Exministr: Ten blázen Pospíšil snad chtěl zavřít i Kalouska

27.06.2012 20:30

Způsob odvolání Jiřího Pospíšila z postu ministra spravedlnosti je podle bývalého poslance, ministra a člena ODS Vlastimila Tlustého naprosto bezprecedentní. Svými výroky reaguje i na dementi premiéra Petra Nečase, že za odvoláním nejoblíbenějšího ministra stojí Pospíšilova snaha jmenovat vrchní státní zástupkyní důraznou Lenku Bradáčovou.

Exministr: Ten blázen Pospíšil snad chtěl zavřít i Kalouska
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ekonom a exministr financí Vlastimil Tlustý

Už sama rychlost, s jakou bylo odvolání provedeno, podle Tlustého o lecčems svědčí. „Ten blázen Pospíšil snad chtěl nechat zavřít i chudáka Kalouska,“ uvádí v nadsázce Tlustý.

Nechuť ke změně vrchní státní zástupkyně je podle Tlustého pouze článek jednoho řetězu. „Letadla CASA – vzorová korupční aféra, stíhání Parkanové, účastníci, kteří se na tom podíleli, jsou všichni v nejbližším okolí pana ministra Kalouska, no a pak už platí má úvodní věta,“ spekuluje exministr.

„Způsob i forma odvolání je naprosto bezprecedentní pro všechny, kdo toho nejsou účastni,“ reaguje Tlustý na upozornění ParlamentníchListů.cz, že zklamání nad tímto postupem vyjádřil i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Za pravdu mu dává vzápětí podobné prohlášení ministra zdravotnictví rovněž za TOP 09 Leoše Hegera.

„Pro ty, co na té korupční kauze nejsou účastni, je to velký skandál. No a těm, co té korupční kauzy účastni jsou, je to ještě větší skandál,“ dodává s neskrývanou ironií Vlastimil Tlustý, který je znám svou výraznou kritikou vůči ministru financí Miroslavu Kalouskovi.

TOP 09 žádá premiéra Nečase, aby jmenoval Lenku Bradáčovou

Předsednictvo TOP 09 ve středu odpoledne podle svého usnesení "zdvořile požádalo" předsedu vlády Petra Nečase (ODS) a budoucího ministra spravedlnosti, aby do čela pražského vrchního státního zastupitelství (VSZ) podpořili prezidentku Unie státních zástupců Lenku Bradáčovou.

Média s tímto prohlášením seznámil první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle TOP 09 právě takový krok může zamezit šířícím se spekulacím, že za rychlým odvoláním Jiřího Pospíšila (ODS) z funkce ministra spravedlnosti stojí jiné než Nečasem prezentované důvody.

Spravedlnost šla stranou, říká Schwarzenberg

Přesto už dva ministři TOP 09 – Karel Schwarzenberg a Leoš Heger, v rozhovoru pro média vyjádřili minimálně podiv nad způsobem a rychlostí velmi nestandardního odvolání. „Spravedlnost šla očividně stranou. Pan Pospíšil se během svého ministrování projevil jako velmi odvážný člověk. Zřejmě byl někomu nebezpečný, tak musel být odstraněn,“ řekl pro LN ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…