I kdybych tam byl, pro tu hloupost bych nehlasoval: Obvolali jsme senátory, kteří u žaloby chyběli

05.03.2013 20:17

Hlasování o ústavní žalobě na prezidenta Václava Klause se nezúčastnilo 13 senátorů. Co je k tomu vedlo? „Z Jihoafrické republiky se těžko hlasuje. Kdybych tam byl, tak bych ale rozhodně hlasoval proti,“ svěřil se třeba senátor Vladimír Dryml (SPOZ). „Kdyby byla žaloba pro hloupost, rád bych se pod to podepsal. Dal jsem tak přednost jiné práci," zmínil absentujíci sociální demokrat Jan Látka.

I kdybych tam byl, pro tu hloupost bych nehlasoval: Obvolali jsme senátory, kteří u žaloby chyběli
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu složilo slib 27 nových senátorů. Mezi novými například Tomio Okamura a Libor Michálek, staronovými Jaroslav kubera nebo Jiří Čunek

Senát v pondělí schválil ústavní žalobu na prezidenta Václava Klause pro velezradu. Pro obžalobu Klause se vyslovilo 38 senátorů, proti bylo 30. Senátorů je ale dohromady 81, takže z toho vyplývá, že 13 senátorů vůbec nehlasovalo.

Kdo je mezi nimi:

Zdeněk Berka (ČSSD), Hana Doupovcová (ČSSD),Vladimír Dryml (SPOZ), Lubomír Franc (ČSSD), Václav Homolka (KSČM), Miluše Horská (BEZPP), Jan Látka (ČSSD), Radko Martínek (ČSSD), Jaroslav Palas (politická příslušnost nezjištěna), Zdeněk Schwarz (BEZPP), Přemysl Sobotka (ODS), Jaromír Strnad (ČSSD) a Leopold Sulovský (BEZPP).

Jak by ale tito senátoři hlasovali, kdyby v Senátu byli?

„Já jsem měla dlouhodobě plánovanou dovolenou, proto jsem chyběla. Ale na klubu jsem jasně deklarovala, že bych tu žalobu nepodpořila. Takže kdybych tam byla, hlasovala bych proti žalobě,“ vysvětlila ParlamentnímListům.cz senátorka ČSSD Hana Doupovcová.

Vladimír Dryml (SPOZ) byl prý v pondělí v zahraničí. „Jasně jsem se vyjádřil, že celou záležitost s velezradou odstupujícího prezidenta považuji za projev politické hlouposti a msty některých politiků. Z Jihoafrické republiky se těžko hlasuje, ale určitě plně stojím za prohlášením Miloše Zemana k celé trapné záležitosti a rozhodně bych hlasoval proti,“ napsal v SMS zprávě ParlamentnímListům.cz Dryml.

Komunistický senátor Václav Homolka sice podle všeho v Senátu v pondělí fyzicky byl, ovšem nehlasoval. „Já jsem na schůzi k této věci byl, zúčastnil jsem se i rozpravy. Vystoupil jsem s tím, že se mi samozřejmě nelíbí hlavně amnestie, na níž jsem podal ústavní stížnost – hlavně na článek dva - takže tím jsem se účastnil přímo žaloby k Ústavnímu soudu,“ řekl ParlamentnímListům.cz Homolka.

Snížil kvorum

„Velezrada se mi ale zdá poměrně neuchopitelná, je to termín, který neumím moc definovat a nezdá se mi to přiměřené. Proto jsem chtěl, aby žaloba byla rozšířena i o vládu a premiéra Petra Nečase, neboť premiér amnestii také podepsal, takže i on je stejně vinen. Jenže tento návrh neprošel. Rozhodl jsem se proto, že podpořím kolegy tím, že odejdu z hlasování a tak snížím kvorum. Umožnil jsem tak spíše přijetí žaloby, než nepřijetí,“ doplnil Homolka.

Senátorka Miluše Horská (BEZPP) byla také na cestách. „Paní senátorka byla v pondělí v zahraničí. Cestu měla dlouhodobě plánovanou, nevěděla, že do toho ´spadne´ mimořádná schůze. Hlasování se sice zúčastnit nemohla, ovšem se žalobou prý plně souhlasí, schválila by ji,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz asistentka Horské Jana Strunecká.

„Paní senátorka dokonce zjišťovala, jestli by mohla minulý týden přes ambasádu připodepsat žádost oněch 28 senátorů, to ale nešlo. Mám však skutečně informace přímo od ní, že by určitě hlasovala pro,“ dodala asistentka.

Jan Látka z ČSSD pak svou neúčast na hlasování vysvětlil následovně: „Ta schůze byla narychlo svolaná, ale já jsem v té době měl zastupitelstvo, takže jsem byl tam. Byl jsem ze schůze omluven."

Jak by ale hlasoval? „Já jsem ten návrh ani nepodepsal a nyní bych tak pro něj nehlasoval. Velezrada je totiž podle mne příliš silné slovo, i když jsem nesouhlasil s amnestií a s jejím rozsahem. Ale kdyby byla žaloba pro hloupost, nebo nezodpovědnost, tak bych to rád podepsal, ale velezrada mi přijde příliš. Ta žaloba byla navíc zdůvodněna ještě dalšími případy, na něž ale podle mého měl Senát reagovat daleko rychleji a ne až téměř po roce. Velezrada podle mého názoru není pravý stav věcí,“ dodal Látka.

„Jsem mimo Českou republiku a této šaškárny jsem se proto neúčastnil. Nepodepsal jsem ani návrh a hlasoval bych proti, kdybych byl přítomen. Velezrada to není a nechápu jak kolegy, tak ostatní, které této hysterii podlehli,“ vzkázal pak prostřednictvím SMS zprávy senátor Zdeněk Schwarz (BEZPP).

P. Sobotka: Měl jsem plánovanou dovolenou, hlasoval bych proti

Občanský demokrat, místopředseda Senátu a prezidentský kandidát Přemysl Sobotka by prý určitě – kdyby byl v Česku- – hlasoval proti. „Já jsem v zahraničí, mám už půl roku zaplacený pobyt mimo Českou republiku... Určitě bych ale hlasoval proti, neboť mně to celé připadá jako zdramatizování osobní nevraživosti vůči panu prezidentovi Klausovi,“ řekl po telefonu ParlamentnímListům.cz Sobotka.

„Já jsem byl ze schůze řádně omluven, jsem s dětmi na dovolené,“ hlásil taktéž přes telefon sociální demokrat Jaromír Strnad. „Nepodepsal jsem ani návrh podat na Klause žalobu a tak bych také včera hlasoval - tedy proti tomuto návrhu. Vím ale, že většina lidí s touto amnestií nesouhlasí, ovšem žaloba kvůli velezradě se mi zdá přehnaná,“ doplnil Strnad.

Je v Jižní Americe, o žalobě ani nevěděl...

Leopold Sulovský (BEZPP) je podle svého asistenta již od 4. února v Jižní Americe a do České republiky se má vrátit až 6. března.

„Pan senátor o té žalobě na Klause z důvodu velezrady nevěděl. Nepočítal tedy s tím, že se bude hlasovat, takže předjímat, jak by se zachoval, zda by hlasoval pro žalobu, nebo proti ní, není teď možné. Pokud jde o předchozí návrh na revizi amnestie podanou během ledna, tak k té se připojil,“ sdělil ParlamentnímListům.cz asistent Sulovského Patrik Bičovský.

Ostatních pět senátorů se ParlamentnímListům.cz nepodařilo zkontaktovat. Z odpovědí osmi ale vyplývá, že by tři hlasovali pro žalobu a pět proti ní. Výsledek by ale i tak byl 41 hlasů pro a 35 proti. I kdyby tak tedy těch zbývajících pět senátorů jednotně odpovědělo, že by hlasovali proti žalobě, nestačilo by to. Výsledek by totiž v takovém případě byl 41 ku 40. Připomeňme, že v tomto konkrétním případě stačily hlasy nadpoloviční většiny senátorů.

Žalobu mají soudci už na stolech

Žalobu na Václava Klause ještě v pondělí podepsal předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a během dneška dorazila na Ústavní soud, který bude muset přednostně přede všemi žalobami rozhodnout, zda se prezident Klaus dopustil, nebo nedopustil "velezrady". Důvodem je pro senátory nejen lednová amnestie, ale například i Klausovo otálení s podpisem některých mezinárodních smluv, či nejmenování soudců. Soud by mohl rozhodnout do konce března.

Podle současného znění Ústavy, které platí ještě do čtvrtka, lze prezidenta republiky zažalovat pouze za velezradu, a právě to 28 senátorů podepsaných pod návrhem Senátu předkládá.

Klaus: Jde o politiku, nikoliv o mé skutečné přečiny

Prezident Václav Klaus je ale přesvědčen, že v žalobě Senátu nejde o jeho skutečné přečiny. „Politický střet se nemá dostat do této roviny,“ řekl v úterý Klaus novinářům na Pražském hradě u příležitosti uvedení své nové knihy.

„Jsem plně přesvědčen o tom, že o mé skutečné činy nebo přečiny nebo nedobré činy v této žalobě Senátu opravdu nejde. A dokonce mám podezření, a to je skoro to nejsmutnější, že to ti senátoři dobře vědí," pronesl Klaus.

Prý je smutný z toho, kam politika klesla. „Já jsem spíš smutný z toho, kam mohla naše politika klesnout. Jak je možné, že se politický střet převádí do této roviny, kam politický střet a politická odlišnost názorů nepatří," dodal dosluhující prezident.

Nečas se za senátory stydí

Premiér Petr Nečas (ODS) již ostře okomentoval samotný návrh senátorů z minulého týdne. Řekl, že v politice ještě nezažil takovou lidskou a politickou ubohost a za senátory se prý stydí.

„Já jsem v politice více než dvacet let a za tu dobu si nevzpomínám, že bych se potkal s tak nízkou politickou a lidskou ubohostí, jako je krok těchto 28 senátorů. Stydím se za ně. Hanba jim,“ zmínil Nečas.

Nastupující hlava státu Miloš Zeman pak celou věc pokládá za hysterii.

„Pokládám to za zcela hysterickou reakci, protože velezrada je přesně definovaný pojem a amnestie se do něho prostě nevejde," sdělil Zeman „Být senátorem, usiloval bych, aby Ústavní soud zrušil amnestii jako celek, nebo bych jako realista žádal zrušit alespoň článek dvě, který zastavuje dlouhá trestní stíhání," doplnil pak nastupující prezident.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…