Rádio Bém & Janoušek opět vysílá: Mazánku, dej mi noty na tu vdovu

26.03.2012 7:51

Bývalý primátor Prahy Pavel Bém v roce 2007 žádal lobbistu Romana Janouška, aby vyřešil „nepřehlednou situaci“ kolem soukromé developerské a stavební firmy Navatyp. Její majitel náhle zemřel a o společnost s miliardovými tržbami a s údajnými vazbami na pražský magistrát se začala zajímat řada lidí. Deník MF Dnes zveřejnil další část odposlechů telefonických hovorů mezi Bémem a Janouškem.

Rádio Bém & Janoušek opět vysílá: Mazánku, dej mi noty na tu vdovu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bém

Bém se 20. června 2007 spojil s Janouškem, aby ho informoval o aktivitách svého stranického kolegy. Podle MfD se jednalo o Filipa Dvořáka.

Přišel za mnou Filda, je prý následovník trůnu

„Nazdar, mazánku. Jen telegraficky. Včera do klubu za mnou přišel Filda,“ začal Bém. Filip Dvořák prý prohlašoval, že je „ten pravej, kdo vyřizuje pozůstalosti po Richardovi (Navrátilovi, majiteli firmy Navatyp)“ a „že je následovník trůnu“. Bém po Janouškovi chtěl, aby se „v tom udělal pořádek“.

Vše k tématu Janouškovy odposlechy ZDE

Dvořák byl členem zastupitelstva magistrátu a radním Prahy 1, kde měl na starosti územní rozvoj. Dobře se znal s manželi Navrátilovými, jejichž firma Navatyp měla v hlavním městě řadu developerských projektů a spravovala městu téměř 12 tisíc bytů. O Dvořákovi se mluvilo v souvislosti s tím, že od Navatypu koupil podezřele levně apartmán ve Špindlerově Mlýně, připomíná MF Dnes.

Bémovi podle MfD vadilo, že o „následnictví trůnu“ ve firmě měl zájem i jeho „Mazánek“.

Dohodneme se na taktice, tak se ptám na tvý noty

V další části hovoru se mluví o Karlu Kočím, švagrovi zemřelého Navrátila. Kočí převzal řízení Navatypu a chtěl schůzku s Bémem. „Já nechci nikomu dávat pět minut, než my dva se dohodneme na nějaký taktice. Takže se ptám na tvý noty,“ řekl Bém Janouškovi.

Janoušek schválil, aby se Bém s Kočím nescházel, dokud nebude mít všechny informace. Ty mohl získat až po jednání s vdovou po Navrátilovi a nejspíš i s jejím právníkem Luďkem Eremiášem. Ten byl důležitou osobou pro zájemce o koupi Navatypu. Sám to ale popřel: „Nikdy jsem rodinu Navrátilových nezastupoval v jednání s potenciálními kupci a nevyjednával podmínky prodeje. Možná jsem mu (Janouškovi) maximálně sdělil svůj názor na věc, ale to si logicky nemohu pamatovat.“

Navatyp se dostal do vlastnictví „schránky“ jménem Mist

Firmu nakonec koupila „schránka“ s názvem Mist, uvádí deník MF Dnes. Obchod proběhl rok po telefonátu Béma s Janouškem. Ve firmě Mist vlastní 10 procent pozdější šéf a spolumajitel Navatypu Peter Kuchár.

Společnost se přejmenovala na Prominecon, měla developerské projekty v Praze 4, 5, 6 a 7, v pronájmu pražské náplavky a je vlastníkem půlky domu v Revoluční ulici. Firma vydělává zhruba 20 milionů ročně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


 

reklama

autor: vfe

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…