Vláda nejspíš uzákonění prověrky pro prezidentova kancléře nepodpoří

24.02.2019 9:01

Návrh, podle kterého by hradní kancléř musel mít bezpečnostní prověrku nejméně na stupeň tajné, by podstatně omezil pravomoc přímo voleného prezidenta jmenovat vedoucího své kanceláře. Zhruba s takovým argumentem vláda ANO a ČSSD nepodpoří, podle podkladů pro středeční schůzi, návrh novely poslanců STAN a Pirátů, jež by tuto podmínku zavedla. Předloha reaguje na nynějšího kancléře Vratislava Mynáře. Rozhodnou o ní zákonodárci.

Vláda nejspíš uzákonění prověrky pro prezidentova kancléře nepodpoří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř Vratislav Mynář s chotí

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář nedávno stáhl správní žalobu, kterou podal na Národní bezpečnostní úřad kvůli neudělení prověrky na nejvyšší stupeň přísně tajné. Zpochybnil přitom nezávislost dvou soudců pražského městského soudu i objektivitu Nejvyššího správního soudu.

Prověrku kancléře na stupeň tajné pokládají vládní legislativci za zbytečnou, když podle přílohy vládního nařízení pracuje jen s informacemi se stupňem utajení vyhrazené nebo důvěrné. Poukazují také na to, že na obdobné funkce v obou parlamentních komorách by se navrhovaná podmínka nevztahovala.

Poslanci STAN a Pirátů navíc navrhli, aby prezidentův kancléř musel být plně svéprávný a bezúhonný. Vládní legislativci upozornili, že předloha neupravuje ztrátu způsobilosti vykonávat funkci, pokud by vedoucí hradní kanceláře přestal tyto požadavky splňovat. Autoři předlohy vztáhli ztrátu způsobilosti k neudělení bezpečnostní prověrky.

Podobný návrh podali poslanci STAN už dříve, chtěli vůči kancléři uzákonit povinnost nejpřísnější prověrky na stupeň přísně tajné. Kabinet se k předloze postavil záporně a Sněmovna ji na popud KSČM zamítla i hlasy poslanců ANO, SPD a ČSSD. Mynář je prověřen na stupeň vyhrazené, podle Hradu to pro výkon funkce plně dostačuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…