Moc komunistů roste, ovlivní i zdravotnictví. Pravice je zděšena

19.02.2013 8:52

Moc komunistů v Olomouckém kraji roste. Na správu krajských nemocnic, které má v dlouhodobém pronájmu společnost Agel ocelářského magnáta Tomáše Chrenka, teď budou dohlížet dva členové KSČM. Opozice považuje tento krok za hrozbu pro zdravotnictví v regionu. Hejtman kraje a představitelé komunistické strany to však vidí jinak.

Moc komunistů roste, ovlivní i zdravotnictví. Pravice je zděšena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Poté, co v Olomouckém kraji vyhrála krajské volby sociální demokracie, která utvořila koalici s druhou KSČM, jež získala dvě křesla v jedenáctičlenné radě, budou moci nyní komunisté ovlivňovat kromě školství či majetku také zdejší zdravotnictví. Krajští radní totiž na svém posledním zasedání obměnili vedení společnosti Nemocnice Olomouckého kraje, jejímž prostřednictvím kraj pronajímá majetek Středomoravské nemocniční (součást holdingu Agel) pro provoz nemocnic v Přerově, Prostějově a Šternberku. Ve tříčlenné dozorčí radě tak nově usedne šéf krajských komunistů Ladislav Mlčák a v pětičlenném představenstvu komunistický poslanec a zastupitel kraje Alexander Černý.

Záleská: Ani jeden z dvojice komunistů se nespecializuje na zdravotnictví

Právě toto rozhodnutí považuje za nebezpečí předsedkyně krajského zastupitelského klubu opoziční ODS Markéta Záleská. „Kraj si v programovém prohlášení vytkl neprivatizovat vlastní zdravotnická zařízení, mezi něž patří i tři nemocnice, které pronajímá společnost Nemocnice Olomouckého kraje. Tento slib ve spojení s obsazení důležitých pozic pány Černým a Mlčákem považuji za hrozbu pro zdravotnictví v Olomouckém kraji,“ komentovala personální změny v orgánech společnosti Záleská.

Podle ní není ani jeden z dvojice komunistů odborníkem na zdravotnictví. „Alexandr Černý se celoživotně profiluje v oblasti vojenství, pan Mlčák coby poslanec pracoval v úplně jiných výborech, než je zdravotnický. Odborně na tyto pozice tedy nejsou připraveni, doplnila.

Jurečka: Hrozí, že se občané stanou rukojmími Agelu

Trochu odlišně to vidí opoziční zastupitel za Koalici pro Olomoucký kraj (KDU-ČSL a SZ) a místopředseda lidovců Marian Jurečka. Tomu vadí, že tato záležitost nebyla předem projednána s opozicí. „Krajská rada má samozřejmě právo k takovéto nominaci. Mrzí mě, že toto rozhodnutí nebylo vůbec prodiskutováno s opozicí, byť bychom na tom asi nic nezměnili. Vadí mi ale také, že tu chybí diskuse o tom, jak bude zdravotní systém v Olomouckém kraji fungovat do budoucna. Už se blížíme do poloviny dvacetiletého nájemního vztahu s Agelem a není vůbec jasné, co bude, až tato smlouva skončí,“ řekl ParlamentnímListům.cz Jurečka.

Společnost Agel podle jeho slov uzavírá v kraji nebezpečnou spirálu propojení pojišťovny, sítě nemocnic, praktických a ambulantních lékařů. „To může být pro občany kraje do budoucna velice nebezpečné, protože hrozí, že se stanou rukojmími tohoto řetězce. Tato pojišťovna může například začít odmítat některé pojištěnce, u nichž se jí léčba bude jevit jako nákladná,“ dodal.

Černý: Na odbornost jsou lékaři, já byl vždy ve finančních výborech

Poslanec za KSČM, krajský zastupitel a nově zvolený člen představenstva Alexander Černý však kritiku opozice odmítá. „Nechápu, v čem paní Záleská vidí hrozbu. My jsme v těch orgánech především z toho důvodu, že se tam kraj podílí poměrně značnými finančními prostředky. My máme přímo v programovém prohlášení, že budeme tyto nemocnice podporovat minimálně sto miliony ročně, a proto je docela logické, že oba koaliční partneři mají eminentní zájem na tom, aby se s těmi penězi nakládalo podle jejich představ,“ reagoval Černý pro ParlamentníListy.cz.

A pokračuje: „To, že jsme deklarovali, že nechceme další privatizaci nemocnic, to je pravda. To je náš politický postoj ke zdravotnictví. Co se týče mé odbornosti, musím paní Záleskou opravit. Já ve svém dosavadním působení na úrovni města Olomouce, případně kraje, jsem řadu let pracoval ve finančních institucích, především ve finančních výborech těch orgánů, a pokud vím, tak tady půjde opět o peníze a o hospodaření. A na to, aby byla zabezpečena odbornost, je tam lékařů víc než dost,“ dodává.

„Smlouva s Agelem je dlouhodobá a uzavírali ji naši předchůdci, tedy především ODS a ČSSD. Dokonce bych řekl, že je tato smlouva nevypověditelná, což, jak předpokládám, platí oboustranně a z toho tedy plyne, že máme před sebou dlouhou etapu, než se budeme muset zabývat tím, co bude dál,“ uvedl dále poslanec Černý. 

Rozbořil: KSČM je s námi v koalici, je logické, že bude obsazovat i tyto pozice

Hejtman kraje Jiří Rozbořil (ČSSD) k tomu poznamenal: „Komunistická strana je s námi v koalici a nevím tedy, co víc chce paní Záleská řešit. V předchozích volebních obdobích v této společnosti byli lidé za ODS a že by byli oni nějací lékaři nebo odborně zdatní v problematice zdravotnictví, to se stoprocentně říct nedá," sdělil redakci hejtman s tím, že nebyl důvod zvolení komunistů do správy krajských nemocnic konzultovat s opozicí. Podle něj je navíc Olomoucký kraj díky smlouvě s Agelem nejstabilnější co se týče zdravotnictví v Česku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…