Zvládne to John? ptá se Langer a pochybuje

29.06.2010 6:15

Policie a protikorupční boj je jen částí agendy vnitra, podotýkají oslovení politici směrem k plánovanému angažmá Radka Johna. O spojení VV s firmou ABL ale v této souvislosti příliš nemluví.

Zvládne to John? ptá se Langer a pochybuje

Možný příchod předsedy VV Radka Johna na vnitro silně znepokojuje některé politiky. Hlavním důvodem obav poslanců a bývalých ministrů vnitra ale není fakt, že VV jsou osobou volebního manažera Víta Bárty spojené s bezpečnostní agenturou ABL. Vadí jim především údajná nekompetentnost Johna při řízení tak složitého resortu, kterým vnitro bezpochyby je.

Vnitro je obrovská zodpovědnost, shodují se exministři

„Pan John zřejmě neví, o čem všem vedení tohoto ministerstva je. To přeci není jenom policie, nad kterou by zřejmě chtěl dohled kvůli proklamovanému boji proti korupci, ale spousta dalších agend, diví se razantnímu požadavku VV stínový ministr vnitra ČSSD František Bublan, který resort vedl v dobách vlády Jiřího Paroubka.

Vzácně se tak shodne se svým nástupcem z řad ODS, Ivanem Langerem, který resort přebral v září 2006 v první Topolánkově vládě. „Respektuji realitu vyplývající z výsledku voleb i způsob, jakým o vnitro VV požádaly, byť je trochu nestandardní. Je to ale funkce, která s sebou nese obrovskou zodpovědnost za fungování klíčových institucí veřejné správy a Integrovaného záchranného systému. Není to jen o policii. Já osobně jsem zvědav, jak tam pan John dokáže fungovat, nemá totiž žádné zkušenosti nejen s oborem, ale s funkcí ve veřejné správě všeobecně," řekl pro ParlamentníListy.cz Langer.

Osobně prý bývalý ministr doufá, že John kromě protikorupčního boje bude pokračovat v rozvíjení koncepce „otevřeného ministerstva pro veřejnou správu," místo aby resort zpětně změnil v úřad, kde na mnoha židlích sedí lidé v uniformě.

Laudát: Na spravedlnosti by s korupcí zatočil lépe

Podle poslance TOP 09 Františka Laudáta není vnitro zrovna nejvhodnější resort, pokud by Johnovi skutečně šlo o „osobní dohled nad bojem proti korupci." „My tu musíme především nastavit pravidla, tedy zavést prevenci. Vnitro a jemu podřízená policie nastupuje až v případě, že jedinec v systému selže. Resort spravedlnosti by byl pro proklamované cíle pana Johna mnohem vhodnější," myslí si Laudát.

O ABL se příliš nemluví

Oslovení politici překvapivě nechtějí příliš hovořit o jiném aspektu vstupu VV na ministerstvo vnitra. Tím je osoba Víta Bárty, zakladatele a stále ještě spolumajitele soukromé bezpečnostní agentury ABL. „Věřím, že pan John bude kvůli té věci pod velkým drobnohledem, a bude si to dostatečně uvědomovat," řekl ParlamentnímListům.cz Ivan Langer.

Duo sociálně demkratických expertů na bezpečnostní otázky, Bublan a poslanec Jeroným Tejc, si prý se soudy počkají až na konkrétní výsledky Johnovy práce v resortu. „Pokud je jedním ze zájmů VV v bezpečnostní oblasti vznik metropolitní policie, je to snaha o velmi podstatnou změnu ve vnitřně bezpečnostním systému ČR. VV by se při tom mohly inspirovat v Rakousku, které Metropolitní policii také zavedlo a nyní hledá cestu zpět," dodal Bublan.

František Laudát se podle svých slov baví nad vysvětlením „nedělního úniku informací" ze strany vyjednavačky VV Kristýny Kočí v pořadu OVM, která uvedla, že John na vnitru je zásadní podmínkou strany pro vstup do vlády. „Obávám se, že to není nezkušenost, tam mohou být nějaké hry v pozadí. Vlastně mě to nepřekvapilo, nebude to podle mě poslední absolutní podmínka VV při jednání o koalici," dodal Laudát.

Fendrych: Vnitro s Bártou v čele by bylo transparentnější

Podle redaktora časopisu Týden Martina Fendrycha by VV ve své situaci neměla na vnitro či obranu ani pomyslet. „Pokud si to kladou jako podmínku, je něco evidentně špatně," řekl ParlamentnímListům.cz Fendrych.

Tématu Johna na vnitru se věnuje i v pondělní glose na webových stránkách Týdne. „Úskalí požadavku Kristýny Kočí je jasné: VV jsou spojeny s ABL, jsou považovány za projekt ABL (a možná i dalších podnikatelů). Bárta byl do čela MV absolutně nepřijatelný, ale John není přijatelný o moc víc. Jednak má sám na svém kontě podivnosti s firmou Ora Print. Ale hlavně je považován za jakousi najatou tvář firemní strany. Takže není moc velký rozdíl mezi tím, jestli vnitro bude řídit on nebo Bárta. Dalo by se dokonce říct: kdyby tam šel Bárta, bylo by to férovější, průhlednější," píše Fendrych ve své glose.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…