Vláda dostane k posouzení analýzy o zákazu KSČM

23.11.2011 6:38

Vláda ve středu posoudí expertní analýzy, které jí měly přinést argumenty pro pozastavení činnosti KSČM. Ministerstvo vnitra o posudky požádalo čtyři znalce, ani jeden z nich takový krok nedoporučil. Vláda tak bude zvažovat, jak bude postupovat dál, ministerstvo navrhuje dál stranu a sdružení s ní svázaná sledovat. Informuje agentura ČTK.

Vláda dostane k posouzení analýzy o zákazu KSČM
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip v rámci volební kampaně

Ministerstvo vládě už dřív předložilo svou analýzu, která pozastavení činnosti KSČM také nedoporučovala. Podle jeho expertů komunisté nenaplňovali žádný z bodů, které Nejvyšší správní soud v minulosti vyjmenoval jako možné důvody pro zrušení politické strany. Právníci nenašli důkazy, že by KSČM ohrožovala demokracii. Kabinet ministrovi Janu Kubicemu přípravu návrhu na pozastavení činnosti přesto v létě uložil.

Vláda nesouhlasí s návrhem na referendum o vyrovnání s církvemi

Ministři ve středu proberou také návrh novely zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, která má urovnat spor s EK o výklad paragrafů týkajících se možnosti soudního odvolání. V případě, že Česko nenajde pro Brusel přijatelné řešení, hrozí státu mnohamilionové pokuty a riziko zastavení evropských dotací na výstavbu silnic.

Záporně se vláda zřejmě vysloví k návrhu poslanců KSČM na vydání ústavního zákona o referendu k vyrovnání s církvemi. Stejně zřejmě dopadne návrh ČSSD na vydání ústavního zákona o obecném referendu. Kabinet posoudí také návrh na změnu občanského zákoníku z dílny ČSSD. Vyškrtnuto by mělo být ustanovení, podle kterého lidé nemohou rychle a bez sankcí odstoupit od spotřebitelské smlouvy.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil požádá o 219 milionů korun z rozpočtové rezervy na dorovnání platů soudců. Úřad jim chce plošně vyplatit rozdíl ve mzdách za deset měsíců, který vznikl poté, co Ústavní soud (ÚS) zrušil část zákona snižující jejich platovou základnu.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…