Okamura oznámil plán na založení svého volebního hnutí

14.03.2013 8:01

VÍME PRVNÍ Sjednotit protivládní iniciativy a vytvořit hnutí s cílem nastolit přímou demokracii a zavést prezidentský systém. To má v úmyslu senátor Tomio Okamura společně s ekonomem Pavlem Kohoutem, bývalým poslancem za ODS Radimem Fialou a novinářem Jaroslavem Novákem. Svoji vizi ideálního státu ve středu představili v Olomouci, i v přítomnosti reportéra ParlamentníchListů.cz

Okamura oznámil plán na založení svého volebního hnutí
Foto: Petr Kupka
Popisek: Senátor Tomio Okamura hovoří v Olomouci

Asi tři sta lidí si ve středu večer přišlo do sálu Slovanského domu v Olomouci poslechnout jejich slova. Nejprve hovořil ekonom Pavel Kohout o potřebě zavedení prezidentského systému, jaký mají v USA, v němž podle něj neexistují vládní krize a  konflikt mezi premiérem a prezidentem, který je současně předsedou vlády.

Podle Kohouta máme dnes příliš vysoké daně a žijeme v systému, jenž je založený na velkovýrobě zákonů. „Bohužel jejich kvantita není doprovázena kvalitou. Kolikrát je známo, že zákon bude potřebovat novelu už v okamžiku, kdy je schvalován, a pak jsou zákony tak spletité a bizarní, že se v nich ani právníci a nejšpičkovější daňoví poradci pořádně nevyznají. Takže spíše bychom měli mít méně kvalitních zákonů,“ doplnil ekonom.

Majetková přiznání i zpětně

Po něm už hovořil senátor Tomio Okamura (nestr.). „Politika se změnila na byznys, protože k udržení vlád je potřeba podplácet a kupovat hlasy poslanců. Jediná cesta z bludného kruhu je podle mého názoru to razantně rozetnout. Žádejme oddělení moci zákonodárné od moci exekutivní, přímou volbu poslanců, starostů, hejtmanů a také jejich odvolatelnost v referendu občanů. Pojďme změnit politický systém a zaveďme přímou demokracii dřív, než bude pozdě,“ vyzval podle reportéra ParlamentníchListů.cz Okamura a dav nadšeně tleskal.

„Navrhuji také majetková přiznání, na rozdíl od ČSSD i zpětně,“ pokračoval Okamura s tím, že návrh sociálních demokratů by akorát legalizoval dosud nakradené peníze. „To já bytostně odmítám. Ten, kdo kradl před pěti lety a lhal v daňovém přiznání, tak se už přeci tenkrát dopouštěl trestné činnosti,“ prohlásil senátor a lidé znovu hlasitě aplaudovali.

Dosáhnout těchto změn chtějí za předpokladu, že vznikne jednotné hnutí protivládních iniciativ, které uspěje ve volbách do Poslanecké sněmovny pod Okamurovým vedením. 

Neústupný Okamura?

Po chvíli následoval dotaz z řad publika. Tazatel nejprve uvedl, že Okamurovy názory považuje za příliš neústupné. Neměl by kompromis být základem demokracie? Nebylo by vhodné najít spíš podporu pro zlepšení stávajících zákonů?, ptal se posluchač.

Senátor vzápětí reagoval takto: „Nejsem neústupný a jsem schopný jednat o kompromisech. Všichni máme nějaký ideál, na který nerezignujeme a k němuž směřujeme. Moje vize je docílit většího podílu občanů na moci a v rámci toho, pakliže bychom nezískali v Poslanecké sněmovně přes padesát procent, tak budu muset dělat kompromisy, ale čím jich bude méně, tím lépe."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…