Zeman znovu rozmáznul to, čím pobouřil státníky na summitu NATO

18.09.2014 14:54

Z PROFILŮ I během časově náročného zářijového programu si prezident Miloš Zeman našel čas pro odpovědi na dotazy čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Hlava státu reagovala na otázky týkající se nedávného summitu NATO, přijetí eura nebo vojenských základen. Prezident řekl, že na území Česka americká ani jiná základna není potřebná. Miloš Zeman také čtenáři vysvětlil, proč si naše země nemůže dovolit vystoupit z NATO a zůstat neutrální.

Zeman znovu rozmáznul to, čím pobouřil státníky na summitu NATO
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Zeman v bazilice Sacre-Coeur v pařížské čtvrti Montmartre

„Mohl byste veřejnosti sdělit důvod vašeho obratu o 180 stupňů na summitu NATO? Kolují různé historky o nátlaku na Vás. Rád bych znal pravdu,“ žádal čtenář prezidenta republiky.

Miloš Zeman reagoval jasně, nebyl žádný obrat ani nátlak na jeho osobu. „Zastávám přesně stejnou pozici, které se říká algoritmus podmíněného pokračování. Jinými slovy jsem pro tvrdý postoj vůči Rusku, pokud by podniklo invazi na východní Ukrajinu, a jsem pro měkký postoj vůči Rusku, to jest odmítání sankcí proti němu, pokud invazi na Ukrajinu nepodnikne,“ reagoval prezident.

Objevila se také žádost na prezidenta, aby národu sdělil, až případně dostane důkazy o invazi ruských vojsk na Ukrajinu. „Zatím jsem žádné nezvratné důkazy nedostal, a to ani od našich tajných služeb, které mně ironicky doporučoval švédský ministr zahraničí Carl Bildt. Pokud jemu takové důkazy byly poskytnuty, mohu mít určité pochybnosti o kvalitě švédských zpravodajských služeb,“ rýpl si prezident Zeman.

„Souhlasím a plně podporuji vaše vystoupení na summitu NATO. Nikdo do dnešního dne jasně neprokázal a nepodal žádné důkazy, že na východní Ukrajině operují ruská vojska! Proč asi? Stále se jedná o nás bez nás. Vstup ČR do NATO byla chyba, protože jsme mohli vidět, jak tato organizace porušuje články smlouvy. Nepřejeme si žádné základny NATO na území ČR! Celá rodina jsme pro referendum o vystoupení ČR z NATO a pro referendum o neutralitě ČR. Možná by se přidala i Slovenská republika. Co tomu říkáte, pane prezidente? Děkuji za upřímnou odpověď,“ napsal obsáhle další registrovaný čtenář hlavě státu.

Dotazy prezidentu republiky můžete pokládat zde:

Ve své odpovědi mu prezident republiky vysvětlil, proč Česká republika nemůže být neutrální. „Moje odpověď bude upřímná a možná pro Vás i nepříjemná. NATO nepotřebujeme jako hráz proti Rusku, ale jako bezpečnostní alianci v boji proti celosvětovému teroristickému islamismu, který se v poslední době zhmotnil do podoby tzv. Islámského státu. Pochopíte to tehdy, až nedej bůh první bojůvky Al-Kajda vyhodí do povětří nějaký objekt v České republice,“ sdělil Zeman.

„Neutralita je ten nejdražší způsob obrany, a protože se zaprvé musíte bránit všemi směry a zadruhé neexistuje dělba práce, kde byste se zaměřili pouze na jeden typ vojenské techniky nebo vojenského vybavení. Česká republika nemá tak vysokou životní úroveň a ekonomickou výkonnost jako například Švýcarsko nebo Rakousko, které si neutralitu mohou dovolit,“ podotkl k tomu český prezident v reakci na podobný dotaz.

„Moc si Vás vážím a jsem ráda, že jsem Vás já i moje rodina volila za prezidenta. Nedejte se zviklat ve svých názorech,“ děkovala prezidentovi čtenářka ParlamentníchListů.cz. „Děkuji Vám a slibuji Vám, že pokud své názory změním, tak opravdu jenom na základě pádných důkazů, které by ukazovaly, že jsem se v některém bodě mýlil, a Vy sama znáte latinské přísloví ‚errare humanum est‘ neboli ‚mýliti se je lidské‘. Ale ten, kdo mění svoje názory pod tlakem jakékoli lobby včetně lobby novinářů, ten je zbabělec, a zaslouží si jenom pohrdání,“ konstatoval prezident.

Další ze čtenářů připomínal prezidentovi jeho názor sdělený prostřednictvím hradního mluvčího jednomu z českých deníků, totiž, že v hraničních zemích s Ruskem je potřeba vybudovat základny NATO, pokud o to dané státy požádají. „Každá svobodná země, pokud se cítí ohrožena, má právo požádat o umístění amerických nebo jakýchkoli jiných vojenských základen na svém území. Zapomínáte ovšem na to, že za tyto základny musí tato země zaplatit sama a že nikdo jiný jí tyto velké peníze platit nebude. Česká republika podle mého názoru žádné americké ani jiné základny na svém území nepotřebuje,“ má jasno Miloš Zeman.

Čtenář podepsaný jako „Husita“ se prezidenta ptal, proč často opakuje přání, aby Česká republika co nejdříve přijala euro. Prý bychom tím ztratili poslední zbytek své nezávislosti. „Doporučuji Vám, abyste si zajel na Slovensko, kde sedmdesát procent obyvatel je spokojeno s eurem,“ vzkázala hlava státu.

V jiné z otázek tazatel sdělil prezidentu Zemanovi své mínění o krocích České národní banky, jako prodej zlatého pokladu nebo loňská devalvace. Prý jde o vlastizradu. „Talleyrand kdysi napsal, že je ještě větší zločin než vlastizrada, a to je pitomost. A myslím si, že to, co udělala Česká národní banka je právě pitomost,“ odpověděl Miloš Zeman prostřednictvím citátu francouzského politika a diplomata.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…