Zná Babiše a varuje: Mluví jako fašoun. Je nebezpečný

29.11.2011 4:44

Rétorika miliardáře a nově se klubajícího politika Andreje Babiše připomíná projevy Mussoliniho a dalších fašistů 20. a 30. let minulého století. Tak hodnotí jednoho z nejbohatších Čechů přední ekonomický analytik a komentátor Karel Kříž. Zároveň tvrdí, že nebýt revoluce, stal by se Babiš generálním tajemníkem KSČ, a ne žádný Štěpán, Filip nebo Ransdorf.

Zná Babiše a varuje: Mluví jako fašoun. Je nebezpečný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Pokud se miliardář Andrej Babiš rozhodne nastoupit se svým hnutím ANO 2011 na politickou dráhu, může si být jist, že se jeho krokům bude důkladně věnovat ekonomický analytik a komentátor Karel Kříž. „Vidím nebezpečnost jeho hnutí. Je nejvyšší čas otevřít otázku, co je fašismus a jak moc se od něj Babiš liší," říká pro ParlamentníListy.cz Kříž.

„U nás se pořádají bátoriády, fašisté se hledají na koncertech a akcích proti Romům, ale to, že tu prostřednictvím jeho hnutí vzniká něco mnohem nebezpečnějšího, toho si nikdo nevšiml, nebo všiml, ale nenapsal. Média se o něj musí zajímat dříve, než je zavře. Až získá politickou moc, tak jim zakáže psát," varuje Kříž, který v minulosti působil jako zástupce šéfredaktora Lidových novin, ale také jako poradce předsedy Fondu národního majetku.

Více článků o Andreji Babišovi ČTĚTE ZDE


Stát by chtěl přeměnit na fabriku

„Kdo četl projevy evropských fašounů dvacátých a třicátých let, ten musí vidět, že všichni mluvili a argumentovali podobně jako Babiš. Lidé si po desítkách let projektují fašisty do koncentračních táborů a Hitlera, ale fašismus jako takový to byli hlavně Mussolini a Franco," odkazuje Kříž na dobu tzv. Charty práce, kterou později okopírovali fašisté na celém světě. V ní byla popírána rovnost lidí, vyzdvihována absolutistická moc státu a vůdcovský princip.

„Babiš nechce stát jako pluralitní demokracii. Rád by ho přeměnil na svou fabriku, v níž se nediskutuje a ministři se hledají na inzerát. Jemu jde o naroubování fabrického řízení, což je fašismus v rámci státu. On rozumí jen kasárenskému stylu," upozorňuje Kříž a dodává, že je jen minimální rozdíl mezi dnešním komunismem a fašismem.

SLEDUJEME: Babišova Výzva ANO 2011


Nebýt revoluce, stal by se generálním tajemníkem

Pokud by nedošlo k revoluci a společnost včetně komunistické strany by se vývojově posunula, nepochybuje Kříž, že generálním tajemníkem by se stal právě Babiš. „Určitě by to nebyl Štěpán, dřevní komunista, ani Filip, komunální práskač. A už vůbec ne Ransdorf, toho by si komunisti pověsili jako prvního," tvrdí pro ParlamentníListy.cz analytik a komentátor.

Kříž se dušuje, že se bude politickému snažení významného podnikatele pravidelně a důkladně věnovat. „Chci, aby lidé věděli, co se z jeho hnutí klube. Kdo si přečetl jeho sobotní rozhovor pro MF Dnes, tak ten musel mezi řádky najít sklony k omezení demokracie, což samozřejmě z taktických důvodů neříká naplno," poukazuje prokurista Value Added, a. s pro ParlamentníListy.cz.

Babiš místo brzdy šlápl na plyn

Přestože se s Babišem zná, tak prý v kritice není nic osobního. Ta přichází až poté, co se podnikatel začal vyjadřovat k politice. „Je to reakce na jeho mediální vystupování posledních týdnů či měsíců, ale vyplývá i z jeho osobnosti. A tou sms-kou jsem mu jen chtěl naznačit, aby zabrzdil, ale on přidal plyn," zmiňuje Kříž textovou zprávu, kterou Babišovi poslal hned poté, co TV Prima odvysílala Show Jana Krause, v níž byl miliardář hostem.

Související:


„Pane Babiš, viděl jsem Vás s tím ko... a hlavně pokrytcem Krausem. Nevěřil jsem vlastním očím a uším, co to máte za stadium po Grossovi. Co Vás to chytlo za nemoc? Učitelé mají málo? Tak jim přidejte ze svého. Je jich jako much. Přebytek. Proto ty platy. To nevíte?" vadila Křížovi Babišova kritika stavu ve společnosti včetně nízkých platů pedagogů.

Sms-ku Babišovi přečetl Kraus na úvod dalšího dílu

„A kolik tedy platíte traktoristům? Bionafta, biolíh, takové kraviny. Proč? A kdo to furt má dotovat? A teď ta kravina s bioplynem. Další trága. Psal jsem o tom minulý týden do Lidových novin. Prosím, udělejte pár kroků s rozběhem a iďte s tím do pi... Chcete tuhle zemi daněma a drahou elektrikou doje... už úplně? Nas... jste mě. Úplně. Dobrou noc. Karel Kříž," sepsul miliardáře textovou zprávou.

Babiš si ji ale nenechal pro sebe a přeposlal ji moderátorovi pořadu. Hned na úvod dalšího dílu ji proto Jan Kraus s gustem celou přečetl. Kříž proto v komentáři Lidových novin uvádí, že zveřejněním soukromé sms v televizi má nyní on čistý mandát k tomu, aby i on veřejně popsal miliardáře tak, jak ho pochopil. A také tak učinil.

Popsal problém, kterého si jiní zatím nevšimli

Miliardář Babiš začal krititikou korupce, pokračoval založením hnutí ANO 2011 a teď už se netají tím, že chce se svým politickým uskupením vyhrát volby v roce 2014. Jak ukazují průzkumy, hodně lidí s Babišovou kritikou politiků souhlasí, horší už to je s důvěrou v něj samotného. S fašismem ale spojován nebyl. „Společenské dění komentuji dlouhou dobu a z toho vyplývá určitá schopnost některé problémy popsat dřív, než si toho jiní všimnou," uzavírá pro ParlamentníListy.cz Kříž.

Babiš se stal terčem podobného útoku už jednou, a to krátce poté, co v pořadu České televize Otázky Václava Moravce prohlásil, že Češi jsou cyklisti, kteří šlapou do pedálů s ohnutými zády. Předseda Věcí veřejných Radek John ho za tento výrok obvinil z inspirace Adolfem Hitlerem a vyzval ho, aby okamžitě ukončil veškeré pokusy o vstup do politiky.

Obviněním Johna se Babiš vysmál

„Musela to být velká oslava ve vedení Věcí veřejných, když za nimi nějaký znalec Adolfa Hitlera (že by sám pan Radek John?) přišel s tím, že ho Babiš v Otázkách Václava Moravce parafrázoval! Úplně vidím tu radost superguru a dalších guru: ‚Konečně na něj něco máme! Ale on také kritizoval Věci veřejné, nevadí to? Kdepak, ten Hitler je lepší, a musíš to, Radku, rozeslat ty, protože už jsi nějak dlouho mlčel ...´," zareagoval pro ParlamentníListy.cz posměšně na Johnova slova Babiš.

Babišovo vyjádření k podobnosti jeho slov s projevy fašistů dvacátých a třicátých let se redakci zatím nepodařilo získat.


K věci:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…