Zeman v ČT chladně: Sobotku pověřím vyjednáváním o vládě, nejmenuji premiérem

27.10.2013 12:30

Prezident Miloš Zeman dal najevo, že hodlá respektovat doporučení vítězné strany a pověřit sestavováním vlády lídra tohoto uskupení. Vítězná ČSSD opakovaně prohlásila, že chce za premiéra Bohuslava Sobotku, ale prezident si chce počkat na další doporučení. A pokud mu znovu doporučí právě předsedu strany, pověří ho jednáním o příští vládě, premiérský post mu tedy hned neudělí.

Zeman v ČT chladně: Sobotku pověřím vyjednáváním o vládě, nejmenuji premiérem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Hostem nedělních Otázek Václava Moravce byl prezident Miloš Zeman, který se v prezidentském sídle v Lánech vůbec poprvé veřejně vyjádřil k výsledku voleb. Koho hodlá pověřit sestavováním vlády? I tato otázka v pořadu padla. A prezident na ni odpověděl židovským vtipem.

Sobotkovi ještě nepogratuloval

„Pokud bych to měl hodnotit, tak bych řekl, že dosavadní vládní parlamentní strany selhaly, a opoziční parlamentní strana, která je měla nahradit, selhala částečně rovněž,“ poznamenal prezident. Nová protestní strana získala prostor k tomu, aby prosadila některé zákony, jež slibuje. Nízká volební účast pak podle Zemana svědčí o nespokojenosti občanů a svědčí také o tom, že žádná z politických stran nedokázala svým programem přitáhnout voliče.

Vítězi voleb Bohuslavu Sobotkovi prý Zeman ještě nepogratuloval, zaznamenal však ale, že Sobotka zažádal o setkání na Hradě. "Této žádosti vyhovím," poznamenal Zeman. Za pozornost přitom stojí, že Sobotka podle slov pronesených na půdě České televize prozatím se zapojením prezidenta nepočítá.

Nejprve je ale podle Zemana třeba ustavit novou sněmovnu. "Do jejího chodu jsem nikdy nezasahoval," říká prezident s tím, že jeho role příjde až ve chvíli, kdy půjde o sestavování vlády, protože premiéra i vládu jmenuje prezident. Se Sobotkou hodlá hovořit během příštího týdne.

„Budou mě zajímat jeho názory na případná povolební vyjednávání. Při stávající podobě sněmovny je třeba se rozloučit s představou, že nebude třeba koaličních vyjednávání. Bude třeba jednat buď o podpoře menšinové vlády, nebo o vládě koaliční. Mé pověření bude záviset na tom, koho mi doporučí vítězná strana. A ČSSD doporučuje ve stranické deklaraci Bohuslava Sobotku."

Podle prezidenta ale ještě všechno může být jinak. "Ještě nezasedalo předsednictvo ČSSD a já ještě neznám jeho výsledky, ale tyto výsledky pak budu respektovat,“ poznamenal Zeman. K šéfu sociálních demokratů následně uvedl, že bude pověřen vyjednáváním o vládě, premiérem tedy rovnou jmenován nebude.

Všechny vládní varianty jsou otevřené

Samotné vyjednávání o vládě bude podle Zemana trvat dva až tři měsíce. „Víte, největší potíž pro sestavování jakékoli vlády je debata o tom, kdo bude ministrem." Tuto debatu jsme podle Zemana zažili jak při sestavování vlády premiéra Petra Nečase, tak premiéra Mirka Topolánka. I když na veřejnosti se prý vždy vzletně říká, že povolební vyjednávání protahují programové neshody. „Podhoubí bývá ale temnější,“ prohlásil prezident.

Jsem velice rád, že ta koalice, kterou by ČSSD uzavřela s TOP 09, se vzdálila do šerých dálav a není příliš pravděpodobná. Případnou pravicovou koalici ANO, ODS a TOP 09 sice podle prezidenta vyloučit nelze, ale pokud prý vycházíme z prohlášení pana Babiše, tak se tato vláda nezrodí, neboť lídr ANO tvrdě kritizoval jak ODS, tak TOP 09.

Zeman se nijak nadšeně netváří ani na případnou koalici programově vzdálených stran. „Já si myslím, že ta varianta, která se nakonec zvolí, bude záviset na aktivitě jednotlivých jednajících sil,“ poznamenal prezident. Mezi jednající síly počítá i sám sebe. Rozhodně však není nakloněn vyhlášení dalších předčasných voleb. Ty by podle Zemana nic nepřinesly. Dnes jsou podle Zemana otevřeny všechny varianty jednání.

SPOZ si prý Zemana nevhodně přivlastnila

Prezident se vyjádřil také k debaklu SPOZ v předčasných volbách, kde strana nesoucí jeho jméno přímo v názvu získala jen procento a půl. Výsledek to podle prezidenta není nijak oslnivý a podle Zemana svědčí o tom, že si toto politické uskupení nesprávně přivlastnilo jeho jméno. Občané prý však řekli ne, prezident Zeman není jen jejich, ale nás všech. Strana by podle Zemana měla pokračovat ve svém působení a zaměřit se na blížící se volby komunální, protože je každou stranu třeba budovat odspodu.

Se jmenováním vlády Jiřího Rusnoka je však Zeman spokojen, ačkoli v něm působí i pět ministrů neúspěšně kandidujících v předčasných volbách. „Já jsem Jiřímu Rusnokovi do vlády nezasahoval, ale jsem rád, že jsem se s ním shodoval ve výběru ministrů," prohlásil prezident s tím, že je podstatně více spokojen se složením vlád Jiřího Rusnoka, než tomu bylo u vlád Vladimíra Špidly nebo Stanislava Grosse.

Prezident nesmí selhat

V předčasných volbách podle Zemana končí podle jeho vlastních slov schwarzenbergská válka, přestože prezidentská volba proběhla již v lednu. Teď je podle hlavy státu důležité, aby prezident neselhal při sestavování vlády. Proto také nabídl prostor k jednání těm stranám, které požádají o jeho pomoc. Při samotném jednání o vládě chce klást především důraz na otázku nezaměstnanosti. Bude chtít proto slyšet jednotlivé investiční plány politických stran.

Rozpočtové provizorium prý není žádnou tragédií

A co bude se státním rozpočtem, pokud se jednání o vládě protáhnou? Hrozí nám rozpočtové provizorium? Podle Zemana by toto rozpočtové provizorium nebylo žádnou tragédií. Prezident v této souvislosti připomněl, že i za jeho vlády nějaký čas kabinet pracoval v podmínkách rozpočtového provizoria. „Rozpočet je jako tanker. K jeho přesměrování jedno otočení kormidla nestačí,“ poznamenal k tomu Zeman.

V závěru vysílání se pak vyjádřil také ke svému střetu s rektory vysokých škol. Dva z nich nepozval na oslavy státního svátku 28. října. Mimo nich je však pozváno asi šest stovek hostů, takže dva muži představují jen zlomek. A pokud nakonec nedorazí více rektorů? „Pokud se rozhodnou nepřijít ze solidarity, já bych dodal z falešné solidarity, tak tam bude o něco méně hostů,“ prohlásil prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…