Armáda velikosti protektorátního vládního vojska. Už za dva měsíce?

02.11.2011 19:52

VÍME PRVNÍ Nejen šéf vnitra Jan Kubice, ale i hlava resortu obrany Alexandr Vondra se strachem zírají den co den do kalendáře. Důvodem jejich obav je blížící se konec roku, do kterého z obou silových resortů, klíčových pro suverenitu země a bezpečnost jejích občanů, odejdou při nové masivní vlně odchodů tisíce kvalitních odborníků. Byť jen částečně je přitom mnohdy nebude možné nahradit. Skutečná hrůza panuje podle informací ParlamentnichListů.cz na Vondrově ministerstvu obrany (MO), kde mají z personálního třesku velké obavy.

Armáda velikosti protektorátního vládního vojska. Už za dva měsíce?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra na konferenci Vize 2020

Samo MO přiznává, že hrozí hromadné odchody až 3000 civilních zaměstnanců a možná až třetiny celé české armády. Takový „zářez" by v mnoha případech doslova ochromil chod některých sekcí nebo oddělení ministerstva. Je také veřejným tajemstvím, o kterém si cvrlikají už i vrabci na „Géčku" (slangem zaměstnanců resortu obrany budova Generálního štábu- pozn. red.), že mnohé útvary a jednotky české armády budou muset být kvůli prázdné kase Vondrova resortu postaveny jen na papíře, rámcově. Prostě bez mužstva, velitelů i logistiky.

K podobně drastickému kroku, který navíc ve své době přinesl spoustu zlé krve a dokonce dezercí a vojenských soudů, muselo například za války sáhnout emigrační ministerstvo obrany ve Velké Británii. „Nebude trvat dlouho a česká armáda se změní v něco, co se svojí velikostí, prestiží i zaměřením prakticky nebude moc lišit od protektorátního vládního vojska," pronesl na adresu Vondrova resortu a jím řízené armády pro ParlamentníListy.cz bezpečnostní expert Jan Střelka. Střelkovy obavy potvrdili za příslib mlčenlivosti kvůli obavám z Vondrovy msty i zaměstnanci Vojenského historického ústavu.

Vojáci nemají na ponožky, na výsluhy a odchodné jde přes sto miliónů

Důvodem je snaha státu ušetřit všude a ve všem a proto sebrat bývalým vojákům z povolání, kteří po odchodu do civilu pracují ve státní správě, u policie, na jiných ministerstvech nebo jako úředníci samosprávy, část tohoto přípěvku. Ten přitom podle zjištění ParlamentníchListů.cz u některých lidí přesahuje těžko uvěřitelných 64000 korun měsíčně. To potvrdilo i MO. Kromě toho se má od 1. 1. 2012 danit část vojenského platu, například příspěvek na bydlení. Ten dosahuje více jak 9500 korun za měsíc. A právě výše zásluhy se vypočítává z platu za celý rok, nejen ze základu, ale ze všech prémií, odměn a příplatků za vedení, směnnost apod. Resort obrany už teď přitom zaregistroval umělé navyšování platu pomocí zvláštních a mimořádných odměn a prémií, tak aby konečná výše platu za rok byla co nejvyšší. Účel? Navýšení hranice výsluhy. Proto se tedy očekává masivní odchod nyní, koncem roku tak, aby se plánované škrty v resortu obrany, mezi nimiž je i snižování platů vojáků a občanských zaměstnanců, do tohoto výpočtu výsluh nedotkly. Lidé si z nich třeba platí hypotéky, splácejí půjčky a bez nich by se dostali do osobní i rodinné krize.

Vojáci, ať již současní nebo ti bývalí, se však nehodlají jen tak nechat oškubat a plánují bránit se jim podáváním žalob, tak jako to již udělalo několik desítek policistů. I těm totiž vadí zpětné snižování výsluh za odsloužená léta. Obavy z těchto soudů přiznává i ředitel odboru platové politiky a sociálního zabezpečení personální sekce MO Pavel Vančura. „Ti lidé mají v současné době nějaké podmínky přiznané na základě zákona. Nemůžeme jim je jen tak změnit a odebrat jim příspěvek," tvrdí Vančura a pokračuje: „Může to být vnímáno i tak, že poněkud ztěžujeme postavení vojáků při hledání uplatnění po odchodu do civilu," dodává jedním dechem Vančura.

Obrana vyhradila na odchodné pouze 120 milionů 

Problém se přitom netýká jen několika jedinců. Podle údajů samotného Vondrova resortu hrozí personální třesk až 3000 občanských zaměstnanců ministerstva. To by mohlo doslova ochromit chod celého resortu obrany. Navíc stát zastoupený Vondrovým ministerstvem musí každému z vojáků a civilistů, kteří řádně podají žádost o ukončení služebního, resp. pracovního poměru, vyplatit několikaměsíční odchodné. To z jeho kasy odčerpá podle některých zdrojů v tom nejhorším případě až stovky miliónů korun. Přesná čísla však nikdo nezná, dokonce ani samo Vondrovo ministerstvo.

„Počet lidí, kteří se chystají odejít, nejsme schopni přesně zjistit," přiznává Vančura redakci. Podle Pejška je na tyto nutné výdaje- odchodné pro vojáky nebo občanské zaměstnance resortu- vyčleněno v návrhu rozpočtu 120 miliónů korun. Paradoxní na celé věci je přitom to, že MO zaměstnává podle zdrojů ParlamentníchListů.cz abnormálně velký počet resortních právníků. „Právníky má každý útvar, obrana má také Úřad státního odborného dozoru, přímo v rámci Vondrova kabinetu je pak kromě sekce legislativní a právní také Úřad dohledu nad akvizicemi. Generální štáb zase má Odbor interního auditu, který ovšem také spadá přímo pod ministra. Generální štáb má Inspektorát AČR, což je obdoba Inspekce ministra obrany, ve kterém jsou také právníci. Tabulky právníků jsou i na každé sekci, včetně těch spadajících pod Náčelníka GŠ, jako je Společné operační centrum či Sekce rozvoje druhů sil - operační sekce," řekl ParlamentnímListům.cz zdroj z Vondrova ministerstva obrany. Ironií osudu, jak ale ukázal například skandál kolem nelogických a pravděpodobně i nezákonných nákupů munice v rámci tzv. NAMSA nebo také pochybnosti kolem PPP projektu v ÚVN- kvůli kterému už dokonce padlo na Vondrův resort trestní oznámení- ani tato armáda právníků nedokáže vojsko a Vondrovo ministerstvo ochránit od zbytečných výdajů a průšvihů.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…