Už to začíná připomínat... Od Pirátů nám popsali fungování vlády. Smrtící

24.05.2022 4:40 | Komentář

Uvnitř Pirátské strany je dusno kvůli pádu preferencí i kvůli záměrnému ignorování jejich ministerské práce mezi zbytkem vládní koalice. Mezi straníky se o tom hojně debatuje a ParlamentníListy.cz zjišťovaly aktuální nálady. „Použijí nás a odhodí na smetiště,“ svěřil se PL zakládající člen Pirátů s tím, že straně reálně hrozí pád do zapomnění a v příštích volbách výsledek pod pět procent. Situace prý připomíná minulou vládu a pozici ČSSD, jejíž ministři pracovali, přesto s nimi voliči zametli.

Už to začíná připomínat... Od Pirátů nám popsali fungování vlády. Smrtící
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pirátský hlouček

Neviditelní Piráti? Po bezmála půlročním fungování kabinetu Petra Fialy (ODS) se tento názor nejen uvnitř samotné Pirátské strany ozývá stále častěji. Jak se ukazuje, nespokojenost bublá na povrch hlavně uvnitř strany. Mnozí členové jsou zklamáni z vládního angažmá, které dříve hodně viditelným Pirátům nic nepřináší. 

Anketa

Vadí vám, že Babiš místo jednání sněmovny objížděl Moravu s obytňákem?

hlasovalo: 16229 lidí

Zhruba před rokem vyšel předvolební průzkum, který přisuzoval koalici Pirátů a hnutí STAN 30 % a volební vítězství. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se už viděl v premiérském křesle a dokonce se pod dojmem budoucího vítězství ve volbách jel představit do Bruselu.

Následoval pozvolný pád na druhé či třetí místo a výsledkem bylo 15,62 % pro koalici Pirátů a STANu s tím, že Starostové své pirátské kolegy naprosto převálcovali pomocí kroužkování na kandidátkách a Piráti z původních 22 poslanců v minulém volebním období skončili s pouhými čtyřmi poslanci. Přesto nakonec ve vládě „utrhli“ tři ministerská křesla a post místopředsedy Sněmovny.

Zbytek stran vládní pětikoalice pirátskou neviditelnost z pochopitelných důvodů spíše vítá, byť o tom nikdo veřejně pod rouškou vzájemné kooperace nemluví. Starostové a nezávislí jsou po vlně vlastních skandálů rádi, že v rámci současné situace patří k nejviditelnějším vládním tvářím ministr vnitra a šéf hnutí Vít Rakušan. Důvodem je hlavně situace kolem ukrajinské války a příliv uprchlíků. 

Část Pirátů to nese dost těžce, hlavně proto, že sami mají svého „koně“ v křesle ministra zahraničí, ale až na výjimky o něm není prakticky slyšet. Více o tom naší redakci řekl jeden za zakládajících členů Pirátů, kterého PL dlouhodobě znají.

„Lipavského znám dlouho, už na počátku vlády jsem patřil uvnitř strany ke kritikům jeho vládního angažmá a dnes z jedné strany říkám, že tu práci zvládá a částečně jsem se mýlil. Odvádí dobrou práci, kterou ovšem prakticky nedokáže mediálně prodat. V tom selhává i náš stranický aparát. Sám ministr nemůže vedle své práce myslet na PR, má k tomu mít schopné lidi. Bohužel musím říct, že naposled se masově Honza do médií dostal, když republiku obletěla jeho fotka z Ukrajiny s blbě padnoucí helmou. Dost tristní výsledek mnohaměsíční práce. Navíc jsme ve válce, je to doba, kdy šéf diplomacie má patřit k nejviditelnějším tvářím v zemi, a místo toho smetanu za něho lížou jiní. ODS dělá, jako bychom neexistovali, všechno ve vládě hrají na sebe, a co se týče ministerstva zahraničí, tam spíš než náš ministr vyčnívá náměstek za STAN Dvořák,“ konstatuje zasloužilý člen Pirátů.

Podle jeho slov současná situace uvnitř vládní koalice připomíná někdejší Babišovu vládu. „Jaký je v tomhle rozdíl? Babiš tehdy všechny úspěchy prezentoval jako svoje, a neúspěchy házel na sociální demokraty. Dnes je to tak, že ODS a STAN především všechno hrnou před sebou, a my jako bychom neexistovali. Jestli se něco nezmění, naše vedení se podle toho nezačne chovat, nedovedu si představit, že bychom v příštích volbách prošli do Sněmovny. Někteří kolegové mě při debatách kritizovali, že jsem jako generál po bitvě, ale to není pravda, přesně před tímhle jsem na stranických fórech varoval už před vstupem do vlády i před uzavřením předvolební koalice se STANem. Použijí nás a odhodí na smetiště, tohle se teď nejvíce skloňuje,“ dodává pirátský člen z Prahy, který si přál kvůli vztahům uvnitř strany zůstat v anonymitě.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Dodejme, že s těmito pohledy rozhodně není sám. Někteří čelní Piráti se už začínají vymezovat vůči vládě, jejímiž jsou členy, a podle všeho v tom hodlají v rámci kampaně do komunálních voleb pokračovat. Zda jim může reálně pomoci kritika vlastní vlády, je otázkou. 

Některá média téma v posledních dnech také otevřela. Seznam Zprávy přišly s tím, že Ivan Bartoš se od voleb prakticky nebaví s Vítem Rakušanem, přestože se před volbami prezentovali jako nerozluční přátelé. Mimořádný rozruch prý také uvnitř Pirátů způsobil nedávný tweet ministryně Jany Černochové z ODS. V něm šéfka resortu obrany děkovala českým diplomatům a velvyslanci při OSN Jakubu Kulhánkovi (bývalému šéfovi diplomacie z ČSSD, pozn. red.) za úspěch se zvolením České republiky na uvolněné místo do Rady OSN pro lidská práva. Podle Pirátů šlo přitom hlavně o úspěch ministra Lipavského. 

Ve vzduchu též visí plán, o kterém se v kuloárech hovořilo těsně po volbách. Šlo o to, že ODS a další strany sice vezmou Piráty do vlády, přestože jejich čtyři poslanecké hlasy k vládní většině nepotřebují, a poté, co dosavadní pirátský primátor Prahy Zdeněk Hřib na podzim neobhájí funkci a Piráti pohoří i v dalších městech, je z vlády vystrnadí. Nakolik zbytek koalice s tímto plánem i nadále počítá, se možná brzy ukáže. Faktem je, že doteď je Pirátská strana ve vládě spíš jen ze „slušnosti“ k předvolebnímu partnerovi, než proto, že by je ostatní strany ve své vládní partě chtěli. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…