Velmi narušené vztahy. Nečas se s Bártou nedohodl

11.04.2011 23:33

EXKLUZIVNĚ Politici vládní koalice se ve skutečnosti na ničem konkrétním nedomluvili. Hrají pouze o čas.

Velmi narušené vztahy. Nečas se s Bártou nedohodl

Čelní představitelé koaličních stran se na večerním jednání K9 shodli, že chtějí ve společném vládním projektu pokračovat. Koaliční kabinet Petra Nečase by tak mohl pokračovat za účasti ODS, TOP 09 i Věcí veřejných. Strany ale chtějí připravit dodatek ke koaliční smlouvě. Tak alespoň večerní jednání hodnotil mluvčí vlády Jan Osúch.

Dobře informovaný zdroj, jenž zná podrobnosti jednání K9 a nepřál si zveřejnit své jméno, pro ParlamentníListy.cz nicméně uvedl, že koaliční strany nyní hrají především o čas.

"Dodatek koaliční smlouvy je o tom, že cokoliv se domluví, musí být písemné. Nic není dohodnuto. Vše je jen prostor pro získání času," uvedl zdroj.

Sledujeme téma Vládní krize
Gazdík před jednáním s Bártou: Nemůžeme připustit privatizaci moci
V bytě Kristýny Kočí je policie. V ložnici našla štěnici

Před samotným jednáním ve Strakově akademii se v nedalekém bytě Víta Bárty ještě zastavil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Bárta pro ČT potvrdil, že bude žádat, aby ministr financí Kalousek rovněž opustil vládu. Podle něj má presumce viny platit pro každého. Kalousek naopak řekl, že ministři topky jsou bez skandálů a jako ministra zatíženého skandálem Pro MoPro zmínil ministra ODS Vondru.

Nečas by to dělat neměl, míní politolog

Politologa Jana Bureše rychlý závěr pondělního jednání ale "trochu překvapil". Nečasova strategie spočívající v odvolání ministrů VV navíc podle něho není příliš šťastná. "Osobně si myslím, že by to pan Nečas dělat něměl. Véčka se mu za měsíc vrátí, protože Bárta je bude stejně z pozadí řídit dál," uvedl Bureš pro ParlamentníListy.cz.

Do jisté míry ale prý Nečasovu pomyslnou hru o čas chápe. "Kdyby teď vláda padla, ještě výrazněji to oslabí pozici Nečase, mohlo by dojít k jeho pádu," dodal po jednání K9 pro ParlamentníListy.cz politolog.

Na odpadlících Nečas prý vládu nepostaví

Ten ale zároveň víceméně vyloučil možnost, že by se premiér mohl spoléhat i na případnou podporu dalších véčkařských "odpadlíků."  "Na to moc spoléhat nemůže, to by jednání musel natahovat o týdny či měsíce..." uvedl Bureš.

V rámci budoucího vývoje koalice bude klíčový boj o post resortu vnitra. Z toho má odejít jeho současný šéf Radek John (VV). Věci veřejné se ale postu ministra tohoto klíčového resortu vzdát nehodlají.

K9 se sejde znovu. Po odchodu Johna a Dobeše

Petr Tluchoř, který šéfuje poslancům ODS, po večerním jednání K9 uvedl, že špičky koaličních stran se sejdou teprve poté, až prezident Václav Klaus odvolá ministry za VV. Rezignaci Bárty odnesl toto pondělí Nečas na Hrad a také návrh na odvolání Johna i ministra školství Josefa Dobeše. Navíc svou funkci dal k dispozici i ministr obrany a místopředseda ODS Alexandr Vondra.

Psali jsme:
Nečas předal Klausovi demisi Bárty i návrh na konec Johna a Dobeše

Véčka prošpikovaná ABL?

Že jsou vztahy v koalici již velmi narušené a zatížené vzájemnými animozitami předvedl v ČT po jednání K9 ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil. "Je otázka, zda by VV našly pro tento post někoho, kdo není spojen s ABL," uvedl Pospíšil k případnému ponechání resortu ministerstva vnitra Věcem veřejným.

Ohledně případného obsazení tohoto postu ze strany ODS se ale Pospíšil vyjadřovat příliš nechtěl. "To ODS nikdy neřekla," mlžil v odpověďi na dotaz, zda by resort vnitra chtěla obsadit právě jeho strana.

Sledujeme téma Peníze za mlčení ve VV

"Doufám, že najdeme kompromis a dohodu," pokračoval dál v teoriích o budoucím ministrovi vnitra Pospíšil. Na nátlak moderátorky, zda je přeci jen možné, aby se jím stal znovu zástupce VV, ale odpověděl poměrně jednoznačně. "K tomu jsem skeptický," řekl místopředseda ODS.

Véčka se vnitra nevzdají

Véčka mají ale jiný názor. "Ministerstvo vnitra je pro nás zásadní," uvedla v Impulsech Václava Moravce Peake. Vyhýbavě odpověděla i na spekulaci, zda je pro VV lepší variantou pád vlády, než opuštění postu šéfa vnitra. "S náhradou Radka Johna nepočítáme," uvedla předsedkyně klubu VV.

Klaus to zdržuje

Nyní by měl být na tahu prezident Václav Klaus. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil liknavost prezidenta, respektive jeho požadavek, aby mu Nečas předestřel další plány, otevřeně kritizoval.

"Prezident Václav Klaus nemá možnost si klást další podmínky," řekl Pospíšil nebývale ostře na adresu prezidenta. Ústava totiž počítá s tím, že prezident odvolává ministry na návrh premiéra. A bez zbytečného odkladu.

Klause kritizoval i katolický kněz a filozof Tomáš Halík. "Klaus bude zneužívat tu nejasnost v ústavě, obávám se, že bude chtít Bártu udržet ve hře. Ten člověk mu byl blízko," uvedl Halík.

Psali jsme:
Praskají vředy a vytéká hnis, barvitě popsal krizi vlády kněz Halík 

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl odmítl spekulace médií, že Bárta je blízkým člověkem Václava Klause. Podle Jakla Klaus viděl osobně Bártu všehovšudy dvakrát. "Počkejte si na prezidenta své krevní skupiny," vyzval Halíka Jakl.

Podrobněji: Klaus bude chtít Bártu udržet ve hře, hádá Halík


Více čtěte:

  • Budu mít velké nepříjemnosti, ale řeknu to. Regiony svědčí proti Bártovi
  • Svědectví o praktikách u Véček: Škárka si od Bárty běžně
  • Finální úder pro Véčka teprve přijde. Babák promluvil
  • Odpadlice Kočí: Bylo to jako v sektě. Bárta nám psal projevy a John mlčel
  • Průlom. Bárta odejde z vlády. Huml: Je to málo. Ať odejde úplně z politiky
  • Deník poslal Bártovi kulku: Peníze plodí moc. Dinosaurus Bárta
  • Miliardář Bakala poprvé promluvil o kauze Škárka
  • Foto: Zbyněk Pecák

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Jana Šulcová, Ondřej Vaněk

    Radek Rozvoral byl položen dotaz

    koalice

    K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

    16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

    Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…