VIDEO To je sumička! Vyplulo na povrch, kolik utratí ministerstvo školství za televizní reklamu nejen na inkluzi

26.10.2017 18:17

Kolik stojí televizní reklama na inkluzi ve školství a na zvyšování prestiže učitelské profese? Webová stránka Pedagogicke.info, za kterou stojí učitelští aktivisté, zveřejnila odpověď, kterou jí poslalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v reakci na žádost o informace na základě § 106 zákona o svobodném přístupu k informacím. A levné to opravdu nebylo.

VIDEO To je sumička! Vyplulo na povrch, kolik utratí ministerstvo školství za televizní reklamu nejen na inkluzi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miniistryně školství Kateřina Valachová

Internetové stránky pro učitele Pedagogicke.info zveřejnily odpověď Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na otázky zaslané na základě § 106 zákona o svobodném přístupu k informacím. To, co pedagogické aktivisty zajímalo, byla částka, kterou resort školství pod vedením sociálních demokratů utratil za reklamní propagaci operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání, určeného pro přerozdělování finančních prostředků z Evropské unie.

A levné to podle odpovědi minsterstva rozhodně nebylo. Celkový rozpočet částky určené na publicitu zmiňovaného operačního programu na programové období 2015 až 2023 činí 151,4 milionů korun, stojí v odpovědi, kterou ministerstvo aktivistům zaslalo. Kromě toho je ale podle MŠMT schvalován i jakýsi roční plán. Ten na rok 2017 operuje s částkou více než 41 milionů korun. „Posledním schváleným ročním komunikačním plánem je ten na rok 2017, v němž je rozpočet na publicitu a komunikační aktivity ve výši 41 185 150 korun.

„Publicitu operačního programu tvoří několik hlavních oblastí: přímá komunikace s potenciálními žadateli o podporu, se žadateli a příjemci, účast na veletrzích a konferencích, publikační aktivity, online komunikace, mediální komunikace,“ vysvětluje ve své odpovědi resort školství.

Za televizní část mediální kampaně ministerstvo školství utratí v rámci tohoto balíku zdaleka nejvíce, 36 milionů korun. Propagační kampaň byla spuštěna v listopadu 2016 a je plánována do února 2018, sděluje ministerstvo. „Celková částka za její realizaci včetně kreativní výroby je 36 058 968 korun s DPH,“ stojí v odpovědi. Jen za vysílání spotů o operačním programu VVV v České televizi uhradilo ministerstvo od listopadu 2016 do konce července 2017 dosud 6 131 497 korun. Do konce roku pak zbývá ministerstvu za spoty v ČT uhradit ještě necelé dva miliony (1 872 653 korun). „Celkově tedy za spoty v České televizi bylo uhrazeno 8 004 150 korun včetně DPH,“ napsalo ministerstvo školství. Ministerstvo rovněž v odpovědi napsalo, že televizní kampaň probíhala nejen v České televizi ale i na soukromých televizích Nova a Prima.

JEDEN ZE SPOTŮ, KTERÉ SI MŠMT OBJEDNALO. REKLAMA NA INKLUZI

Informace o podobě a formách mediální kampaně je volně k dispozici na internetových stránkách MŠMT. Klipů, za jejichž výrobu a vysílání resort miliony utratil, je celkem pět. Lze mezi nimi najít videospoty zaměřené na propagaci učitelské profese, význam talentu ve vzdělávání, ale i na inkluzi ve vzdělávání.      

„Společným znakem mediální kampaně je autenticita,“ chválí videospoty ministerstvo na svém webu. „Neúčinkují zde žádní herci, spoty jsou natáčeny ve skutečném protředí, tedy ve školách, univerzitách a výzkumných centrech se skutečnými pedagogy, žáky a vědci, a odrážejí tak realitu českého prostředí,“ dodává. „Celou kampaní se nese jednotný slogan – pomáháme pomáhat, učit a bádat – který vystihuje zaměření programu na kvalitní a dostupný výzkum, vývoj a vzdělávání,“ píše ministerstvo.  

VIDEOSPOT ZAMĚŘENÝ NA PROPAGACI UČITELSKÉ PROFESE:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…