Brněnští strážníci mají problém. Exnáměstek ředitele promluvil u soudu

29.09.2012 22:23

Městská policie v Brně čelí závažnému podezření. Podle bývalého náměstka ředitele brněnských strážníků Milana Šimona policie v jihomoravské metropoli běžně řeší pokuty svých známých. Mít kamaráda strážníka v Brně se tak asi vyplatí.

Brněnští strážníci mají problém. Exnáměstek ředitele promluvil u soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zásah, ilustrační foto

Klasický scénář, řidič se vrací ke svému autu a za stěračem najde pozdrav městské policie v podobě pokuty za špatné parkování. Tím si ale nenechá zkazit náladu. Vytočí na mobilu číslo: “No, ahoj, hele, co to mám za stěračem? Prý jsem špatně parkoval. Postaráš se o to, že ano? Tak dík.“ I tak by mohlo vypadat řešení přestupku v Brně, pokud máte u policie patřičné známé. Alespoň to vyplývá z tvrzení Šimona.

Přitom to byl právě Šimon, který stanul před městským soudem kvůli podobnému chování. Své známé před dvěma lety pomohl s dvoutisícovou pokutou. Jeho podřízená musela v systému nezaplacenou pokutu změnit na vyřešení přestupku domluvou. Spor se táhl celé dva roky, ale nyní jej městský soud uznal vinným ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby a byl mu uložen trest ve výši třiceti tisíc korun.

Promíjení pokut není v Brně ojedinělé

Šimon vinu odmítá, ale odvolání u soudu neplánuje. Obviněný se snažil vyvrátit podezření a tvrdil, že se jedná o promyšlený tah ze strany současného šéfa strážníků Jaroslava Přikryla. Osudným se mu stala jeho podřízená pracovnice, která uvedla, že ji část bloku předal osobně právě s požadavkem na změnu v systému.

Šimon byl překvapen, že se jeho případ vůbec řešil soudní cestou. Podle jeho tvrzení je praktika promíjení pokut známých u policie běžnou věcí. Sám pak žalobci navrhl, aby po skončení vyšetřování byla provedena kontrola služebních čísel, kdo kolik vyřizoval přestupků. Tímto nechtěl obhajovat své vlastní chování, ale podle soudního zastupitele se jednalo o trestní oznámení, které by se mělo prověřit. Městská policie zatím zachovává chladnou hlavu a k celé záležitosti se odmítá vyjadřovat: “Každý obviněný má možnost rozhodnout se, jakou formu obhajoby zvolí. Vyjádření bývalého náměstka nebudeme komentovat,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Pavel Šoba z tiskového oddělení Městské policie v Brně.

Pokud se prokáže, že tvrzení Šimona bylo pravdivé, bude na městské policie ještě pořádné horko, a to i na počátku podzimu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…