Firmy Czechoslovak Group budou vystavovat na mezinárodním veletrhu obranné techniky

27.09.2021 12:51

Robotické vozidlo, modernizovaný tank či obrněnec TITUS. To je jen úzký výběr exponátů holdingu CSG, které budou vystaveny na blížícím se veletrhu IDET, který se bude konat v Brně ve dnech 6.–8. října.

Firmy Czechoslovak Group budou vystavovat na mezinárodním veletrhu obranné techniky
Foto: B. Richterová
Popisek: Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR na letišti v Mošnově na Novojičínsku

Evropskou premiéru zde bude mít samohybná kolová houfnice DITA ze společnosti Excalibur Army. Ta je plně kompatibilní s požadavky NATO, stejně tak jako mostní automobil AM-70 EX, který je součástí výzbroje armád členských států aliance. Jeho předností je především podvozek Tatra Force 8x8, určený pro převoz těžké obrněné techniky.

Dalším exponátem ze stejné společnosti je robotické vozidlo, používané jako nosič lehčích zbraňových systémů či jako logistický bezposádkový vůz pro účely bezpečnostních a záchranářských sborů.

V expozici Excalibur Army bude i modernizovaný tank T-72 Scarab, který je určen pro použití v konfliktech vysoké intenzity nebo odsunový automobil TREVA, jenž je schopný odtahovat nepojízdná vozidla až do hmotnosti 40 t.

Anketa

Byla Angela Merkelová přínosem pro Evropu?

12%
81%
hlasovalo: 18985 lidí
Další společnost z holdingu CSG, kopřivnická Tatra Trucks, představí vyprošťovací automobil Bison, postavený na podvozku Tatra Force 8x8, v dynamických ukázkách se na venkovní ploše výstaviště předvede těžký nákladní vůz Tatra Force 6x6.

Návštěvníci výstavy mohou vidět i prototyp obrněného vozidla TITUS 6x6, na kterém spolupracovaly obě společnosti Tatra s francouzskou zbrojovkou Nexter. Vozidlo TITUS je vhodné pro nasazení do různých typů bojových či bezpečnostních misí. Pro českou armádu, která si objednala celkem 62 vozidel, jsou vyráběny tři specializované verze – spojovací, velitelsko-štábní a místo koordinace palebné podpory.

Divize CSG Aerospace představí své produkty a služby pro pokrytí vzdušného prostoru v civilní sféře či pro vojenské letectvo a protivzdušnou obranu.

Společnost Eldis Pardubice, spadající do stejnojmenného holdingu, vystaví radary, které dodává nejen do Evropy, ale také do Kanady, Jižní Koreje, Číny a Indie. Zde tvoří základ civilní letecké dopravy, neboť pokrývají 99 procent indického území.

Další radar, víceúčelový ReTWis 5, který představí holdingová firma Retia, nedávno uspěl na trhu ve Spojených státech. Lehký a přenosný radar je schopen detekovat živé cíle, které se nacházejí za zdí nebo jinou nekovovou překážkou. Dosah radaru činí díky unikátním technologiím až 40 metrů. Této výjimečné schopnosti budou využívat státní i federální složky USA.

Holding CSG získal v tomto roce několik strategických obranných zakázek. Kromě výrazného podílu na modernizaci české armády, proniká i do armád jiných členských států NATO, jako třeba belgické či německé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…