Vláda stahuje další pochybný zákon. Tentokrát o pobytu cizinců

28.07.2013 9:14

Ministerstvo vnitra odložilo nejméně o rok projednávání nových zákonů, které upravují pobyt cizinců. Ozývaly se totiž stále hlasitější kritické hlasy, které poukazovaly na absurdní situace, v nichž by se lidé kvůli nim mohli ocitnout. Jednou z nich je například povinnost ohlašování cizinců, kteří se u Čechů ubytují. Při porušení by hrozila pokuta až ve výši 50 tisíc korun. Na záležitost upozornil server iDnes.cz.

Vláda stahuje další pochybný zákon. Tentokrát o pobytu cizinců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Pecina

"Pokuta za přestupek v této výši existuje i nyní, týká se ale jen podnikatelů a firem. V novém zákoně by se ale vztahovala na každého i nepodnikajícího člověka. Navíc by hrozila i někomu, kdo ubytuje třeba Slováky," uvedl pro iDnes.cz Pavel Čižinský, advokát z Multikulturního centra, který se specializuje na migrační právo.

"Mohlo by se to dotknout teoreticky i toho, kdo si domů přiveze šest kamarádů z ciziny," souhlasí s jeho slovy Magda Faltová, ředitelka neziskové organizace Sdružení pro integraci a migraci.

Ministerstvo: Podmínky se nezpřísňují

Ministerstvo vnitra však kritiku odmítá. Podle Břetislava Olivy z tiskového odboru v návrhu zákona nemění výši pokuty ani definici toho, kdo je ubytovatel. "Nedochází tedy k žádnému zpřísnění nebo zasahování do práva volného pohybu ani ke zvětšování administrativní zátěže," zdůraznil Oliva. "Pokud si někdo pozve soukromě domů cizince a počet takto ubytovaných cizinců nebude přesahovat pět osob, respektive nepůjde o ubytování za úplatu, není daná osoba považována za ubytovatele ve smyslu tohoto ustanovení," dodal.

Faltová však názor ministerstva považuje za špatný. "Návrhy zákonů nesmyslně zasahují do situací, které jsou v životě běžné a klade na ně další administrativní povinnosti a s tím spojené sankce," míní. Podle ní by změny vedly k tomu, že by se cizinci z Evropské unie museli po třech měsících přihlásit k přechodnému pobytu. 

Novela je součástí komplexu rozsáhlých změn cizinecké legislativy, které se ale setkávají s odmítavým postojem napříč veřejností. Ministerstvo k návrhům obdrželo již více než 50 stran připomínek.

reklama

autor: nem

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…