Novinář rozesmál všechny kolem jízlivou otázkou na Klause

07.03.2012 13:51

V den devátého výročí svého uvedení do úřadu dnes prezident republiky Václav Klaus v Masarykově knihovně Pražského hradu představil knihu Rok devátý, která mapuje jeho prezidentské působení v uplynulém roce. Klaus se také poprvé vyjádřil k soudnímu sporu Věcí veřejných a zcela odmítl, že by se snad chtěl angažovat v Evropském parlamentu. Přítomné také rozesmál všetečný dotaz jednoho z novinářů.

Novinář rozesmál všechny kolem jízlivou otázkou na Klause
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

„Nejenže dnes vychází kniha prezidenta Rok devátý, ale zároveň je i den, kdy hlava státu završí svůj devátý rok ve funkci prezidenta republiky. Jak je tradicí, kniha mapuje další rok pana prezidenta na Pražském hradě,“ zahájil prezidentovo setkání s novináři jeho mluvčí Radim Ochvat.

 

Klaus: Přečtěte si knihu a předejdete dezinformacím o tom, co jsem řekl či neřekl

Dále už pokračoval prezident republiky, který zmínil, že tato kniha z této řady je pro něho vždycky cenným dokumentem. „Je to dokument svébytný a specifický samozřejmě tím, že se dívá na události kolem nás z jednoho místa a tím je Pražský hrad a funkce prezidenta republiky,“ uvedl v úvodu Václav Klaus.

 

„Myslím, že je to dobrá výpověď o tomto roce, protože všechny významné věci, které se v tom uplynulém roce odehrávaly, spory, které zde byly vedeny, politické ataky, které probíhaly, v knize tak či onak v mých reakcích odraženy jsou. Takže věřím, že je to užitečné čtení pro každého, kdo se touto naší dobou zabývá a kdo o tom leckdy pronáší silné soudy. Možná proto by stálo za to, se na něco z toho podívat, aby bylo jasné, co jsem říkal, jak jsem to říkal, a ne že někdo říkal, že jsem to říkal,“ pokračovala hlava státu.

 

Klaus dále prohlásil, že se velmi těší na poslední, desátý rok svého prezidentského působení. „A budu se také těšit, že i teď nevím, jestli ještě sedmého, nebo možná už jen šestého března zde budu moci představit knihu Rok desátý,“ doplnil prezident v hradní Masarykově knihovně.

 

Někteří politici si nechtějí připustit krizi EU, jedou v zajetých kolejích

Nevynechal ani krátký výhled, co očekává v letošním roce a zda bude lepší, nebo horší než rok minulý. „Nechci šířit nějaké pesimistické zvěsti, nicméně nevidím, že by došlo k takové změně tendencí a k takovému vylepšení situace, které by mohly naznačovat, že ten rok 2012 bude lepší, klidnější, stabilnější, spokojenější na naší politické scéně, v Evropě a v ekonomice naší i evropské, tak v tomto smyslu žádný pozitivní zvrat a žádné obrácení tendencí nevidím, protože někteří jak doma, tak v Evropě zůstávají hluchými i nadále, pořád jedou ve svých zajetých kolejích a nepochopili, že je potřeba radikální změny,“ kritizoval prezident.

 

Václav Klaus se sice nechtěl vyjádřit k tomu, zda se po skončení prezidentského mandátu bude dále politicky angažovat, nicméně razantně odmítl otázku jednoho z novinářů, zda uvažuje o působení v Evropském parlamentu.

 

Po krátkém smíchu přítomných novinářů prezident uvedl: „Evropský parlament mě do této vteřiny, do dneších deseti hodin a sedmi minut, než ta otázka zazněla, opravdu nenapadl, to říkám zcela jednoznačně.“

 

Mluvilo se také o Institutu Václava Klause, o jehož založení před časem ParlamentníListy.cz informovaly jako první. „To, že jsme už zaregistrovali Institut Václava Klause, který bude mou prezidentskou knihovnou, je naprostá pravda, ale v tuto chvíli k tomu žádné zásadní prohlášení nemám. Ani teď nechci pronášet nějaké konkrétní soudy či projekty institutu nebo nějaké politické angažování v užším slova smyslu, to žádném případě,“ reagoval prezident republiky.

 

Institut bude fungovat hned, ne jako „jiné“ knihovny...

„Jinak doufám, že ten institut mi jako člověku zvyklému ráno přijít do práce, dá kancelář, kde budu moci pracovat a každé ráno přijít. To je další informace, kterou chci sdělit, protože to nebude jen jakási knihovna, jakou známe v některých jiných případech a o které se dlouho neví, jestli funguje nebo nefunguje, co dělá nebo kolik má zaměstnanců a podobně. Já teď nechci říkat, že si tam půjdu přesně 8. března 2013 v půl deváté sednout, ale jednoznačně mi jde o činnost, aktivitu standardního think tanku, který se bude zapojovat do politiky svými analýzami, studiemi, deklaracemi a podobně,“ pokračoval Klaus s patrnou narážkou na stále chystanou Knihovnu Václava Havla.

 

Vlnu ironického smíchu vyvolala také otázka z úst přítomného novináře, zda prezident v rámci před časem ohlášených personálních změn ve své kanceláři neplánuje angažovat Jiřího Pehe nebo Tomáše Halíka, kteří mu už i tak každý den bezplatně v médiích radí, co má a nemá dělat.

 

Halíka a Pehe prý prezident zaměstnat neplánuje

„Nic takového mě opravdu nenapadlo a myslím, že tito pánové by o takovou práci ani neměli zájem. Nicméně žádné radikální změny tady v kanceláři neočekávám. Za poslední rok sice odešly tři blízké spolupracovnice, ale všechny na mateřskou dovolenou, protože se jim narodila miminka, ale nic radikálního opravdu ne,“ řekl s úsměvem v odpovědi Klaus.

 

Ten také poprvné veřejně okomentoval soudní spor Víta Bárty a poslanců Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí, kteří tvrdí, že se je šéf poslaneckého klubu Bárta snažil uplatit, když jim údajně dával peníze za jejich loajalitu.

 

„Tak ten soud samozřejmě sleduji, ale že bych se tím zabýval nějak důkladně a přečetl si o tom něco jiného než nadpisy v novinách, tak to opravdu ne. Ty celé stránky mě opravdu neinteresují. Je to samozřejmě nešťastná věc, je to reality show v přímém přenosu, do které se plete všechno možné i nemožné, všechno mající souvislost s tou potencionální trestnou činností a s obecnou politikou. Paní Kočí třeba řekla, že všechna referenda ve Věcech veřejných byla zmanipulovaná, já myslím, že to jsou věci, které nejsou předmětem soudního sporu, a to z toho dělá tu absurdní reality show,“ odsoudila některé prvky této kauzy hlava českého státu.

 

„V každém případě je to ničivý prvek vůči politickému systému v České repulice a nás všechny dohromady to v každém případě zásadním způsobem poškozuje,“ dodal na závěr prezident Václav Klaus, který po skončení oficiální části svoji novou knihu s chutí podepisoval.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Radim Panenka

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…