Faráři počítají pařezy. Bojí se, že jim lesy ještě před restitucí vykácejí

19.02.2013 20:31

V církvích zavládlo podezření, že Lesy ČR kácejí i na pozemcích, které jim stát chystá v následujících měsících vrátit. Podnik se však brání, že provádí pouze nutné zásahy. Církve tak plánují detailně zmapovat stav lesů, které jim připadnou do rukou.

Faráři počítají pařezy. Bojí se, že jim lesy ještě před restitucí vykácejí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dřevěné klády na Šumavě

"Farníci si už před kácením všimli, že stromy byly označeny značkami. Když jsem na to upozornil státní podnik Lesy ČR, bylo mi řečeno, že je to podle plánu," uvedl pro server iDnes.cz farář Ladislav Hojný ze Rtyně v Podkrkonoší. Pokud se jeho obavy potvrdí, nevylučuje možnost, že bude žádat náhradu. „Mají vám vrátit nějakou věc a vrátí ji znehodnocenou. A vy máte povinnost holinu zalesnit. Já jsem za ten majetek zodpovědný," dodal rozhořčeně farář.

Podobné starosti sdílí i další představitelé církví a farníci. "Tušíme, že se to děje. Že se kácí. Je to složitý problém, měly by to řešit jednotlivé farnosti, ale možná zvolíme jednotný postup. Ještě nejsme rozhodnuti, ale mělo by to být napraveno,“ prohlásil generální vikář královéhradecké diecéze Josef Socha.

Bendl kácení zakázal

Ministr zemědělství Petr Bendl už přitom před dvěma měsíci nařídil Lesům ČR, aby bylo kácení bezpodmínečně zastaveno. „Vedení Lesů ČR nás ujistilo, že pokyn ministra berou vážně. Ale zároveň upozorňují, že zásahy pro udržení zdravého lesa dělat musí. Takže si z toho můžete vybrat cokoli," podotkl Karel Štícha, ekonom Arcibiskupství pražského.

Mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík však popírá, že by docházelo ke kácení, jak je popsáno ve stížnostech církví. "Po detailním šetření bylo zjištěno, že se stížnosti nezakládají na pravdě," uvedl. Podle jeho slov podnik vykácel jen břízy, které jsou považovány za plevelné stromy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…