Ministr Blažek popsal, co změnila Lenka Bradáčová a proč se jí daří

28.02.2013 8:47

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) vychvaluje nový občanský zákoník i pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou. Pod jejím vedením skončily přestřelky státních zástupců a lidé mají pocit, že nezametá kauzy pod koberec, což je důležité. Nakonec šéf resortu spravedlnosti promlouvá i o případu zadrženého soudce Ondřeje Havlína.

Ministr Blažek popsal, co změnila Lenka Bradáčová a proč se jí daří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Pavel Blažek jmenoval Lenku Bradáčovou vrchní státní zásupkyní v Praze

V rozhovoru pro čtvrteční Hospodářské noviny (HN) dává ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) jednoznačně ba srozuměnou, že platnost nového občanského zákoníku od roku 2014 považuje za pozitivní krok. A to i přes některé problémy, které mohou být spojeny se zcela novým zákoníkem. Pokud by se vláda rozhodla zákoník odložit, levice by ho po případném vítězství ve volbách zřejmě smetla ze stolu.

Skončily přestřelky i zametání kauz pod koberec

"Přinese to leccos pozitivního, ale předpokládám, že v konkrétních situacích nastanou potíže, protože mnoho lidí nebude zákoník znát. Na druhé straně nechat ten starý zákoník v běhu považujeme za ještě horší," zdůrazňuje Blaže, který poukazuje na skutečnost, že dnes platná norma byla přijata hluboko v komunistické éře.

Následně šéf resortu chválí práci vrchní státní zástupkyně v Praze Lenky Bradáčové. S odstupem času je rád, že se po svém nástupu do funkce rozhodl ji jmenovat. Pod jejím vedením skončily slovní přestřelky mezi žalobci. Má také pověst ženy, která nezametá kauzy pod koberec.

"Od doby, co nastoupila, nejsou žádné přestřelky státních zástupců, nejsou kárné spory, podezření o zametání kauz a podobně," míní ministr, Dodává ovšem, že kauzy, které se Bradáčové a jejímu týmu daří rozplétat, běžely již před jejím nástupem. Žalobci jsou ale hodnoceni podle počtu odvedených kauz a pakliže např. kauza H-systém zabere spoustu času, nikomu se do ní moc nechtělo. Za stejnou dobu bylo možné zpracovat řadu menších kauz.

Extrémní kariéra soudce Havlína

Nakonec přišla řeč také na kauzu soudce Ondřeje Havlína, jenž byl zatčen společně s dalšími třemi osobami. Blažka to prý překvapilo, domnívá se, že jde o ojedinělý případ. "Dnes si každý považuje být soudcem, až na výjimky, kterou je třeba pan soudce Havlín. Ale ta jeho celá kariéra je dost extrémní," míní Blažek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…