Dávné vzpomínky na Davida Ratha: Byl to úplně jiný člověk

29.05.2012 8:00

David Rath v roce 1995 a v roce 2012 – to je někdo úplně jiný, řekl ParlamentnímListům.cz šéf lékařských odborů Martin Engel. A proč srovnává tyto zdánlivě nesouvisející roky? V tom prvním vznikly z velké Rathovy iniciativy lékařské odbory a v tom druhém byl Rath zadržen za manipulaci eurodotacemi.

Dávné vzpomínky na Davida Ratha: Byl to úplně jiný člověk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Engel a Milan Kubek na tiskovce

Současní čelní představitelé Lékařské odborové komory prý byli kauzou exhejtmana Středočeského kraje velmi překvapeni. Přesto se jej ale nijak nezastávají.

„Za to, že se David Rath zasadil o vznik lékařských odborů, mu samozřejmě patří vděk. Bez něj by se možná některé věci vyvíjely jinak. Ovšem od té doby prošel řadou vývojových a možná i osobnostních změn. Stal se prezidentem České lékařské komory, později byl ministrem. Ovšem všechny tyto zásluhy společně s tím, že je zároveň též lékařem, nejsou pro Ratha žádnou polehčující okolností. Mám velkou obavu, že všechno, z čeho je obviňován, tak asi je. Proto mně nezbývá nic jiného, než si přát, ať je to všechno pořádně vyšetřeno, ať je mu dána šance se obhajovat, tak jak je tomu dle našeho práva. A stejně tak, jak to bude vyšetřeno, ať je to také odměněno – dá-li se to tak říct v souvislosti s případným trestem,“ uvedl Martin Engel pro ParlamentníListy.cz.

Neviděl jsem ho sedm měsíců, říká Engel  

Jak dodal, i když mu často veřejnost přisuzovala blízké vztahy s Davidem Rathem, nebylo tomu tak. „Neviděl jsem se s ním, než celá kauza vypukla, víc než sedm měsíců,“ řekl Engel. Každopádně zdůraznil, že na rozdíl od roku 1995 je David Rath, v roce 2012, zřejmě již zcela jiný člověk.

Další vlivný lékařský odborář Miloš Voleman, jenž na sebe výrazně upozornil během protestní akce Děkujeme, odcházíme v roce 2011, se k Davidu Rathovi odmítl jakkoli vyjádřit. I místopředsedkyně LOKu (Lékařského odborového klubu) Jana Vedralová byla ve vyjádření stručná.

„Víte, David Rath už není členem našeho klubu dlouhé roky. Nyní je politik a celé je to tedy politická záležitost, a tu nám nepřísluší komentovat,“ reagovala pro ParlamentníListy.cz.

Jen hlupák občas nemění své názory - charakterizoval Ratha Kubek

Jak ParlamentníListy.cz zjistily dále u současného prezidenta České lékařské komory Milana Kubka, jemu osobně prý nikdy nevadily měnící se názory Davida Ratha na zdravotnické poplatky. Ani to, jak exhejtman Rath dokázal v průběhu let měnit politické strany. Milan Kubek totiž zastává názor, že jen hlupák své názory nemění.

„Každý člověk se nějak vyvíjí a jenom hlupák nereaguje na nové informace, které se mu dostávají. Já jsem v roce 1992 také věřil ODS, takže chápu, že v té době Rath do ODS dokonce i vstoupil,“ řekl  ParlamentnímListům.cz Kubek.

Prozradil, že on osobně Ratha vždy podporoval. Ať už v době, kdy byl šéfem Lékařského odborového klubu, nebo v době, kdy byl prezidentem České lékařské komory.

„Hladce jsem s ním pak již jako prezident ČLK spolupracoval, i když byl ministrem zdravotnictví a posléze zdravotního výboru Poslanecké sněmovny. Ovšem poté, co se stal hejtmanem Středočeského kraje, tak se problematikou zdravotnictví zaobíral stále méně a méně a těch možností k pracovním kontaktům ubývalo,“ popsal Kubek svůj vztah k exhejtmanovi.

David Rath byl 14. května 2012 zadržen protikorupční policií  s vysokou finanční hotovostí, kterou měl u sebe, a následně spolu s dalšími zadrženými obviněn ze spáchání trestných činů poškození finančních zájmů Evropské unie, přijetí úplatku, podplacení a sjednávání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě. O dva dny později na něj byla uvalena vazba.

Stránku Davida Ratha na Wikipedii napadali v posledních dnech vandalové

Jak připomíná Wikipedie, která dokonce v těchto dnech musela stránku se jménem Davida Ratha zamknout pro neregistrované a nové editory, protože byla napadána vandaly, Rath v roce 1995 založil Lékařský odborový klub. V následujících třech letech mu pak sám předsedal. Tvrdě kritizoval situaci ve zdravotnictví a uspořádal hned několik protestních stávek. V letech 1996 – 1997 byl členem a místopředsedou politické strany SD-LSNS, později nestraníkem. Od listopadu 1998 do listopadu 2005 byl prezidentem České lékařské komory (ČLK).

Na návrh tehdejšího premiéra za ČSSD Jiřího Paroubka (dnes NS-LEV 21) byl 4. listopadu 2005 Rath jmenován ministrem zdravotnictví. Jeho jmenování do funkce ministra provázely hlavně v říjnu a listopadu 2005 ostré spory politiků. Zejména se na všem odrazilo odvolání tehdejší ředitelky Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiřiny Musílkové, změny politiky stanovování cen léků, posilování role státu ve zdravotnictví, odmítavý postoj vůči privatizaci a některé jeho velmi ostré mediální výroky.

Kontroverzní ministr, co nazval prezidenta vrtošivým staříkem

Dokonce i prezident Václav Klaus odmítl Ratha do funkce ministra zdravotnictví  jmenovat do doby, než se vyřeší situace kolem jeho dalších funkcí, které v té době zastával  - a to zejména jeho předsednictví ČLK.

Rath tehdy v médiích reagoval na rozhodnutí prezidenta sérií ostrých výroků, mimo jiné Klause označil za „vrtošivého staříka“. Pod vlivem průzkumu veřejného mínění (54 procent dotazovaných vidělo mezi předsednictvím ČLK a postem ministra zdravotnictví „jasný střet zájmů“) nakonec 2. listopadu 2005 Rath rezignoval na funkci prezidenta ČLK a prezident ho 4. listopadu jmenoval ministrem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…