Všechny nabídky Hegera lékařům mají požehnání vlády, prohlásil Kalousek

14.02.2011 16:17

Každý krok ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) v rámci jednání s Lékařským odborovým klubem je plně v souladu s mandátem vlády. ParlamentnímListům.cz to řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Ten se proto neobává, že případná dohoda s lékaři by nemusela vládou projít. Vstřícnější je i razantní odpůrce lékařského nátlaku Boris Šťastný (ODS).

Všechny nabídky Hegera lékařům mají požehnání vlády, prohlásil Kalousek

"Pan ministr nečiní nic jiného, než na čem byla jasná shoda jak při koaličních jednáních, tak na vládě. Pan ministr Heger informuje o aktuální situaci a pokaždé mu vláda dává jakýsi v uvozovkách mandát a pan ministr Heger z tohoto mandátu nikdy nevybočil," uvedl pro ParlamentníListy.cz Kalousek.

Reagoval tak na páteční vyjádření poslance a člena sněmovního Výboru pro zdravotnictví Marka Šnajdra (ODS). Ten pro redakci uvedl, že pokud bude dohoda mezi lékaři a ministrem Hegerem znamenat, že nebudou současně s lékařskými platy navýšeny i mzdy ostatních nelékařských zdravotnických profesí, bude to znamenat porušení mandátu, který ministr od koalice obdržel.

Související: Heger byl hodný na lékaře, ODS to vadí. Chce jednání


"Pokud nebude dodržena podmínka, že část peněz z oněch ministrem zdravotnictví nabízených dvou miliard půjde na platy nelékařského personálu, vyvolá ODS buď vládní nebo koaliční jednání. Pro nás by to jednoznačně bylo překročení mandátu, který ministr od koalice dostal," uvedl Šnajdr doslova.


Šťastný ocenil sestry

Obavu ze zablokování možné dohody už pro ParlamentníListy.cz vyjádřil i prezident České lékařské komory Milan Kubek. "Já doufám, že ta pondělní dohoda bude průchozí i přes vládu. Přesto jsou tu lidé, kteří se dohodě snaží zabránit a jednou už se jim to podařilo. Čili dokud ta dohoda nebude podepsaná, může se stát všechno, proto musíme být opatrní," konstatoval šéf lékařské komory.

Z blokování možné dohody byl velmi často Lékařským odborovým klubem i lékařskou komorou napadán předseda zmíněného Výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný (ODS). Ten se netajil s naprostým nesouhlasem s akcí Děkujeme, odcházíme, kterou považuje za vydírání.

Nyní se nicméně Šťastný k možné dohodě postavil vstřícněji. Ocenil totiž postoj zdravotních sester, které se prostřednictvím Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče v závěru minulého týdne v zájmu ukončení lékařské akce zřekly navyšování platů nelékařského personálu z Hegerem nabízených dvou miliard korun pro všechny zdravotníky.

Související: Průlom ve vyjednávání s lékaři: Sestry se vzdaly peněz navíc


"Jsou to hodná děvčata. Zaslouží si velké uznání poté, co o nich předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel prohlásil. Je to mimořádné gesto," uvedl pro ParlamentníListy.cz Šťastný. Připomeňme, že Engel krom jiného o sestrách prohlásil, že se tvářily spokojeně a nevidí proto důvod, proč by měly dostat přidáno.

Dnešek je zlomový, rozhodne však středa

Jak ParlamentníListy.cz informovaly jako první už v neděli, ministr Leoš Heger by měl v pondělí odpoledne Lékařskému odborovému klubu předložit návrh dohody, která by měla být pro lékaře akceptovatelná. Zásadním průlomem do zablokovaného jednání bylo čtvrteční rozhodnutí Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče, který se rozhodl odmítnout půl miliardy korun na růst platů nelékařského personálu.

Nepřehlédněte: Lékaři neodejdou. Dohoda s Hegerem je před podpisem


Lékařům by tak měla na platy připadnout celá částka dvou miliard korun. Pokud v pondělí vedení Lékařského klubu skutečně akceptuje ministrem donesený návrh dohody, bude o něm LOK rozhodovat na svém celorepublikovém jednání 16. února. Teprve pak bude skutečně jasné, zda akce Děkujeme, odcházíme končí.


Související:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…