Politička TOP 09 jasně: Ať Drábek odejde. Chci čistou politiku, žádné tutlání

02.10.2012 10:03

ROZHOVOR Podle některých potopila stranického kolegu, když Jaromíra Drábka (TOP 09) vyzvala k rezignaci z ministerského postu za kauzu, v níž jsou policií prošetřováni jeho dva náměstci kvůli podezření z korupce. Někdo považuje její reakci za nevídanou. Rozhodně nezvyklou.

Politička TOP 09 jasně: Ať Drábek odejde. Chci čistou politiku, žádné tutlání
Foto: Karola Haasová
Popisek: Karola Haasová (TOP 09)

Kandidátka na hejtmanku Ústeckého kraje Karola Haasová (TOP 09 a Starostové pro Ústecký kraj) prý chce ke každému přistupovat bez vytáček, nic netutlat pod pokličkou a tím vzbudit důvěru lidí a jít příkladem ostatním politickým partajím.

Topařka z medicínského oboru minimálně nastolila novou politickou a morální otázku: Kde je hranice mezi loajalitou a spravedlností „bez ohledu na příslušnost k partaji“? V exkluzivním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se odvážná matka dvou dětí ohradila proti tomu, že se podílí na popravě stranického kolegy, který je oproti ní matadorem politické scény.

Kandidujete za TOP 09 a vyzýváte k rezignaci ministra ze „své“ politické strany. Nepřipadá vám to přinejmenším neobvyklé či neloajální?

Na české politické scéně se nenosí, aby se jasně pojmenovávaly problémy. Strany si vše tutlají pod pokličkou. I mně to štve, a proto jsem se rozhodla kandidovat jako lídr TOP 09 a Starostů pro Ústecký kraj v krajských volbách, abych mohla věci měnit. Ono jen tak nadávat doma u televize nestačí.

Takže vyjadřujete nikoli u televize, ale nahlas, že Jaromír Drábek nese politickou odpovědnost za cosi, co teprve vyšetřuje policie. A to natolik, aby opustil svou práci. Politická odpovědnost ovšem - bohužel - není zatím zákonem deklarována natolik, aby bylo možné ho k rezignaci přimět. Přesto se domníváte, že by měl takto reagovat, byť nelze prokázat jeho přímou vinu? Není to v rozporu s presumpcí neviny?

I když ctím presumpci neviny a zatím byli dva vysocí úředníci Ministerstva práce a sociálních věcí pouze obviněni a k soudu ještě nedošlo, přesto se domnívám, že nechat zásah policie na ministerstvu bez odezvy není správné. Pana Šišku ministr Drábek obhajoval, a proto je přijmutí odpovědnosti i za něj nasnadě.

Působíte jako solitér. Mnohdy je vám vyčítáno, že jste vystřídala několik „barev dresu“. Stojí za to kopat za partu, kde nevěříte ani ministrovi z vlastní politické strany?

Tady nejde o nedůvěru k partě v TOP 09 nebo panu Drábkovi. To rozhodně ne! Mně jde o transparentní postoj bez vytáček. O změnu politické kultury. Nic víc.

Jaké jinak máte vztahy s Jaromírem Drábkem?

Vztahy máme zcela normální.

Vadí vám na vašem výše postaveném kolegovi – kromě kauzy „Šiška“ ještě něco? Je naopak možné jej za něco pochválit?

Ministr Jaromír Drábek udělal na Ministerstvu práce a sociálních věcí celou řadu pozitivních věcí. Patří k nejpracovitějším ministrům. Například úspěšně bojuje proti nelegálnímu zaměstnávání, proti zneužívání sociálních dávek.

A co jeho "kurzarbeit"?  Před deseti dny na vašich krajských stránkách TOP 09 jste informačně podpořili právě tento jeho projekt, který prezentoval v Chomutově. V té době jste ještě pro kritiku Drábka neměla důvod?

Systematická podpora zaměstnanosti ve firmách, které se dostaly do potíží, je rozhodně prospěšný projekt. Obzvlášť v našem kraji, který je postižen vysokou nezaměstnaností, je kurzarbeit dobrým možným řešením, aby se pracovní místa zachovala a vznikala nová.

Pokud by skutečně byl ministr Drábek donucen k rezignaci, na kterou však i vy tlačíte, a vyšlo by najevo, že není ničím vinen, jak byste poté svůj omyl napravila a jak byste mu vrátila čistý štít?

Já netlačím na rezignaci. Jen jsem řekla svůj názor, že si ministr Drábek za svým náměstkem stál, a proto by měl nést před svými voliči odpovědnost.  Pokud ho policejní a soudní vyšetřování očistí, není problém se vrátit. A s čistým štítem. Vždyť to na politické scéně v naší zemi asi nikdo nikdy neudělal. A přitom by to celá řada politiků udělat měla.

Pokud se budete podílet na "popravě" stranického kolegy, může vám to podle vašeho mínění v očích veřejnosti ublížit nebo pomoci?

Kandiduji proto, že chci, aby se politika očistila. Aby lidé zase měli k politikům důvěru. Jsem normální pracující žena, lékařka a matka dvou dětí. Žiji každodenními problémy, které má většina lidí. Rozhodně nepatří do mého života expresivní výrazy typu „podílet se na popravě“. To odmítám. Moc bych si přála, abych se podílela na obnově důvěry lidí v politiky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…