Zavládla panika. Špatné podpisy mohou zkazit cestu na Hrad

13.11.2012 11:43

Neověřené informace v médiích, že každý druhý podpis na petičních arších, které mají zajistit kandidátům nominaci do prezidentské volby, je neplatný, vyvolaly pozdvižení mezi zájemci o Hrad i jejich příznivci. V klidu jsou jen ti, za nimiž stojí poslanecká nebo senátorská podpora, protože jich se kontrola podpisů netýká.

Zavládla panika. Špatné podpisy mohou zkazit cestu na Hrad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na stráži stojí každý voják v hodinových intervalech v jakémkoliv počasí

Sociální demokraté poslali do boje o Hrad Jiřího Dienstbiera, občanští demokraté Přemysla Sobotku a TOP 09 delegovala Karla Schwarzenberga.

„Považuji to za podpásovou kampaň ze strany některého z kandidátů, je to dezinformace,“ řekla ParlamentnímListům.cz lidovecká  kandidátka na prezidenta Zuzana Roithová o tvrzení v médiích, že polovina podpisů na petičních arších je neplatná.

Ministerstvo vnitra zveřejní verdikt až 23. listopadu

Ministerstvo vnitra paniku o takovém množství neplatných podpisů mírní. Podle mluvčího Vladimíra Řepky jsou tyto informace šířené agenturou Mediafax pouhou spekulací, protože údaje o tom, u kterého kandidáta se bude kontrolovat i druhý náhodně vybraný vzorek občanů podepsaných na petici, měl úřad až v pondělí odpoledne. „Průběžné výsledky kontroly ale zveřejňovat nebudeme, jedná se o správní řízení. Nejpozději 23. listopadu zveřejníme oznámení o registraci nebo odmítnutí kandidatury,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Řepka, kdy se občané dozví, z jaké nabídky si budou moci budoucí hlavu státu vybírat.

V klidu mohou být jen favorité se sto tisíci podpisy – Jan Fischer a Miloš Zeman

Nejistota tedy potrvá ještě deset dní. Téměř nikdo z nestranických uchazečů, kteří museli povinně sehnat nejméně padesát tisíc podpisů, si nemůže být jist, že bude mít potřebný počet platných podpisů a bude se moci volby zúčastnit. Šanci by měli jen favorité, kterým se podařilo sebrat dvojnásobek, přes sto tisíc podpis, jako Janu Fischerovi a  Miloši Zemanovi, případně Vladimír Franz, který jich získal osmdesát tisíc. Ale většina uchazečů nasbírala jen něco přes povinnou kvótu. Sháněli je jejich sympatizanti na veřejných místech, na ulicích, v obchodních centrech, restauracích, knihovnách, ale třeba i na Matějské pouti.

TÉMA Přímá volba prezidenta

Pravdivost údajů nikdo nemohl kontrolovat

Pravdivost údajů - jméno, datum narození a bydliště - doplněných vlastnoručním podpisem samozřejmě nikdo nekontroloval. Pokud lidé na podpisových arších neuváděli pravdu, dozví se kandidáti až z kontroly Ministerstva vnitra. „Žádný kandidát, který se chtěl opřít o nominaci občanů, neměl jinou možnost než plošně oslovovat veřejnost – na ulicích nebo nádražích,“ vysvětluje sociolog Jan Herzmann, že uvedení nepravdivých údajů není v takovém případě možné zabránit. Důsledek by byl podle něj jednoznačný, podle prováděcího zákona platí, že kdo povinnost 50 tisíc podpisů nesplní, nebude moci kandidovat. „To se hypoteticky stát může,“ připustil, že si lidé možná nebudou moci vybírat z jedenácti, ale třeba jen deseti nebo devíti prezidentských kandidátů.

Ohrožených je několik uchazečů o Pražský hrad

Některým prezidentským kandidátům by se tedy nemuselo podařit splnit zákonnou normu padesáti tisíc podpisů, což se v tuto chvíli týká vedle umělce Vladimíra Franze i lidovecké europoslankyně Zuzany Roithové,  předsedkyně Suverenity Jany Bobošíkové, novopečeného senátora Tomia Okamury, herečky a aktivistky Táni Fischerové a ekonoma Vladimíra Dlouhého.

Kdyby šlo o řízenou akci s falešnými podpisy, měl by to řešit soud

Podle předsedy Strany zelených Ondřeje Lišky je na odpovědnosti každého kandidáta, aby předložil platné podpisy. Ale něco jiného by podle něj bylo, pokud by se ukázalo, že jde o řízenou akci s falešnými podpisy, která měla za cíl zdiskreditovat některého kandidáta. „V případě takového podezření by si měl poškozený kandidát stěžovat u soudu,“ míní Liška.

Předseda zelených však věří, že Táňa Fischerová z přímé volby nebude vyřazena.  „Jsem přesvědčen, že pro nominaci Táni Fischerové, kterou Strana zelených podporuje a pro kterou naši lidé sbírali podpisy, by mělo být procento platných podpisů dostačující,“ sdělil ParlamentnímListům.cz.

Roithová věří, že má většinu platných podpisů

Lidovecká europoslankyně Zuzana Roithová neriskovala tolik jako ostatní, mohla spoléhat na širokou členskou základnu KDU-ČSL. Měla síť pěti tisíc dobrovolníků po celé zemi, kteří sbírali podpisy mezi přáteli a zodpovídali za správnost údajů. „Zvolili jsme nejférovější způsob, metodu osobních kontaktů, lidi byli informováni o mém programu a názorech, věděli, pod co se podepisují,“ prohlásila Roithová.  Bylo podle ní věcí každého kandidáta, zda informoval své příznivce, že v případě neplatných podpisů hrozí ztráta i dalších podpisů.  Europoslankyně kritizuje podobu zákona, vadí jí, že se nekontroluje pravdivost podpisů, jen formální stránku věci, jestli podepsaný člověk vůbec existuje.  „Nezdá se mi to rozumné. Někdo by mohl opsat na archy jména a adresy z obchodního nebo jiného rejstříku,“ poukazuje na mezery v prováděcím zákoně k přímé volbě prezidenta, pokud by někdo chtěl podvádět.

Pojistka proti podvodu je ve volbě samotné

„Pojistka proti takovému podvodu je ve volbě samotné,“ uklidňuje sociolog Jan Herzmann, že pokud by někdo získal nominaci k přímé volbě podvodem, a ne díky podpoře veřejnosti, prostě by v přímé volbě neuspěl. Ale nemyslí si, že by lidé nechtěli na podpisové archy uvádět pravdivě své osobní údaje. „Mám zkušenosti, že Češi patří ve světě mezi ty, kteří velmi ochotně uvádějí hodně osobních údajů pro různé databáze pro marketingové účely,“ namítá.  Zatím odmítá spekulovat, jaké důsledky by vyřazení více kandidátů kvůli neplatným podpisům mohlo mít pro budoucí volby prezidenta. „Až proběhne celá přímá volba, do posledního kola, pak se ukáže, jestli bude třeba něco v prováděcím zákoně měnit,“ prohlásil sociolog.

Kdo nemá podpisy navíc, riskuje vyřazení

Ministerstvo vnitra kontroluje všechny údaje na petici při namátkové kontrole 8 500 podpisů. Zjistí-li nesprávné údaje u více než tří procent podepsaných občanů, provede kontrolu u dalšího vzorku stejného rozsahu. Pokud bude i druhý kontrolní vzorek obsahovat chybovost u méně než tří procent, nezapočítá občany z obou kontrolních vzorků do celkového počtu občanů podepsaných na petici. Kdyby ale obsahoval chybovost vyšší než tři procenta, odečte se od celkového počtu počet občanů, který procentuálně odpovídá počtu na obou kontrolních vzorcích.

Češi si historicky poprvé zvolí novou hlavu státu v přímé volbě 11. a 12. ledna příštího roku. V případě, že z prvního kola nástupce prezidenta Václava Klause nevzejde, půjdou znovu k urnám o dva týdny později.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…