Rath se brutálně vysmál "intimnímu vztahu mazánka a kotěte"

23.03.2012 11:53

MF Dnes informovala o nadstandardních vztazích mezi tehdejším primátorem Prahy Pavlem Bémem z ODS a podnikatelem Romanem Janouškem a jeho velkém vlivu na řízení pražského magistrátu. ParlamentníListy.cz oslovily poslance všech sněmovních stran, co si o aféře myslí a zda by měl podle nich Bém složit svůj poslanecký mandát.

Rath se brutálně vysmál "intimnímu vztahu mazánka a kotěte"
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Politici ODS se vyjadřovali spíše zdrženlivě. Poslanci koaliční TOP 09 naznačují víceméně, že by měl Bém převzít odpovědnost, ČSSD myslí, že by měl Bém odstoupit. Některé politiky to, co vyplynulo z odposlechů, až zas tolik nepřekvapilo.

„Velmi nadstandardního vztahu pana Janouška k Pavlu Bémovi jsem si byl vědom ještě v dobách, kdy byl Pavel Bém oblíbencem novinářů, kteří ho dnes kritizují. Svůj boj v Praze za očistu radnice jsem úspěšně vybojoval již v uplynulých letech. Nyní se nehodlám zapojit do zpravodajských her pana Kmenty,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda pražské ODS Marek Benda. Ten patřil v době primátorování Béma k protibémovské opozici.

„Komentovat a činit politické soudy lze výhradně na základě legitimních výstupů oficiálních orgánů, nikoli materiálů soukromé bezpečnostní agentury, o jejichž původu, autenticitě a legálnosti se veřejně vede ostrý spor,“ uvedl ParlamentnímListům.cz poslanec, předseda sněmovního zdravotnického výboru a bývalý šéf pražské ODS Boris Šťastný.

V souvislosti s touto kauzou je však podle jeho slov potřebné otevřít i veřejnou diskusi o tom, kde končí ochrana soukromí jednotlivce a kde naopak začíná oprávněné právo médií zveřejnit informace ve veřejném zájmu. „Jak jsou chráněny záznamy bezpečnostních složek?  Není načase obnovit diskusi o zákonu o lobbingu? Vyplývá z nahrávek, pokud je tedy pořídila tajná služba, nějaké nelegální konaní? Pokud ano, musela by se jím přeci od roku 1997 policie na popud BIS zabývat? Mají byt politici, média, či široká veřejnost veřejnými soudci konání kohokoli na základě uniklých odposlechů bezpečnostních složek?“ doplnil Šťastný.

"Pouze vyšlo na povrch, o čem si po Praze cvrlikali všichni brabci. Kolibříci se totiž v našich zeměpisných šířkách nevyskytují. Ještě děsivější je ovšem únik těchto odposlechů z BIS, tam by měly padat hlavy. Samozřejmě, že by měl Kolibřík odejít z veřejného života, ale pochybuji, že tak učiní. Jde přece o imunitu," uvedl místopředseda pražské TOP 09 a poslanec Daniel Korte.

Vědělo se to

K věci se vyjádřil i Jiří Paroubek, který dělal Bémovi ještě jako člen ČSSD náměstka na radnici. Po volbách v roce 1998 se na šest let stal náměstkem primátora Prahy pro finance. Z této funkce odešel, když se v srpnu 2004 stal ministrem pro místní rozvoj. Čili v době pořízení odposlechů již nebyl Bémovým náměstkem.

„Já si myslím, že vliv Romana Janouška na Pavla Béma byl zřejmý. O tom věděli všichni, čili teď, když se objevily ty odposlechy, tak to pro mě nic nového není. Nemůže to být nic nového ani pro lidi, kteří se v Praze politikou zabývali. Ten Janouškův vliv se vystupňoval ve volebním období 2006 až 2010. Není to nic objevného. Ale nevím, jestli je dobrá praxe zveřejňovat tyhle odposlechy, protože lidé ztrácejí zbytek iluzí o politice, které jim ještě zbývají. To je jako kdybychom začali zveřejňovat odposlechy z toho, co se děje v domácnosti,“ řekl ParlamentnímListům.cz Paroubek.

Měl by Bém rezignovat? „Tak to záleží na Pavlovi Bémovi. Já myslím, že v rámci koalice jsou mnohem ostudnější věci, než je toto. Pavel Bém se tady spíš zesměšnil, takovými těmi přezdívkami a podobně, jinak si myslím, že to skutečně není nic, co bych já osobně nevěděl. Ten vliv Romana Janouška na něj byl velký. Jenom by bylo dobré, kdyby MF Dnes doložila, jestli Vít Bárta měl tu nahrávku už opravdu od roku 2009. Bylo by dobře, aby doložili, z čeho to vyvozují. Jestli to je jenom tvrzení, nebo to umí doložit. Pokud je to nedoložené tvrzení, tak je to vážná chyba MF Dnes. Pokud pro to mají důkazy, tak by Vít Bárta měl s konečnou platností odejít z české politiky,“ dodal Paroubek.

Intimní vztah mazánka s kotětem

„Já k tomu můžu říct pouze to, že to, co jsme slyšeli z těch odposlechů, naprosto dává za pravdu všem starostům, kteří bojují za nové rozpočtové určení daní, a nedává Praze sebemenší morální právo říkat, že má finanční nedostatek,“ řekl redakci předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Měl by ale Bém odstoupit? „Já znám Pavla Béma jako chlapa a já věřím, že i k tomuto problému se postaví jako chlap,“ odpověděl Gazdík.

Dle názoru poslance ČSSD Davida Ratha má kauza několik zajímavých poloh. „Z odposlechů plyne, že Prahu řídí nějaký mazánek Janoušek a pomáhalo mu kotě Bém. Další rozměr je, že je sledovala BIS, svá zjištění dala premiéru Mirku Topolánkovi, který neudělal nic. Možná je využil ve vnitrostranickém boji, tak je BIS asi prodala Bártově ABL, aby je ta asi použila k vydírání. Nevím, co z toho je vlastně nejhorší. Asi to, že premiér nic neudělal a zjištění, že BIS informace prodává. V tomto světle je intimní vztah mazánka a s kotětem poněkud bizarní anomálií, která děsí jen tím, že nikým nezvolený vekslák řídil politiky i úředníky,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Rath.

Kalousek s Hávou se baví podobně

K problému obsáhle promluvil i poslanec ODS Aleš Rádl. „Za prvé: Já v těch dosud uveřejněných ´Hovorech B.´nějaké kriminální či jinak trestné jednání příliš neslyším. Asi nemám takovou fantazii jako kluci od novin a nebo je to tím, že se výrobou spekulací neživím. Chápu, že ti, kteří se popisem a výrobou afér živí, tam musí slyšet i to, tam musí slyšet i to, co tam není, a musí toto svoje vidění vnutit i svým zákazníkům,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Rádl.

„Za druhé považuji za celkem běžné, že politik s někým, ke komu má osobní důvěru, konzultuje věci, o kterých má rozhodovat. Já myslím, že útržky a výtržky z rozhovoru třeba mezi Paroubkem a Tvrdíkem, Zemanem a Šloufem, Kalouskem a Hávou, Topolánkem a Dalíkem, Rittigem a já nevím kým, by asi vypadaly celkem úplně stejně. Jestli vidím někde nějaký skutečný problém, tak je tom, kde rádce, pomocník či důvěrník nemá žádnou institucionalizovanou roli v systému, ale zároveň má skutečný vliv, protože se tím zastírá vztah vzájemné odpovědnosti mezi politikem a tím druhým. ´Kámoš z tenisu´ není institucionální role a pokud je na něj z tohoto titulu delegován nějaký skutečný vliv, tak to vidím jako jako velký problém, protože to narušuje přirozený mechanismus politického rozhodování,“ míní Rádl.

„A nakonec ještě poznámku. Protože  BIS a potažmo i ten, kdo ji úkoluje, má za povinnost, v případě, že zjistí nějakou kriminální činnost zájmové osoby, konat v tom smyslu, že věc předá orgánům činným v trestním řízení, a nic takového se nestalo, předpokládám, že buď žádné koruptivní jednání nebylo zjištěno a nebo ty nahrávky pořídí někdo jiný a poukazem na cestu BIS-ABL MF Dnes jen zastírá svou vlastní roli v tom příběhu,“ zakončil poslanec Rádl. 

Média se pasují do role policie

Podle člena bezpečnostního výboru Jiřího Štětiny z VV má celá záležitost několik rovin: především jak je možné, že někdo z BIS tyto nahrávky předal. „To je přece trestný čin. Není rozhodující, jaká soukromá agentura to byla. Zcela odmítám skutečnost, že do pozice vyšetřovatelů se pasují některá média, hlavně MF Dnes. Dokud nebude případ vyšetřen kompetentními orgány, nemohu vyjádřit svůj názor k žádné osobě,“ řekl Štětina.

„Nadstandardní vztahy jsou jedna věc, o těch se vědělo, a subjektivní interpretace fragmentů nahrávek podivného původu druhá. Místo ABLizace politiků bych raději viděl otevření Rady Zastupitelstva hlavního města Prahy veřejnosti. Mandát je věcí Pavla Béma, ale i ODS, jak vyhodnotí další vývoj. Já pana Béma nevolil,“ reagoval pražský poslanec KSČM Jiří Dolejš.

„Asi vás nepotěším. Přepisy telefonních nahrávek zásadně nečtu, neb nejsem voyuer, a tak vám k tomu neumím nic říci. A vzkazy k odstupování nebo k jiným postupům rovněž zásadně nečiním prostřednictvím médií,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Čechlovský.

"Především by mělo být řádně prošetřeno, jak je možný obchod s těmito informacemi. Po skončení řádného prošetření a zveřejnění výsledku tohoto šetření a potvrdí-li se informace MF Dnes, předpokládám, že aktéři vyvodí osobní odpovědnost, a to občanskou i politickou," řekl poslanec VV Martin Vacek.

Bém na to nemá

„Je to hrůza, co je v ČR možné. Pavel Bém mandát nesloží, na to nemá. Snad už proboha začnou padat hlavy. Měl by přijít tvrdý trest, ale to zase bude prohlašovat, že za nic nemůže. Je to strašné a chápu rozčílenost lidí. Nejveselejší bude, až bude prohlašovat, že to vlastně dělá v zájmu voličů,“ reagoval pražský poslanec TOP 09 Jaroslav Eček.

„Je dobře, že se to dostalo ven, skutečnost je ještě horší. Odstoupení musí být jen prvním krokem,“ myslí si člen poslaneckého klubu VV  Josef Novotný.

„Neumím objektivně zhodnotit okolnosti rozhovorů zveřejněných v tisku. Jako exprimátor jsem jednal téměř s každým významným podnikatelem v našem městě a s většinou z nich, včetně lobbistů, jsem si časem začal také tykat, pokud mi byli věkově blízcí. Morální a etickou laťku si musí nastavit ale každý sám, stejně tak důsledků vlastního počínání,“ říká poslanec ODS a exprimátor Zlína Tomáš Úlehla.

Ať složí mandát celá vláda

Podle člena bezpečnostního výboru Františka Bublana z ČSSD by měla složit mandát celá vládní garnitura. „Je to totální ztráta důvěry v politiku a její představitele, které řídí kmotři a jejich peníze. Srovnání se slovenskou Gorilou je více než patřičné a známe pouze malou výseč naší gorily,“ dodal Bublan.

„Žijeme v Čechách, pane redaktore. Tohle není Japonsko. Mimochodem, bylo vůbec zodpovědnými vzneseno nějaké obvinění? Pokud vím, opět se jen pátrá po viníkovi, který to z BIS ven vynesl. Český model boje z korupcí. Už chápu, proč ty restituce církvím. Vždyť v této zemi je boží dopuštění a z nás dělají jen boží hovádka. Ale třeba se princezna Karolína probudí. Jinak toho starosty Prahy 2 mi je líto. Unáhlil se. To je na pomník na Karláku,“ reagoval pražský poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Vzhledem k tomu, jak dokáží média psát spekulativně, si nedovolím komentovat bezdůkaznou situaci s odposlechy. Myslím, že se to vymyká z přijatelné míry a nabádá ke spekulaci o možné účelnosti,“ míní poslanec ODS Václav Baštýř.

Místopředseda poslaneckého klubu VV Otto Chaloupka uvedl, že nezná přesně obsah nahrávek, takže může těžko posoudit jejich závažnost, ale určitě by se jimi měl podle něj někdo zabývat.

"Tak jako jsme měli století páry, dnešní doba bude pamatována jako století nahrávek. Začíná to být už komické, když v jedné kauze je hrdinou nahrávající a zločincem nahrávaný, a v jiné kauze je to přesně naopak. Bárta se díky nahrávkám dostal až před soud, mělo by se tedy v případě nahrávek pana Béma postupovat stejně zodpovědně. Je-li podezření na spáchání trestného činu, má se tím zabývat policie. Můj názor na nahrávky coby důkaz je takový, že tajně pořízená amatérská nahrávka nemůže být dostatečným důkazem ničeho, protože není možné dokázat, za jaké situace byla pořízena, jestli nenavazuje na nějakou dřívější konverzaci, jejíž neznalost neumožňuje dát věci do správných souvislostí a podobně. Zpět k nahrávkám pana Béma - nechám na posouzení těm, kdo znají podrobnosti," řekl Chaloupka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…