Experti: Na asociály tvrďáky z armády. Jinak nepokoje zaplaví zemi

10.09.2011 5:05

Bezpečnostní experti radí nasadit na uklidnění narůstajících nepokojů v severních Čechách kromě civilních policistů také příslušníky Vojenské policie (VP). Znamenalo by to podle nich úspory finančních prostředků ze státního rozpočtu. Vojáci by si také mohli napravit reputaci po svém trapném zátahu v České televizi letos v březnu.

Experti: Na asociály tvrďáky z armády. Jinak nepokoje zaplaví zemi
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Cvičení vojenské policie

„Vojenská policie má v současné době stále ještě lidské rezervy, aby alespoň část svých lidí z velitelství v Táboře, Staré Boleslavi a Olomouce poslala na pomoc Policii České republiky do severních Čech. Těžkooděnci z pražské Speciální pořádkové jednotky tam nemohou sloužit věčně, místem výkonu jejich služby je metropole a tam také citelně chybějí," svěřil se pro ParlamentníListy.cz bezpečnostní expert Jan Střelka.

SLEDUJEME témata: Romové a Šluknovsko


„Kromě toho, jejich nasazení v severních Čechách je velmi drahé, policistům se musí proplácet různé příplatky. Největším problémem je ale to, že policie prostě nemá po několika sériích propouštění a škrtů v rozpočtu lidi na prosazení zákona v této oblasti. Vždyť už teď provádí v českém pohraničí policejní hlídkování Němci, což znamená naši rezignaci na státní suverenitu. To je jak za okupace," tvrdí Střelka. Podle něj navíc hrozí, že se nepokoje ze šluknovského výběžku přesunou i do dalších problémových části republiky.

„Vojenská policie má přitom stále v záloze určitý lidský potenciál. Pro její příslušníky by to byla i dobrá škola a zajímavá možnost, jak získat policejní zkušenosti a praxi. V minulosti navíc už vojenští policisté na zkoušku sloužili v Praze ve společných nočních hlídkách," dodává ParlamentnímListům.cz Střelka.

Podle dalšího experta Petra Úpického by nasazení VP s sebou neslo také významný psychologický účinek. „Otrlí asociálové se už normální policie vůbec nebojí. Když by ale proti sobě uviděli stát namísto pupkatého tatíka v modré uniformě s vytahaným podolkem mladého chlapa v černé kombinéze s nápisem Vojenská policie, bylo by to asi něco jiného. Armáda má stále pověst nekompromisních tvrďáků, co nemají příliš v lásce diskuze," soudí Úpický.

Ministr Vondra mlčí a nebezpečí vzrůstá

Podle nepotvrzených informací už resort obrany o nějaké formě nasazení svých specialistů přemýšlí. „Zvažujeme to. Pokud se něco nezmění, je to otázka maximálně několika týdnů," svěřil se ParlamentnímListům.cz pod příslibem anonymity nejmenovaný vysoký činitel resortu obrany. Tiskový odbor ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) ale na opakované a urgované dotazy, týkající se možnosti nasazení VP či vojáků jiných jednotek za celých 60 hodin ani jednou neodpověděl.

Už dnes se přitom v severních Čechách plánují dosud největší sociální bouře a občanské nepokoje a civilní policie, které chybí lidi, sem zoufale stahuje z celé republiky každého, koho jen může.

Armáda přitom v minulosti s úspěchem nasadila po boku Policie České republiky své lidi už několikrát. Její největší pomocí bylo zesílení smíšených hlídek během ničivých povodní v roce 2002, např. při hlídání zatopené Chuchle a Lahoviček, při střežení Rádia Svobodná Evropa na Václavském náměstí a ruzyňského letiště během některých dalších bezpečnostních akcí, následujících po teroristických útocích ve světě. Vesměs se jednalo o příslušníky 4. brigády rychlého nasazení. Policistům tehdy pomáhali nejen profesionální vojáci z povolání, ale zpočátku dokonce ještě i vojáci základní služby. Pro lepší odlišení sloužili tehdy vojáci v rámci smíšených hlídek ve svých maskovaných uniformách, které měli doplněny bílou páskou s nápisem Policie na rameni.


Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…