Vít Bárta varuje evropské bankéře: Nedělejte to, dopadne to zle

01.08.2012 12:18

Poslanec Věcí veřejných Vít Bárta varuje v příspěvku na svém webu eurozónu. Zrazuje její představitele od záměru povolit záchrannému fondu ESM půjčovat si prostředky od Evropské centrální banky (ECB), a to dokonce bez omezení.

Vít Bárta varuje evropské bankéře: Nedělejte to, dopadne to zle
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

"To by znamenalo naprostý převrat k přístupu k státním dluhům v rámci eurozóny. Státní dluhy by se tak de facto rozpouštěly pomocí 'tisknutí peněz'. Jakmile by nějaký stát potřeboval půjčit, zkrátka by se mu přes ESM poslala půjčka, která by vůbec neměla tržní cenu," vysvětluje Bárta.

ECB by do systému pumpovala ohromné množství peněz, což by prý ve výsledku nevedlo k ničemu jinému, než že by byla spuštěna spirála inflace.

Bárta předpovídá inflaci

"Celé evropské hospodářství by se tak dostalo o desetiletí nazpět, kdy Evropou i USA zmítal dlouhodobý nekontrolovaný nárůst cen," varuje poslanec.

Tudy podle něj prostě cesta nevede. "Pokud opravdu dostane ESM možnost čerpat neomezeně prostředky od ECB, předpovídám eurozóně nárůst inflace. Jak nás učí historie, žádná vláda (v tomto případě vlády v rámci EU) neodolá možnosti přifouknout si rozpočet pomocí pumpování peněz do ekonomiky," je přesvědčen Bárta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…