Novinář rozesmál všechny kolem jízlivou otázkou na Klause

07.03.2012 13:51 | Zprávy

V den devátého výročí svého uvedení do úřadu dnes prezident republiky Václav Klaus v Masarykově knihovně Pražského hradu představil knihu Rok devátý, která mapuje jeho prezidentské působení v uplynulém roce. Klaus se také poprvé vyjádřil k soudnímu sporu Věcí veřejných a zcela odmítl, že by se snad chtěl angažovat v Evropském parlamentu. Přítomné také rozesmál všetečný dotaz jednoho z novinářů.

Novinář rozesmál všechny kolem jízlivou otázkou na Klause
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

„Nejenže dnes vychází kniha prezidenta Rok devátý, ale zároveň je i den, kdy hlava státu završí svůj devátý rok ve funkci prezidenta republiky. Jak je tradicí, kniha mapuje další rok pana prezidenta na Pražském hradě,“ zahájil prezidentovo setkání s novináři jeho mluvčí Radim Ochvat.

 

Klaus: Přečtěte si knihu a předejdete dezinformacím o tom, co jsem řekl či neřekl

Dále už pokračoval prezident republiky, který zmínil, že tato kniha z této řady je pro něho vždycky cenným dokumentem. „Je to dokument svébytný a specifický samozřejmě tím, že se dívá na události kolem nás z jednoho místa a tím je Pražský hrad a funkce prezidenta republiky,“ uvedl v úvodu Václav Klaus.

 

„Myslím, že je to dobrá výpověď o tomto roce, protože všechny významné věci, které se v tom uplynulém roce odehrávaly, spory, které zde byly vedeny, politické ataky, které probíhaly, v knize tak či onak v mých reakcích odraženy jsou. Takže věřím, že je to užitečné čtení pro každého, kdo se touto naší dobou zabývá a kdo o tom leckdy pronáší silné soudy. Možná proto by stálo za to, se na něco z toho podívat, aby bylo jasné, co jsem říkal, jak jsem to říkal, a ne že někdo říkal, že jsem to říkal,“ pokračovala hlava státu.

 

Klaus dále prohlásil, že se velmi těší na poslední, desátý rok svého prezidentského působení. „A budu se také těšit, že i teď nevím, jestli ještě sedmého, nebo možná už jen šestého března zde budu moci představit knihu Rok desátý,“ doplnil prezident v hradní Masarykově knihovně.

 

Někteří politici si nechtějí připustit krizi EU, jedou v zajetých kolejích

Nevynechal ani krátký výhled, co očekává v letošním roce a zda bude lepší, nebo horší než rok minulý. „Nechci šířit nějaké pesimistické zvěsti, nicméně nevidím, že by došlo k takové změně tendencí a k takovému vylepšení situace, které by mohly naznačovat, že ten rok 2012 bude lepší, klidnější, stabilnější, spokojenější na naší politické scéně, v Evropě a v ekonomice naší i evropské, tak v tomto smyslu žádný pozitivní zvrat a žádné obrácení tendencí nevidím, protože někteří jak doma, tak v Evropě zůstávají hluchými i nadále, pořád jedou ve svých zajetých kolejích a nepochopili, že je potřeba radikální změny,“ kritizoval prezident.

 

Václav Klaus se sice nechtěl vyjádřit k tomu, zda se po skončení prezidentského mandátu bude dále politicky angažovat, nicméně razantně odmítl otázku jednoho z novinářů, zda uvažuje o působení v Evropském parlamentu.

 

Po krátkém smíchu přítomných novinářů prezident uvedl: „Evropský parlament mě do této vteřiny, do dneších deseti hodin a sedmi minut, než ta otázka zazněla, opravdu nenapadl, to říkám zcela jednoznačně.“

 

Mluvilo se také o Institutu Václava Klause, o jehož založení před časem ParlamentníListy.cz informovaly jako první. „To, že jsme už zaregistrovali Institut Václava Klause, který bude mou prezidentskou knihovnou, je naprostá pravda, ale v tuto chvíli k tomu žádné zásadní prohlášení nemám. Ani teď nechci pronášet nějaké konkrétní soudy či projekty institutu nebo nějaké politické angažování v užším slova smyslu, to žádném případě,“ reagoval prezident republiky.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…