Babiš: Ano, uspěje-li mé sdružení, může z něj vzniknout strana

29.10.2011 11:23

Podnikatel Andrej Babiš v rozhovoru pro sobotní Právo nevyloučil, že sdružení Akce nespokojených občanů, které pod zkratkou ANO 2011 ve čtvrtek zaregistrovalo ministerstvo vnitra, časem přeroste do regulérní politické strany. Dosud to totiž popíral. V minulých dnech si zaregistroval přitom hned několik ochranných známek, které by mohly být novými názvy pro politickou stranu. Podle serveru ihned.cz miliardář oslovil i některé politiky.

Babiš: Ano, uspěje-li mé sdružení, může z něj vzniknout strana

Už v minulosti si pak navíc tento byznysmen nechal zaregistrovat internetové domény Občanského fóra na boj proti korupci a nekompetentnosti. Přesto stále své ambice o vstupu na politickou scénu zatím vehementě popíral.

"Registraci jsem podal, do politiky ale nejdu, ani nezakládám stranu," uvedl v minulém týdnu podnikatel na dotaz serveru iDnes.cz. Proč si si tedy zaregistroval hned několik ochranných známek, upřesnit nechtěl s tím, že je předčasné to komentovat.

Ovšem podle jiných informací, tentokrát serveru aktuálně.cz, už ale Babiš oslovil i některé politiky. Mimo jiné například ostravského primátora Petra Kajnara.

I ten ale odmítl, že by jej Babiš vábil do nové strany. "Setkal jsem se s ním, mluvili jsme spolu všeobecně o situaci v České republice, o politice a hospodářství. Potkal jsem ho jen jednou, o nic nešlo. Byla to jen taková normální debata, nepředpokládám, že bych se s panem Babišem scházel častěji," řekl Kajnar. A tak se zdá, že vše je ve fázi odmítání. Až do soboty v tomto týdnu.

Jistým pokrokem jsou tak Babišovy odpovědi na otázky sobotního Práva.

Psali jsme:
Miliardář Babiš to spočetl: Od Sametu utopila republika 5 bilionů v korupci

Žijeme v nefunkčním státě

"Ekonomické a politické poměry v České republice kritizuji už dlouho, ale stejně jako většina lidí jsem neměl odvahu říkat je veřejně. Žijeme v nefunkčním státě a sociální rozdíly se prohlubují. Každý den se v novinách píše o obrovské korupci, přitom stát se neustále zadlužuje. Podle průzkumů si přes 80 procent občanů myslí, že i politické strany jsou zkorumpované a o názory lidí se zajímají jen v době voleb," reagoval na to, co si slibuje od nově zaregistrovaného občanského sdružení ANO 2011.

A dodal, že je to skutečně neutěšený stav a za stávajícího rozložení politických sil nevidí budoucnost nijak pozitivně.

Fondy proti korupci nazval prezident politickými agitkami - to mě dostalo

"Jedním ze zásadních impulzů pro mé vystoupení byl pak rozhovor pana prezidenta o korupci se studenty v Brně. Když jednoho ze studentů zajímal názor na problém úplatkářství a vznik Nadačního fondu proti korupci, který letos založil podnikatel Karel Janeček, řekl náš prezident: Kvazinadační fondy považuji za politické agitky. Doufám, že nikdo z vás na to nenaletí. A to mě dostalo," připustil v rozhovoru Andrej Babiš.

Prozradil také to, že cílem nového sdružení bude spojení existujících iniciativ a všech lidí, kteří chtějí poměry v naší zemi změnit. "V případě úspěchu se sdružení může transformovat v politickou stranu, kterou budou reprezentovat ti, kteří nepotřebují v politice zbohatnout nebo se zviditelnit či léčit si komplexy. Měly by to být osobnosti, které v reálném životě něco dokázaly a chtějí naši zemi posunout dopředu. Takoví, kteří dokážou přesvědčit masy k sjednocení a aktivitě. Je to velké riziko. Lidi jsou už hodně apatičtí a pro většinu slovo politik je identické s korupcí, nedůvěrou, rezignací... Pro většinu je to těžká bezmocnost," uvedl dále překvapivě to, na co čekala dlouhé týdny veřejnost.

Připustil také, že si je vědomý toho, že přijdou útoky ze všech stran. "Společný nepřítel však často sjednotí i bývalé velké nepřátele. Hlavní problém je přístup k médiím; i v těch probíhá vlastnická koncentrace a některá jsou samozřejmě i pod vlivem politiků," dodal při té příležitosti.

Podle Babiše si musí i starší lidé uvědomit, že změny budou dělat pro své děti, a mladí pro svou budoucnost.

"Vykašlat se na současné poměry a vystěhovat se může každý, já taky. Ale nechci to udělat. Patřím sem, mám tady kořeny: rodinu, svoje firmy a „svoje" zaměstnance. Záleží mi na nich. Změnit naši společnost potrvá léta, ale lidi mohou akceptovat i krizi, pokud uvěří budoucnosti. Za stávajících poměrů by to nemělo smysl," uzavřel sobotní rozhovor miliardář Babiš.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…