Sesadit Kalouska referendem, na to zapomeňte. To nedovolí ani ČSSD

20.01.2012 9:24

Dlouhodobý cíl sociální demokracie včlenit do ústavy zákon o celostátním referendu se může přiblížit tím, že ODS by ráda využila tento institut při rozhodování o připojení Česka k evropské rozpočtové unii. Pro Hnutí za přímou demokracii je ale i návrh ČSSD jen trikem, jak z referenda učinit nepoužitelný nástroj.

Sesadit Kalouska referendem, na to zapomeňte. To nedovolí ani ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Hned po volbách v roce 2010 předložila sociální demokracie ústavní zákon o celostátním referendu, ale nezískala pro něj podporu ani u Věcí veřejných, které se předtím holedbaly, že jsou stranou přímé demokracie. Teď svitla ČSSD šance, protože dvě z koaličních stran by chtěly mít možnost vypsat referendum o připojení Česka k evropské rozpočtové unii. A k jeho prosazení by hlasy opoziční strany nutně potřebovaly.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se chce proto sejít s premiérem Petrem Nečasem ještě před nejbližší schůzí sněmovny, která začne koncem ledna. Nejsilnější parlamentní strana by podpořila všelidové hlasování o připojení k evropské rozpočtové unii, pokud sněmovna schválí ústavní zákon o celostátním referendu, který ČSSD předložila.

ČSSD dělá z referenda nepoužitelný nástroj

„Už ten návrh sociální demokracie o nutnosti dvě stě tisíc podpisů občanů je starý a osvědčený trik, který z toho referenda dělá prakticky nepoužitelný nástroj,“ kritizuje pro ParlamentníListy.cz navrženou podobu zákona z dílny opoziční strany Milan Valach, mluvčí Hnutí za přímou demokracii v ČR, který vyučuje na katedře občanské výuky pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Podle vysokoškolského pedagoga by se takového počtu podpisů podařilo dosáhnout jen v případě úplného rozvratu republiky. „Zkušenost ze zemí s přímou demokracií ukazují, že maximální hranicí je jedno procento oprávněných voličů. I tak sehnat 80 tisíc podpisů není vůbec snadná záležitost, dá to spoustu práce,“ tvrdí mluvčí Hnutí za přímou demokracii.

Je čas na radikální občanské vystoupení

Z toho, co navrhuje ČSSD, se Milanu Valachovi nelíbí ani to, že by nemohlo být všelidové hlasování o čemkoli. „Není možné – a v demokracii to je naprosto vyloučeno – určovat občanům, o čem smí a nesmí rozhodovat v referendu. To je úplně absurdní argument. Vždyť politici se dostali k moci jenom proto, že jim občané ve volbách propůjčili část svých pravomocí. To je vyjádřeno i v naší ústavě, že zdrojem veškeré moci ve státě je lid,“ upozorňuje mluvčí Hnutí za přímou demokracii.

„Politici, kteří jsou občany jenom pověřeni správou země, tvrdí, že občané něco nemohou rozhodovat. To je vlastně popření demokracie. Jsme na půl cesty k demokracii a abychom ji získali celou, musí si ji občané vybojovat, jako tomu bylo v listopadu 1989. Myslím, že je rozhodně čas na nějaké takové radikální občanské vystoupení,“ upozorňuje Milan Valach.

Když bude zájem na referendu, podpisy se seženou

Obvinění z pokrytectví či triku v souvislosti s dvousettisícovou hranicí podpisů nutných pro vypsání referenda rozhodně odmítá předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. „Ti, kteří jsou v občanských iniciativách, si musí uvědomit, že parlament jako takový není nakloněn referendu, a proto hledáme kompromis. Samozřejmě si dokážeme představit mnohem širší pojetí přímé demokracie, ale to naráží na limity,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Tejc.

Stínový ministr vnitra by si dokázal představit nižší počet potřebných hlasů, ale bral by to za předpokladu, že by se hlasování spojilo s volbami, aby stát šetřil náklady. „O té hranici můžeme diskutovat, rozhodně to falešné není. Sociální demokracie sehnala sto tisíc podpisů pod petici za několik dní. Pokud by se podpisy sbíraly dva nebo tři měsíce a existoval by skutečný zájem společnosti na konání referenda, pak se podpisy seženou,“ poukazuje šéf poslanců ČSSD, jak byla jeho strana úspěšná při sbírání podpisů pod Petici proti nespravedlivé důchodové reformě a za odchod vlády Petra Nečase.

Vládní návrh konání referenda vůbec nezaručuje

„To, co já považuji za alibismus, není návrh sociální demokracie, ale vládní návrh na konání referenda. Ten říká, že pokud se sežene dostatečný počet podpisů, tak vláda připraví návrh zákona a pošle ho do sněmovny. Nejprve tam a pak i v Senátu musí získat ústavní většinu. Tohle je věc, která nezaručuje vůbec nic,“ upozorňuje Tejc pro ParlamentníListy.cz na to, kolik překážek pro konání referenda vystavěla všelidovému hlasování vláda.

Podle návrhu ČSSD by bylo referendum vyhlášeno, pokud by o něj požádalo 80 poslanců nebo 33 senátorů nebo vláda či 200 tisíc voličů zastoupených petičním výborem, a to bez ohledu na to, zda se to politikům líbí, nebo ne. „Referendum má být mimořádný nástroj, ne aby se k němu chodilo každý týden. To by tuto zemi stálo více peněz, než které má. Určitý limit tam prostě být musí,“ nepochybuje předseda poslaneckého klubu ČSSD.

V Lotyšsku referendem rozpustili i parlament

Mluvčí Hnutí za přímou demokracii však trvá na svém, že nejvyšší zákon je to, co si přejí občané, a proto jsou přípustné jakékoli otázky. „Nikdo nemá právo o nás rozhodovat než my sami. To je základní princip demokracie. Tady se ukazuje, že jsme se ještě ani neodrakouštili, natož překonali dědictví komunistické diktatury. My pořád ještě věříme v nějakou osvícenou vrchnost,“ má Milan Valach větší víru v lidi než současní politici, protože ti si chtějí podržet svá privilegia.

Vysokoškolský pedagog by proto dopředu neodmítal žádný typ otázky. Ani na demisi vlády, odvolání ministra financí, nebo zrušení daní. „Jak to, že nevyhraje ve volbách strana, která si dá do programu za hlavní bod zrušení všech daní?“ neobává se Milan Valach, že by se o takové absurditě hlasovat mohlo. Zato otázku na demisi vlády by uvítal. „Zrovna nedávno rozpustili v Lotyšsku parlament na základě referenda,“ poukazuje mluvčí na příklad užití nástroje přímé demokracie.

Vlastník má právo manažera kdykoli odvolat

Politici by si měli uvědomit, že jsme je jen pověřili správou našeho společného státu. „Představte si vlastníka firmy, který si najal manažera, aby mu ji spravoval. A on by ji spravoval tak, jak je u nás zvykem, to znamená, že by ji tuneloval. A  vlastníkovi by řekl, že ho nemá právo odvolat,“ přirovnává Milan Valach pro ParlamentníListy.cz politiky k manažerům, které jsme si zvolili, aby stát spravovali. „A oni ho rozkrádají, tunelují a svou nekompetentností přivádějí k úplnému rozkladu. Máme plné právo je odvolat. A kdykoli,“ prohlašuje mluvčí Hnutí za přímou demokracii.

Šéf poslanců ČSSD ale namítá, že v takovém případě by se referendum rovnalo dalším volbám. „To by znamenalo podstatnou změnu parlamentního systému a republiky jako takové. Byť by se mi mohlo líbit, že by se o panu Kalouskovi hlasovalo v referendu – a věřím, že bych dokázal dobře odhadnout výsledek – tak si myslím, že to není v souladu s principy parlamentní demokracie,“ upozorňuje Tejc.

„Ale buď předěláme náš systém na přímou demokracii a budeme každý týden chodit volbám a rozhodovat o všech věcech včetně zákonů, nebo budeme mít nynější systém zastupitelský doplněný tím, co nám momentálně chybí. Tedy institutem přímé demokracie v klíčových věcech,“ staví stínový ministr vnitra na misky vah obě dvě možnosti.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…