Ve hře je odškodné. Obhájci exposlanců ODS zvažují, zda ho budou požadovat

26.07.2013 18:40

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zrušil stíhání exposlanců ODS Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksy. Jejich advokáti nyní zvažují, jestli si neřeknou o odškodné za více než měsíc dlouhou vazbu.

Ve hře je odškodné. Obhájci exposlanců ODS zvažují, zda ho budou požadovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanci Šnajdr s Fuksou oznámili složení poslaneckého mandátu

„Vazba, ať už bude trestní řízení pokračovat jakkoliv, byla nedůvodná,“ uvedl pro ČRo jeden z advokátů Petra Tluchoře Jiří Brátka.

„Vazba byla uvalena za situace, kdy bylo zahájeno trestní stíhání. Ovšem rozhodnutí o zahájení trestního stíhání bylo zrušeno, takže nárok na odškodnění za měsíc vazby a několik dnů našim klientům, bývalým poslancům, zcela evidentně vzniká,“ dodal právník.

Trojice bývalých poslanců byla stíhána za údajnou korupci tím, že měli vyměnit své poslanecké funkce za lukrativní posty, když se hlasovalo o daňovém balíčku. Podle Nejvyššího soudu se ovšem na poslance v té době vztahovala imunita, a tak Pavel Zeman zrušením stíhání soudu vyhověl.

Například obhájce Marka Šnajdra Lukáš Trojan ale ani s tímto rozhodnutím není spokojený. Podle něj měl Zeman zrušit úplně trestní stíhání, ne pouze zrušit usnesení o jeho zahájení. Spis se nyní vrací k vrchnímu státnímu zástupci Ivo Ištvanovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…