Úřad Drábové bude získávat peníze od kontrolovaných firem

17.03.2011 15:10

Provozovatelé komerčních jaderných zařízení, například elektráren, budou přispívat Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) na dohled, který nad nimi tento úřad vykonává. Vyplývá to z novely atomového zákona, který dnes schválila vláda. Ministrům jej připravila předsedkyně SÚJB Dana Drábová.

Úřad Drábové bude získávat peníze od kontrolovaných firem

Stát by měl ročně na svých výdajích ušetřit podle Drábové desítky milionů korun. "Ta koncepce je taková, že by měl přispívat každý, ale je tam fakultativní osvobození právě pro ty instituce, které jsou financovány plně z veřejných rozpočtů, z veřejného zdravotního pojištění a nebo plně z výzkumu a vývoje," řekla Drábová. Česká republika byla dosud podle ní možná už jedinou zemí světa, kde náklady na jadernou regulaci nesl stát. 

SÚJB kromě šesti jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně kontroluje bezpečné zacházení s radiací také u zhruba osmi tisíc dalších držitelů povolení. Drábová loni varovala poslance, že rozpočet úřadu pro letošní rok je velmi napjatý. Pokud nebude mít dostatek peněz například na mzdy, pak podle Drábové hrozí, že jiné instituce začnou vyššími platy lákat odborníky na jaderné technologie. 

Návrh změny financování souvisí s požadavky evropské legislativy. Úřad tím také získá  více nezávislosti.
    

Nová pravidla se mají týkat držitelů povolení podle atomového zákona. Vedle společnosti ČEZ, které provozuje jaderné elektrárny Temelín a Dukovany, budou muset nové poplatky hradit například také provozovatelé výzkumných reaktorů jako Ústav jaderného výzkumu Řež a ČVUT. 

Drábová dnes ministry také informovala o situaci v Japonsku a jaderné elektrárně ve Fukušimě, která byla poničená zemětřesením a tsunami. 
       

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…