Analytik: Ministr Vondra mě přesvědčil. Když bude válka, zdrhám z Čech

09.10.2011 11:49

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Ministr obrany a jeho stínový protějšek z ČSSD, tedy občanský demokrat Alexandr Vondra a Jan Hamáček byli hosté nedělní Partie na televizi Prima. Odpovědí na palčivá témata, jakými jsou mnohé kauzy spojené s armádou, se ovšem diváci nedočkali.

Analytik: Ministr Vondra mě přesvědčil. Když bude válka, zdrhám z Čech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra na konferenci Vize 2020

Personální rošáda na ministerstvu zemědělství, kdy Ivana Fuksu nahradil spolustraník Petr Bendl, byla první zastávka nedělní Partie TV Prima. Alexandr Vondra diváky i moderátora Punčocháře ujistil, že premiér byl s jeho prací dlouhodobě nespokojený, proto k výměně došlo. "Je nutné, aby byl člověk spíše resortní než politický ministr," uvedl Vondra. "Souvisí to s kongresem a mocenským bojem v ODS a mrzí mě, že se naši zemědělci této změny museli dočkat právě nyní," kontroval sociální demokrat Hamáček. "Nepředpokládám, že by pan Bendl měl tak osobní vazby jako jeho předchůdce, a to v rámci EU," doplnil.

Tímto bylo završeno aktuální politické téma, další debata se již věnovala kauzám spojeným s armádou České republiky. První z nich popisovala útočné letouny CASA, kterým ovšem chybí funkční systém pasivní obrany a nemohou být tudíž nasazeny do bojových akcí. "Na opravách se pracuje," řekl ministr obrany. "Je to jeden obrovský skandál," kontroval Hamáček.

"Bylo to takové hezké povídání," konstatuje ve svém hodnocení analytik Břetislav Polách. "Ministr Vondra popsal problém, který je skutečně zoufalý, protože kupovat letouny, které mají bojovat a pak s nimi převážet koně převalské ze ZOO, to je směšné, ovšem na druhé straně ihned doplnil, že on tu smlouvu nepodepsal. Jeho protějšek z ČSSD byl sice teoreticky připraven, ale zase mluvil jen do prázdna. Stát dal za letadla 3,5 miliardy, účet prý není konečný a musí se s tím něco dělat. Kdo je za smlouvu odpovědný, proč nepadají vysoce postavené hlavy, to neřekl ani jeden z hostů Partie. Jak ale zmínil Alexandr Vondra, politika je hlavně o debatě, což musím přiznat, že tuto premisu naplnili oba, a to náležitě," říká Polách.

SLEDUJEME KAUZY:


Nazí vojáci:

"Česká armáda - bosá armáda. Ještě nedávno se naši vojáci smáli, když proti nim protivník v Afghánistánu útočil bosý a v hadrech a nyní už jsou na tom do značné míry stejně. Muži a ženy české armády si musí své uniformy kupovat v army shopech, a za své vlastní peníze. Část úředníků a vysokých důstojníků, kteří jsou zaměstnáni v kancelářích, si je přitom často berou po tuctech i pro své rodiny. Trpí tím úroveň armády, citelně klesá její morálka. A to je katastrofa i z politické stránky věci." (pokračování ZDE)


"Budeme konat tak, aby od roku 2015 byla zajištěna letecká obrana tohoto státu," pokračoval Alexandr Vondra k tématu, kdy Česko pronajme či nakoupí několik nadzvukových stíhaček. O přesném konceptu dalšího postupu bude jasno do konce roku, jednání se zúčastní také opoziční sociální demokracie. "Jsem rád," poděkoval Hamáček ve studiu televize Prima.

"Tady v tom momentě jsem čekal, že se obejmou. Opravdu jsem to čekal. Protože ona to nebyla žádná ostrá debata plná protiargumentů. Jak jsem řekl před chvilkou, bylo to takové hezké povídání o něčem, čemu nikdo nerozumí. A když, tak jen promile národa. Kupovat stíhačky za miliardy, další letouny na převoz taky za miliardy a přitom mít tak gigantický schodek státního rozpočtu... Mediálně zajímavé je snad jen, že to ani hostům nepřišlo zvláštní. Že tento stát je zadlužený na generace dopředu, ale jediným předmětem vlastně bylo další zadlužování. Protože skutečnost, kde se budou brát peníze na nákupy, jsem neslyšel," uvádí dále analytik Polách.

Finální část nedělní Partie pak byla věnovaná rozpočtu a částkám, které mohou v budoucnu putovat právě na armádu, případně které mohou být v rámci resortu obrany ušetřeny. Jan Hamáček na to konto poznamenal, že se nediví vojákům, v jaké nejistotě žijí. Alexandr Vondra s úsměvem oponoval, že to není pravda.

"To už jsem měl pocit, že špatně slyším. Na Parlamentních Listech jste psali o tom, že vojáci nemají na ponožky. Ministr ve studiu celkem jistě a bez problémů obhajuje nákupy stíhaček a letadel za miliardy, protože to zkrátka musíme mít. Pak si říkám, kdo ty letadla bude řídit, když tady nezbude vojsko. V nadsázce mě Alexandr Vondra přesvědčil o jediném, když půjde do tuhého, prchat co nejdále. Z mediálního hlediska jde o rutinéra, který se nepřeřekne, nezastaví, nezpochybní své vlastní myšlenky, nezaváhá. Jeho stínový kolega byl taky poměrně dobře připravený, mluvil jasně a srozumitelně, chyběla tomu jen ta lidská rovina, protože armáda stojí na lidech," uzavírá Břetislav Polách.

Co dále v pořadu zaznělo:
ČR potřebuje stíhačky. Kde na ně vzít? ptá se Hamáček Vondry

Armáda aktuálně:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…