Při hokeji jste opilí vlastenci. My jsme pro vás žoldáci, kárá Čechy bratr padlého hrdiny, který také sloužil v Afghánistánu. A překvapivě mluví k Ukrajině

14.07.2014 8:56

ROZHOVOR Jak se dívají Češi s ruskými kořeny na konflikt na východě Ukrajiny? Specifický pohled mají i na historické ukrajinské souvislosti, stejně jako na situaci na kyjevském Majdanu a působení Pravého sektoru. ParlamentníListy.cz vyzpovídaly Alexandra Martynova, který má navíc zkušenosti se zahraniční misí v Afghánistánu, ve které ztratil blízkého příbuzného.

 Při hokeji jste opilí vlastenci. My jsme pro vás žoldáci, kárá Čechy bratr padlého hrdiny, který také sloužil v Afghánistánu. A překvapivě mluví k Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na letiště Praha-Kbely přiletěl vojenský speciál s ostatky čtyř českých vojáků, kteří v úterý zahynuli v Afghánistánu při útoku sebevražedného atentátníka

Anketa

Odlehčená prázdninová otázka... Ale odpovězte na ni podle pravdy: Přáli byste si, aby se Karel Gott aktivně zapojil do politiky?

5%
95%
hlasovalo: 3903 lidí

Co vás vedlo k tomu, že jste vstoupil do armády? Měl někdo z vaší rodiny k armádě blízko?

Že by k tomu měl někdo z příbuzných blízko, to ne. K vojákům jsem se dostal tak, že jsem šel na základní vojenskou službu a po roce jsem zůstal sloužit u té jednotky, kde jsem ji vykonával. Může vůbec existovat nějaký zvláštní důvod, proč jsem do armády vstoupil? Asi mě to bavilo. Každý když začíná dělat nějakou práci, která ho naplňuje, tak u ní chce setrvat.

Poté, co před několika dny tragicky zahynuli čtyři čeští vojáci v Afghánistánu, se začaly objevovat názory, že se v podstatě jedná o námezdné vojáky - žoldnéře. Co říkáte na tyto postoje?

Já to nazývám českou bezduchostí. Co to může být za jedince, když zrovna toto řekne nebo napíše? Takový člověk nemá vůbec ponětí o tom, jak to tam funguje. Vzkázal bych jim, že je lepší se občas nevyjadřovat. Když se to vezme statisticky a podíváte se na to, kolik lidí zemře na silnicích a pak tady čtyři vojáci... Myslím si, že to ani nejde porovnávat. Dělali tam svoji práci a ovlivnit to vlastně ani nemohli. Slovo „žoldnéř“ je dnes takový populární výraz, kterým je armáda označována. Spousta lidí v tom vidí jenom peníze. Pak přichází na řadu závist...

...ta je takovou typicky českou vlastností, že?

Ano. Takovou další zvláštností je místní „patriotismus“. Například hokejisté vyhrají na nějakém mezinárodním turnaji a všichni Češi jsou najednou vlastenci. Jezdí opilí v autech a pořvávají „mistři“! Když byla mobilizace ve třicátém osmém, tak nastoupil během čtyřiadvaceti hodin necelý milion lidí do zbraně. Zajímalo by mě, jaké by to bylo za podobné situace dnes...

Připojením Krymu k Rusku se v Evropě zvedla vlna nenávisti k prezidentu Putinovi. Není ruský prezident příliš démonizován?

To je složité. Tady je totiž zakořeněný šovinismus proti Rusům. Co by se třeba říkalo, kdyby Putin zaútočil na Kuvajt s tím, že jsou tam zbraně hromadného ničení nebo biologické zbraně a žádné by pak nebyly nalezeny? Co by se říkalo, kdyby Rusko zahájilo válku v roce dva tisíce jedna v Afghánistánu a doteď by tam bojovalo? Co by se říkalo, kdyby ruská armáda zaútočila na Libyi a svrhla tam režim? Jak by na to reagovala česká média? Tak, jak se nyní nahlíží na Rusko, je kvůli Ukrajině. Tam teď proti sobě nebojují dva národy, ale vlastně jeden národ.

To, co tomu předcházelo na Majdanu, muselo být přece nějak financováno. Kdo si může dovolit protestovat někde sto dnů? Nebude-li se mně něco líbit, tak si můžu vzít dovolenou a jít někam stávkovat třeba týden, ale nemůžu tam přece být tři měsíce. Z čeho by pak žila moje rodina? Teď je půl roku po Majdanu. Proč nejsou pochytaní lidé, kteří na Majdanu stříleli, ti údajní odstřelovači? To, co se teď děje kolem Doněcku, se musí přece také nějak financovat. Ty zbraně, co tam jsou, se přece nedají jen tak koupit někde na černém trhu. Vždyť tam sestřelili několik vrtulníků. Nemohli je přece takzvaně sundat pouhým kulometem.



Ukrajinci prý vnímají Evropskou unii jako jakýsi ráj na zemi. Co by se podle vás stalo, kdyby Ukrajina vstoupila do EU?

Například kolik procent ukrajinských zemědělců je schopno svoje výrobky dodávat do Evropské unie, aby dodrželi ty stanovené normy? No nikdo. A to, jak to tam nyní vypadá, tak za to můžou všechny ty Tymošenkové a ti Janukovyčové a Juščenkové. Co třeba Kličko? Ten také nikoho nespasí. Ukrajinci vůbec nechtějí, aby jim tací vládli. Ti normální lidé už toho mají dost. Nevěřili ani té oficiální opozici. Přišli tam další lidé, kteří si chtějí jen nahrabat. Za dob Sovětského svazu měla Ukrajina až osm set tisíc lidí ve zbrani. Teď dají dohromady pět tisíc.

Nepokojů v Kyjevě, které naplno propukly v únoru, se podle řady svědků účastnila i ukrajinská krajní pravice. Podle některých zpráv především na Facebooku dokonce členové Pravého sektoru „veleli“ demonstrantům v boji s Berkutem. Myslíte, že se dali Ukrajinci na stranu neonacistů?

Dlouho jsem se pídil, proč to vlastně vzniklo. Faktem je, že Pravý sektor nenávidí komunisty. Tito banderovci nemohou Rusku odpustit hladomor. Jenomže třeba Stalin byl Gruzínec, ale oni ze všeho viní Rusy. Třeba na internetu je spousta krátkých videí. Tam je vidět, jak ve Lvově slaví devátého května Den vítězství. Jsou to nacisté. Jestli žijeme v takové době, že budeme podporovat nacisty a jejich myšlenky, tak kam se dostaneme?

Je podle vás dobré znovu zavést základní vojenskou službu - a i pro dívky?

Myslím si, že vláda zatím nebude nic znovu zavádět. Chce udělat spíše takovou kampaň. Tady když se někomu řekne, že nemusí na vojnu, tak to pro něj v podstatě znamená „nemusím nic“. Vůči státu má ale každý nějaký závazek.

Alexandr Martynov (nar. 1979) prožil dětství v Moskvě, odkud se svojí matkou a bratrem emigroval do České republiky. Už jako osmnáctiletý mladík vstoupil spolu s bratrem - dvojčetem  Nikolajem do české armády. Nikolaj však před sedmi lety tragicky zahynul. Osudovým se mu stal sesuv půdy v afghánských horách, kde jako účastník mise působil. Martynov slouží v armádě už sedmnáctým rokem. Momentálně působí ve Vyškově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Václav Fiala, Jan Polívka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…