protest proti Bártovi odejít sedm až deset poslanců, kteří by dál podporovali kabinet. Ten by se tak opíral o 101 hlasů  - v případě podpory sedmi véčkařů - až o 104 hlasů, pokud by jich bylo deset.

Celou tuto matematiku měl dávat dohromady právě za ODS Tluchoř a za VV Kristýna Kočí, tedy šéfka poslanecké frakce Věcí veřejných. Tluchoř to ale dnes v rozhovoru pro Lidové noviny popřel.

Související:

Dále čtěte:

reklama

autor: olb

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…