Každý politik je korupčník, udeřili počítačoví piráti a slibují útok

27.04.2012 11:36

UVNITŘ VIDEO Hnutí Anonymous, které má na Facebooku přes 35 tisíc fanoušků, podpoří akci Occupy Prague. Hnutí, které v ČR stojí například za útokem na web Miroslava Kalouska, ODS či jihomoravské KSČM, slibuje, že zítra v 11 hodin shodí weby všech parlamentních stran. Akci nazvali Operace zánik.

Každý politik je korupčník, udeřili počítačoví piráti a slibují útok
Foto: Vojtěch Brtnický
Popisek: Stovky lidí protestovaly v centru Prahy proti dohodě ACTA

Hnutí na svém facebookovém profilu rovněž zveřejnilo banner, který zve lidi k účasti na akci Occupy Prague pořádanou hnutím Skutečná demokracie teď.

"Od 28. dubna 2012 se skupina (především mladých) nespokojených lidí rozhodla po vzoru hnutí rozhořčených z května loňského roku a hnutí Occupy obsadit náměstí našich měst. V Praze jsme si vytyčili jako okupační místo Klárov, protože je poblíž důležitým úřadům (Úřadu vlády, Posl. sněmovny, Senátu, Pražskému hradu a ministerstvu školství a financí) a také blízko univerzitám. Nachází se na frekventované tepně MHD Malostranská," konstatují organizátoři.


 

Důvodem, proč tak chtějí učinit, jak napsali v emailu na redakci ParlamentníchListů.cz, je touha po změně.

„Současný systém považujeme za nespravedlivý a neudržitelný. Myslíme si však, že běžné protesty v ulicích nemají velký význam, a tak chceme vyzkoušet jiný druh protestu. Dále se domníváme, že cestou není apelovat jen na demisi vlády, a tak nám příliš nejsou "po chuti" protesty, na kterých se objevují opoziční politici," uvádějí dále nespokojení, zřejmě budoucí protestující.

Jak však redakce dále zjistila u jednoho z lidí, kteří své sympatie ke skupině Anonymous veřejně prezentují, záměr shodit weby politikům, jak je ve videu i v emailu slibováno, vůbec nemusí být naplněn.

„Většinou se tyto akce neprezentují dopředu, sází se na moment překvapení. Poněkud mě zaráží, že tedy tentokrát někdo na to upozorňuje. Může za tím být cokoli, každopádně počítačoví experti uvedených politických stran získávají náskok a mohou se na případný hackerský útok připravit. Osobně tipuji, že poté, co toto varování bylo zveřejněno, k útoku asi ani nedojde,“ sdělil ParlamentnímListům.cz muž, jehož identitu redakce zná, vzhledem ke svým aktivitám však nestojí o to, aby bylo jeho plné jméno zveřejněno.

Tiskový mluvčí ODS Tomáš Bartovský na dotaz, zda o plánovaném útoku jejich strana a hlavně IT oddělení ví, reagoval souhlasně. "Ano, víme o tom již několik dnů v tomto týdnu. Samozřejmě, že jsme patřičné kroky učinili. Ovšem jaké, z taktických důvodů, jak jistě chápete, zveřejňovat nebudeme," sdělil ParlamentnímListům.cz mluvčí ODS.

To, jakým způsobem se na případné útoky chystají počítačoví specialisté dalších politických stran, ParlamentníListy.cz zjišťují.

Změny se blíží, říkají Anonymous

Co všechno v krátkém, tříminutovém videu Anonymous uvádějí? Připomínají události posledních týdnů nejen v České republice, ale i v různých dalších zemích světa. A konstatují, že je to známka přicházejících změn. Ty jsou nutné z celé řady důvodů.

„Každý český politik se na korupci podílí – buď tím, že je sám korumpován, nebo tím, že nečinně přihlíží tomu, že jsou korumpováni druzí a nijak nezakročí. Politické strany jsou již jen taková tisková oddělení pro podnikatele nebo odborářské kruhy. Předhodili nám falešný dualismus levice a pravice, snaží se udržet občany v pouhé iluzi demokracie,“ uvádějí Anonymous na svém nejaktuálnějším videu.

Pokud by se však někomu mohlo zdát, že se skupina přimlouvá za současné opoziční politiky, pak bude zklamán. „I opozice je plná lhářů a zločinců, kteří hladově čekají na svoji příležitost a na to, aby v prolhaném populismu zvítězila. Nedá se jí věřit,“ zasahují hackeři, kteří vyvolávají obavy v mocných celého světa, ránu i českým opozičním politikům. Na závěr konstatují, že plánují napadnout weby všech významných politických stran. Varují, že jejich operace s hrozivým názvem Zánik, nemá ohlášený konec.

„My jsme Anonymous, my jsme legie, nezapomínáme,“ zakončují typickým závěrem své video.

Ondřej Krump, jeden z pořadatelů akce, která začíná v sobotu na pražském Klárově pod názvem Occupy Prague, pro ParlamentníListy.cz doplnil, že je samozřejmě za všechny další organizátory rád, že skupina Anonymous vyjádřila veřejnou podporu jejich aktivitám.

V České republice se aktivity Anonymous začaly objevovat závěrem loňského roku. Na konci letošního ledna pak vystoupili i proti politické reprezentaci, když jim rozeslali do jejich emailových schránek varování.

Anonymous varovali poslance i vládu už dříve

"Vyzýváme vládu ČR, aby poskytla každému občanovi možnost nahlédnout do transparentně vedeného účtu státu. Ano, i do těch "tajných položek". Dáváme vám na to čas do konce roku. Pak to uděláme sami. Vyzýváme zákonodárce, aby dali ruce pryč od cenzurních zákonů a přílepků a aby sami zveřejnili své korupční kauzy. Kdo se přizná a omluví, má lepší vyhlídky než ten, který bude do poslední chvíle zapírat. A pokud se nepřiznáte, my vás odhalíme," napsali tenkrát Anonymous. Jako vždy i tentokrát závěrem připomněli: "Nezapomínáme. Neodpouštíme. Měli jste nás očekávat."

Kdo jsou Anonymous?

Anonymous je svým způsobem unikátní anonymní hackerská skupina, která iniciuje občanskou neposlušnost vůči zkorumpovaným vládám, uzurpátorským režimům a nenasytným korporacím. Fakticky už síť hackerů funguje zhruba od roku 2003, ale do širšího povědomí se dostala až o sedm let později v souvislosti s útoky na instituce, jež ohrožovaly existenci serveru WikiLeaks.

Hnutí není nijak strukturované a očividně se jedná o decentralizovanou organizaci, jejíž členové pocházejí z různých částí světa a normálně žijí své vlastní životy. Činnosti skupiny pak bývají označovány jako hacktivismus, což je složenina slov hacker a aktivismus. Spojení těchto slov o charakteru aktivit poměrně jasně vypovídá.

Během posledních let skupina úspěšně napadla několik velkých a zdánlivě nedobytných internetových serverů jako je platební služba PayPal, síť elektronických karet Visa a Mastercard, či web firmy Sony. Podíleli se však třeba i na organizaci demonstrací během íránských prezidentských voleb, likvidaci sítí s pedofilním materiálem, nebo na zveřejnění platů šéfů amerických bank.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…