Benešová z ČSSD: Nechápu, proč je Sobotka tak zahleděný do Dienstbiera

28.02.2013 8:36

Místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová není jako výdělečně činná advokátka závislá na stranické funkci, proto v březnu pojede na sjezd do Ostravy s klidem. Úspěch své kandidatury nevnímá nijak fatalisticky. Na sjezdu očekává především střet s Jiřím Dienstbierem, který je podle něj především uražený.

Benešová z ČSSD: Nechápu, proč je Sobotka tak zahleděný do Dienstbiera
Foto: ČSSD
Popisek: Ministryně spravedlnosti Marie Benešová

Nabídka na post ústavní soudkyně podle ní mohla být elegantním řešením, jak jí před sjezdem vyšachovat z boje o funkce ve vedení strany. „Já jsem v sociální demokracii nikdy nepatřila k těm „chtěňátkům“, to už bylo za Paroubka,“ popisuje v rozhovoru pro Lidové noviny. Sama se prý spíše v žertu předsedy Sobotky zeptala, jestli se jí chce před sjezdem zbavit, a on se tvářil, že to není pravda.

Sama prý od březnového stranického sjezdu nic neočekává. „Pokud budu zvolena, zůstanu. Pokud ne, tak se určitě země nepohne. Odejdu, a budu mít aspoň více času na své klienty,“ plánuje si advokátka Benešová. Aktivitu ve straně by sice utlumila, ale zůstala by prý řadovou členkou ČSSD na Kladně.

Na sjezdu očekává střet s místopředsedou Jiřím Dienstbierem, což však nebude žádné překvapení, protože osobně s ním má střety už od začátku. „Na všech konferencích mi vyčítá, že jsem ho poškodila, když jsem ho nevolila. Prostě neunáší svou prohru, takže počítám, že vystartuje i na sjezdu,“ myslí si místopředsedkyně ČSSD.

Přiznává, že sama od začátku tvrdila, že Jiří Dienstbier není vhodný prezidentský kandidát. „Nic jsem netajila. Říkala jsem, že by kandidátem ČSSD měl být někdo, kdo už má nějaké výkony za sebou. Jinak jsem proti němu nic neměla, ale tohle pro mě byl problém,“ říká otevřeně Benešová. A neopomíjí poznamenat, že na její slova došlo, když silná a zkušený levicový kandidát Miloš Zeman volby skutečně vyhrál.

Rovněž do značné míry nechápe, co na Dienstbierovi vidí předseda strany Bohuslav Sobotka, který jej neustále vyzdvihuje. „Asi do něj je zahleděný, co na to jiného říct,“ poznamenává. Čas prý možná ukáže, proč předseda ČSSD preferoval právě tohoto kandidáta.

Strana se podle ní nemůže odřezávat od nově zvoleného prezidenta a svého bývalého předsedy Miloše Zemana. „Byla to naše pozitivní minulost, naše pozitivní dějiny. Vyvedl zemi z krize a udělal spoustu dobrých věcí,“ říká Benešová. Vzpomíná, že za jeho vlády jako Nejvyšší státní zástupkyně měla ideální podmínky k vyšetřování hospodářské kriminality. „Zeman byl poslední z těch, kdo by brzdil vyšetřování,“ myslí si. Dnes prý bohužel řada tehdejších kauz byla amnestována. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…